lördag 15 januari 2011

Vargen - skogens buse.


Det är jägarna som sköter om och ser till att vi har den djurstam vi har i Sverige. De allra flesta jägare värnar etiskt och klokt om landets fauna och djurstammarnas utveckling och fortbestånd.
Sveriges kritiska och högröstade vargälskare har lite eller ingen kunskap om naturen, varför just varg? Det vårdas i naturen när det gäller flera djur.
Jag vill inte utplåna varg, men jag försöker verkligen förså de som drabbas, och hur jag själv skulle känna mig om mina mina lamm, mina får, mina katter, mina hundar, mina barn(?) var presumtiva måltider till ett ständigt närvarande hot.
Och hur arg jag själv skulle vara om en byråkrat i Stockholm, som aldrig i stt liv kommer att möta varg annat än på pappret, skulle ha tolkningsföreträde.
Levde ett tag med raccoons som nattlig gäst och kompis, men han var ute efter sopor, inte levande varelser.
Vargjakten är laglig, alltså inte utrotningshotad i Sverige. EUs klåfingriga pekfingersynpunkter beror på att vargen är hotad i Spanien och andra sydligare EU-länder, och har inget med svensk vargjakt att göra.

Om en människa mördas nånstans i Sverige så blir det på sin höjd en notis. Om en varg licensskjuts då blir det löpsedelsstormar, krigsrubriker och kommentarsfälten svämmar över av kritik från blödiga, ömhudade människor som menar så väl, men som inte har en aning om vad viltvård är. Om alla ni protesterade varje gång ett djur går till slakt, då skulle ni åtminstone vara konsekventa.


Expressen
Aftonbladet
SvD DN DN Värmlands Folkblad GD DN

17 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-15 22:05

    Svenskarna och vargen - se där hur många uppslag som helst för doktorsavhandlingar i psykologi, beteendevetenskap mm mm...

    SvaraRadera
  2. Läser media och mycket hysteri har utbrutit hos journalister, de som kommenterar m. fl. , men det där med vargen är inte så enkelt som de flesta verkar tro.

    SvaraRadera
  3. Precis som människor så värderas djuren olika, oder?
    /HellBoy

    SvaraRadera
  4. HellBoy, du verkar ha hittat det! Svenskar är ett folk med starkt masochistiskt drag, de som hotar oss och äter upp oss - de älskar vi.
    Äääääääääntligen fattar jag.

    SvaraRadera
  5. Äntligen en möjlighet för landets yrkesdemonstranter,att få lufta lungorna...Tiden mellan de normala arbetstillfällena,vid SD`s torgmöten,EU-möten och andra demokratiska samlingar blir ju lång...Vad hjälper där en och annnan djurrättsaktion,typ frisläppande av minkar..och andra angrepp på pälsproducenterna...Nej tacka vill jag den "friska" luften i vargreviren.Här kan de fira nyår lite senare...samtidigt njuta en resa ut "på landsorten" ,maskera sig och trivas tillsammans med kvällsblaskornas "journalister"

    SvaraRadera
  6. Jisses! Skall du verkligen ge dig ut och prata om att andra är okunniga?! När du ens nämner att barn skulle kunna bli en måltid för gråben så har du diskvalificerat dig ur debatten. Vet du om att det är barn som i Rumänien agerar boskapsherdar, och detta i ett land med 2500-3000 vargar?
    Vet du om att senast en människa angreps av varg ute i naturen i Sverige är ca 200 år sedan och då var det en utsvulten varg som var uppfödd i fångenskap men släppts ut och som inte kunde jaga.
    Här i Örebro län har vi ett 30-tal vargar men i reviren har inte ett enda tamdjur angripits. Utanför reviren har vid två tillfällen tamdjur angripits båda dessa attacker hade undvikits med ordentligt rovdjursstängsel.
    Vargen är ett av de mest harmlösa djur vi har. Jag skulle vara betydligt räddare om jag stötte på en björn, och värst av allt; ett vildsvin.

    SvaraRadera
  7. Snack!
    Läs på din historia innan du börjar gapa om okunnighet!
    "Åren 1647 - 1965 var det skottpengar på varg i Sverige. Det var omöjligt för varg och människa att leva sida vid sida, boskapsskötseln försvårades. Både människor, främst barn, och tamdjur dödades under skilda århundraden av varg."
    Senaste angreppet i Sverige? Absolut, minst hundra år sen.
    Jepps tacka våra viltvårdande jägare för det, och för att tamdjuren i Örebro län kan sova gott om nätterna.
    Boskapsherdar-barnen i Rumänien? Om nåt av dem äts upp och dör, tror du då det står i Nerikes Allhanda?
    Skojar du?

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-01-16 15:07

    Det här inläggen (inget nämnt och inget glömt) borde räcka för att förklara varför jag håller mig bort från vargdebatten, av hänsyn till mitt blodtryck t ex!

    SvaraRadera
  9. Thorsten:
    HOPP,HOPP,HOPP...Kom igen,vet ingen liberal MP-ist som hittills inte haft en mening..Särskilt när den berörde bor i ett av landets vargnästen...Hörde i förrgår att en varg varit synlig i nordhessen,första sedan över 100-år.Troligen en ossi,sades det,en som flytt från Sachsen !!! Det sista betvivlar jag,eftersom man knappast byter ut Elb-Florenz mot Giessen....

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-01-16 16:23

    Jag har en mening i vargfrågan, men det räcker ganska väl att vara osams i invandrarfrågan. Jag väljer mina strider!

    SvaraRadera
  11. Du har så rätt i det du skriver :)
    Det är de som bor i vargområden som vet hur det är. De är verklighetens folk. De som bor hundratals mil ifrån och som bara ser varg på Kolmården de vet inte vad de pratar om. Vargen är ett rovdjur ett skadedjur. Det finns massor av rovdjur som tar vilt som behövs för att andra näringskedjor ska fungera. Vi som jagar är trötta på att beståndet av harar och rådjur sjunker. Lapparna är trötta på att deras renar blir rivna. Lapparna vill ha statlig ersättning för sina rivna renar och staten vill inte betala. Det är bra för alla som har vargen inpå knuten om beståndet hålls nere. Varför gnäller skåningen exempelvis om vargbeståndet?

    SvaraRadera
  12. @Anonym: och vi som inte bor i vargområden, är vi inte "verklighetens folk"? Är vi overkliga?

    Jag bor, om inte hundratals mil från de stora vargområdena i Dalarna och Värmland, så kanske 8-10 mil från ett ca 15 år gammalt revir. (Hundratals mil därifrån torde betyda åtminstone södra Frankrike och vad jag vet har inte basker och provencaler uttalat sig nämnvärt i den svenska debatten).

    Ja, vargen är ett rovdjur, nej vargen är inte ett skadedjur. Skadedjur för mig är råttor, i viss mån även rådjur som jag betraktar som långbenta råttor.

    Vilka är de andra näringskedjorna som ska fungera och som vargen tar så mycket vilt från?

    Där jag bor finns lodjur, som, om man ska tala om rivna får, tar fler får än någonsin vargen.



    /Öbon

    SvaraRadera
  13. Återigen fru Soldatmamma så hittar du på och fantiserar.
    Det du säger finns inga som helst belägg för, innan Gysingevargens angrepp ansåg man inte att vargen var ett reellt hot mot människor! Tamboskap kunde absolut vara utsatta, men kom ihåg att detta var under en tid då man på sin höjd hade stengärdesgårdar eller andra typer av staket som inhängnade hagar och betesmark. I många fall handlade om fäbodbruk och frigående djur.
    Vargens naturliga föda är varken får, höns, kor eller grisar. Vargens naturliga föda är älg, hjort, ren och rådjur i första hand. Vargen är livrädd för människor och håller sig undan dessa.
    Jag fortsätter prata om okunskap så länge ni vargmotståndare fortsätter mata ut tomma och okunniga argument för er åsikt.

    SvaraRadera
  14. Skottpengar infördes på varg 1634 och inte 1647 till att börja med, dessutom var det pengar för skyddjakt på särskilda individer.
    Skyddsjaktsdebatten är en helt annan debatt.

    SvaraRadera
  15. Okunskap? Vem är det som är både blind och okunnig????
    Detta var en kommentar som grep tag i mig: Jag hoppas att ni även tänder ljus för älgen som jag idag under vargjakten såg sårlegan efter. Då jag följde vargspåret kom jag fram till en sårlega efter en älg med mycket blod i. Älgen hade i natt stötts upp ur legan av vargen som sedan jagat den. Skadan kommer med största sannolikhet från ett tidigare vargangrepp. Det kan ta flera dagar för varg att döda en älg, lite närmare döden var dag. Liggandes i sårlega 20 grader kallt och vargen som med jämna mellan rum stöter upp den för nya försök.
    Det är hemskt för mig som djur vän att se sådant plågeri!
    Jag hoppas ni tänder ett ljus även för älgen. Den kanske stryker med i natt eller kanske i morgon natt, vem vet hur lång tid det ska ta den här gången......

    SvaraRadera
  16. Re: Öbon
    Vårat land är ungefär 200 mil långt, så en skåning som uttalar sig om ett djur som finns ca 100 mil norrut stämmer väl rätt så bra in på det jag menade. 100 mil söderut och du befinner dig i Paris.
    Fina-Carina ja det är ett hemskt sätt som vargen dödar älgar på. Det är ett långt grymt lidande. Det är ett bra skäl till att hålla nere vargstammen för.

    SvaraRadera
  17. @ Carina:

    Jag rättar mig efter forskning, kunskap och ekologi.
    Du rättar dig efter en gammal religiös föreställning som dessvärre sitter fast i många människor - att vi skulle vara något slags herrar över naturen. Det är vi inte kan jag då tala om. Naturen äger oss, och vi är en liten ynklig varelse där ett antal individer har drabbats av fullkomligt storhetsvansinne.

    Det finns ingen som säger att det är vackert när varg, eller något annat rovdjur dödar.
    Naturen fungerar dock på detta sätt och det är bara att acceptera. Vi människor är fortfarande den överlägset farligaste varelsen på vår jord både för andra människor, för djur - vilda som tama.

    Jag bor i Örebro län, dvs. mitt i varglandskapet.

    Jag befinner mig titt som tätt ute i skogen, men dessvärre har jag aldrig fått chansen att se vargen i naturen. Jag är oerhört fascinerad av att ha verkligheten så nära inpå och är stolt över att vi återigen har en på sikt växande vargstam i vårt land då vargen hör hemma i den svenska naturen och är älgens naturliga fiende.
    Vargen är också det enda djur som kan och vill jaga vildsvin - ett djur som de facto är ett betydligt större problem som både dödar fler jakthundar och förstör väldigt mycket med sitt bökande samt faktiskt är ett ekologiskt problem.

    SvaraRadera