söndag 16 januari 2011

siraps-slimig-lördags-prinsesstårta.


Anders Björkman, Expressen:, "Gokväll"-familjen växer och i går var det dags för nedkomsten av "Gokväll lördag". Smart utveckling av en lågmäld succé.

Medan vi tog på ytterkläderna och skulle ta kvällspromenaden med hundarna stod TVn på, programledaren Ebba von Sydow intervjuade deckarförfattaren Mari Jungstedt i SVTs nya snuttefilts-feelgood-satsning. Vi satte oss ner, som drogade och hypnotiserade, och lyssnade.
Björn mådde illa som efter för mycket prinsesstårta, det där kvinnosnutteriet gör mig galen.
Vadå kvinnosnutteriet?
-"Det här är kvinnornas rum, vi män är bara tjyvtittare i denna världen, typ Oprah Winfrie. Ser du inte hur de sitter mitt emot varandra som ett kuttrande duvpar, speglar sig i varandra, puffar upp sig, visar ömsesidig kärlek, intresse, förståelse och omsorg? Det är så ybergulligt, förbindligt privat och diskvalificerande"
Jag: ?????????????
Och så plötsligt trillade den ner, poletten, jag kunde för en kort minut se intervjun med manliga ögon, och då sååååg jag. Att det som är min vardag, det som är min kvinliga värld och identitet, var för Björn som för mig att komma in på ett styrelsemöte med bara män.
Vive la difference......eller?

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-16 15:04

    Det här är bare ett exemplet hur grupper (män, kvinnor, troende av en viss inriktning, experter på ett område o s v möts: språket, både det verbala och kroppsspråket, blir omedvetet exkluderande, det behövs en utomståendes öron och ögon (här Din mans) för att upptäcka detta!

    SvaraRadera
  2. jo, så är det, och nyttigt kändes det, utan tvekan.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-16 15:26

    Vi inom frikyrkan har t o m ett självironiskt ord för detta: "Kanaans språk".

    SvaraRadera