tisdag 18 januari 2011

Missa inte Natalia Kazmierska om vargdebatten



Natalia Kazmierska skriver glimrande artikel om varghatet och om vapentokiga stollar.
Natalia Kazmierska - en miljon.
Alla andra - noll.
Apropå mitt inlägg här på bloggen.
Vargen förökar sig, dessutom vet den inte om att det är gränser mellan Norge, Sverige, Finland, Ryssland....
Frågan är vem ska besluta om vargen? Människorna som lever nära den och utsätts för den - eller byråkrater i Stockholm/Bryssel.
Så länge svenskar och alla medier hetsar upp sig till hysteri, och draperar varje löspsedel med döda utfläkta vargar, kommer jag att undra varför.

16 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-18 19:44

    Vargdebatten är ett typiskt exempel för en massmedial debatt där man vinnlägger sig att ge stollarna från ytterkanterna nästan allt medieutrymme för att se hur kul det är när dom slåss. TV-programmet "debatt" har ungefär samma upplägg. Och eftersom ytterkantsstollarna ändå inte är mottagliga för den andra sidans argument, är vi vanliga dödliga som famlar efter information för att bilda sig en välgrundad uppfattning någonstans i mittfåran efter debatten lika kloka som innan, "Blindleistung".

    SvaraRadera
  2. Ha-ha, av den enda anledningen har jag tackat nej till Debatt när de frågat. Jag skulle aldrig utsätta mig för den vilda västern!
    Men håll med om att Natalia var en rätt frisk fläkt med lite fräsch vinkling!

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-18 21:37

    Tja, de resonemangen har jag iofs hört förr. Vet Du förresten, att det djuret (om vi räknar stora djur och exkluderar t ex malariaparasiten) som dödar flest människor är en växtätare, inget rovdjur - flodhästen. Den har genuint dålig humör och kommer ofta i konflikt med människor som ska till stranden för att tvätta, hämta vatten, bada o s v. Och deras gap fungerar som ett jättehålslag...

    SvaraRadera
  4. Glimrande? .. friskt! .. ?
    oj oj.. nej enbart okunnigt och felunderättat å det grövsta.
    Andas människa och säg åt de där släktingarna att flytta tillbaka till stan ! *s*..

    SvaraRadera
  5. Natalia tycker jag bara är som ett får....totalt okunnig och tar lite lösryckt här och där utan att ha en aning om någonting.

    SvaraRadera
  6. Smaken är som baken.
    Tycker t.o.m flodhästen.....

    SvaraRadera
  7. De som kallar den där artikeln för glimrande och "frisk" säger egentligen; "fan var skönt med en artikel som håller med mina åsikter!" för den var bara...sorglig i mina ögon. Den osar bara ångest och rädsla för naturen, den svenska vildmarken runt hörnet :P //fd landsbygdsbo

    SvaraRadera
  8. Välkomna in och såga mina åsikter!
    Gör det gärna med argument - inte bara burop!

    SvaraRadera
  9. Tog du bort tidigare inlägg (från igår) om vargar?

    /Öbon

    SvaraRadera
  10. Jepps, fingertrouble, Öbon, det "försvann" när jag skrev det nya, men jag kanske kan försöka hitta kommentarerna!

    SvaraRadera
  11. Här lägger jag de inkomna 10 kommentarerna på förra inlägget:
    Anonym sa...
    Åh, kära hjärtanes! Vilken historia detta var då. Jag tror säkert det var en otäck upplevelse för denna djurvän i Gävletrakten.

    Hur många hundratusen älgar har vi i Sverige? De är inte precis utrotninghotade som vargen är. Jo, varg är fortfarande rödlistad.
    Varg äter andra djur, de tar i första hand sjuka och/eller skadade djur.

    Visst, jag verkar nog hjärtlös nu, men jag kan inte för mitt liv tycka att det är värre med en älg som dödas av varg än blir (skade)skjuten av jägare.

    Om man börjar gråta över älgar som dör, kanske man ska ta sig en funderare på om man alls ska äta kött.

    Eller om man ska sätta sig på sina höga hästar och fördöma Uganda, Tanzania, Kenya, som vill skjuta av lejon, elefanter, noshörningar m fl stora däggdjur för att de "stör".

    Om man vill läsa en bra bok om vargar och om folks fördomar om dem, kan jag varmt rekommendera Farley Mowat "Ropa inte på vargen". Det har även gjorts en fängslande film på boken.

    Nyligen har Henrik Ekman givit ut en bok om varg, men jag har inte hunnit läsa den ännu.

    /Öbon

    2011-01-18 01:59
    Thorsten Schütte sa...
    Det här lidande upplever djur i alla storleks- och tidskalor, en stor älg och en stor varg lägger man märke till, de mindre djuren inte på samma sätt!

    SvaraRadera
  12. 2011-01-18 02:19
    Anonym sa...
    Mmm, en liten åkersork som råkar hamna under ett bildäck gråter man kanske inte över, den ser man knappt. Eller en gråsparv som flyger rakt in i ett fönster och bryter nacken.

    Eller alla dessa myror man trampar på, på väg till badplatsen. Eller bladlössen som äter upp rosenknopparna, de som rådjuren kanske lämnat kvar.

    /Öbon

    2011-01-18 02:29
    Lars Å Månsson sa...
    Förvånande hur många vargkramare det finns..Framför allt i "storstadregionerna",där man tryggt,kan sända i väg sina barn på morgonen i vintermörkret...Annat i Värmlands glesbygd,där barnen står i mörkret ensamma och väntar på sin skolbuss.Öbon borde kanske ägna en tanke åt dem och deras föräldrar...Älgen ovan är ingen engångsföreteelse.Det som är farligt med dessa bestar,är att man jagar i flock.En björn kan man med rätt beteende jaga bort,icke en vargflock...Men just så kan jag föreställa mig, att hat växer fram..Även om man har en bestämd uppfattning,måste man ta hänsyn till motparten..Liksom det bland människor uppstår en överpopulation,sker ju detta även i djurvärlden.Men att riva upp himmeloch jord,för att det beviljats skyddsjakt,av 20 vargar finner jag övermaga.Nu såg jag personligen de extrema "aktivister" som störde valmöten,och tydligen är det samma klientel,som nu firar Nyår med fyrverkeri och smällare i mellansveriges skogar !!!!När dessutom de välskyddade oanande vänsterjournalisterna,vid huvudstadsblaskorna,tar parti för sina egna,blir denna obetydliga händelse till en världshistoria.

    SvaraRadera
  13. 2011-01-18 02:55
    Anonym sa...
    Lars: jag växte upp helt nära ett vargrevir och stod ensam vid busshållplatsen 3 km från hemmet och väntade på skolbussar många, långa, mörka morgnar. Och jag gick ofta hem längs med grusvägen utan annat sällskap än min reflex och skolväska. I mörkret, om vintern.

    På vägen passerade jag en tvågårdars"by", annars var det enbart någon enstaka sommarbostad, stängd för vintern.

    Mina föräldrar hade först kor, sedan får. Min morbror som bodde på samma gård födde upp hästar.

    Förutsätt inte att alla som tycker att denna vargjakt är fel, bor i Stockholms innerstad och inte har någon erfarenhet av landsbygden.

    Jag bor om igen på landsbygden, fast i en annan del av Sverige.

    /Öbon

    2011-01-18 03:07
    Lars Å Månsson sa...
    Öbon:
    Skillnaden är att ditt dåtida "vargrevir" utgjorde några enstaka djur,spridda över "mellan o.norra Sverige"I dag finns enl."räknarna" c:a 300 djur,kanske rent av det dubbla,eftersom alla inte står still och låter sig listas.När dessa därtill,vandrar ner till Blekinge och Skåne,tycks någon form av inavel uppstått,som liksom hos människan skapar nero/psykosjukdomar.De nyinplanerade ryska vargarna skall enl.experter vara aggresivare,men skyggare...Återsår att se...I mina ögon ingen berikning av vår vildmark...

    2011-01-18 03:38
    Anonym sa...
    Suck. I rest my case.

    /Öbon

    2011-01-18 03:47
    Thorsten Schütte sa...
    Ja, Öbon, det här blir bara reaktiv effekt, "Blindleistung". Attityden till vargen är dessutom ingen höger/vänster fråga, det finns säkert varghatare, vargkramare och allt däremellan i alla politiska läger!

    2011-01-18 03:51
    Lars Å Månsson sa...
    Öbon:
    Tack för god match !!!!

    SvaraRadera
  14. Thorsten Schütte2011-01-19 11:04

    Har hittat inläggen, de har flyttat sig under inlägget om magnetröntgen...

    SvaraRadera
  15. Jag tror på de som säger att svenska vargstammen hotar och redan är, inavlad. Det vill vi inte ha. Annars tycker jag debatten är smått hysterisk.
    /B-M

    SvaraRadera
  16. Vargen är väldigt klok. Redan i andra årets jakt märkte jägarna att vargarna hade blivit mycket mer skygg. Jakt på varg gör vargen rädd/har mer respekt för människan.
    Ifall vargen inte är rädd/har respekt för människan så ser de ganska snabbt att människornas husdjur (hund, katt, ko, får, häst osv) är ett enkelt sätt att få föda.
    Ifall återkommande attacker mot husdjur har hänt så skyddar människan sina husdjur bättre, efter det så får vargen problem att få föda, det är då de kan anfalla människor, och då framförallt barn.

    Alla vargar gör inte detta, det behövs flera generationer av vargar som blivit van med människan som ofarlig. Men det har hänt förr, därför har denna utrotning av vargen hänt.

    Nu har vi en ny vargstam, ska vi vänta på att dom dödar några barn eller ska man se till att de har respekt för människan med en gång? Man behöver inte utrota dem, man ska bara se till att de håller kvar respekten.

    SvaraRadera