lördag 26 december 2009

När jag kysser havet...


Imorse.....hmmm..... inatt.... när de flesta av festprissarna inte ens börlat fundera på taxi hem, begav jag mig till Arlanda för att flyga en snöcharter.
Det var nysnö och snorhalt och jag är fortfarande rätt vissen efter influensan. Flams-Majan på kanal 3 och 4a blev för mycket för mig och jag tunade istället in P1. Det var uppenbarligen för tidigt för program men de sände bara - vågskvalp!
Det var så beroligande - hade jag vågat stänga ögonen i den sliriga snömodden hade jag lätt kunnat drömma mig till ron ute på ön.
Jag lyssnade som hypnotiserad hela vägen ut, och nu hemma går jag in på P1 och letar. Där finner jag en undersökning, som de säkert tagit fasta på, om äldre patienter, varav hälften fick lyssna på vågljud och andra hälften fick lyssna på Mozart.
Undersökningen pågick under fyra månader och blodtrycket sänktes markant hos båda grupperna, men vågskvalpet fungerade bäst.

Härmed bevisat.

fredag 25 december 2009

Ett tyst dygn på bloggen.


För att hedra alla de som omkom i tsunamin för fem år sedan och deras anhörga som nu lever i evig saknad.

Jag ska aldrig glömma när (läs mer om Jonas och hans vänners ord på minnesdagen här:)min exman ringde och oroade sig för att han inte kunde nå Jonas, Lollo, Lina och Markus på mobilen. Familjen befann sig för en sagolik jul i KhaoLak, och på nyheterna började vi höra oroande nyheter.

Men vem kunde tro?


- Var inte orolig, minns jag att jag sa lugnande -de har säkert bara glömt mobilen på hotellet.
Det var inte så.

Polisens lista över omkomna och saknade:
Nordén, Jonas Reinhold, Stockholm, 39
Nordén, Lina Maria, Stockholm, 10
Nordén, Louise Britta, Stockholm, 39
Nordén, Markus Reinhold, Stockholm, 8

Det har varit mycket tungt för alla, far, mor, Henrik,Viktor, Sebastian och övriga syskon, alla oss andra anhöriga och stora vänkrets, att ta sig igenom.
Sorgen och saknaden och tomrummet kommer för evigt att finnas kvar.
Lyssna undet en stunds stilla kontemplation.

Nu har det varit jul här i vårt hus.



Sebastian och Pernilla kom med Julen och vackra paket med fantastiskt omtänksamt innehåll. De hade börjat julafton hemma hos Pernillas familj där det finns många små härliga syskonbarn.
Cajsa 4 år inledde släktlunchen med den förlösande kommentaren :
-"Bajs!"
vilket fick alla, utom mamma, att brista ut i förbjudna gapskratt, och att ge lilla Cajsa all den uppmärksamhet som bara ett absolut tabubelagt ord kan ge - underbart!

Sebastian är editor in chief, eller chefredaktör, på en av världens största kändissajter, www.starlounge.com, och söker nu med ljus och lykta en vikarierande skribent i ett halvår. Förutom att behärska svenska och engelska väl, ha någon typ av erfarenhet, så behöver denna sökande vara intresserad och väl insatt i kändisvärlden. Känner ni någon?

Det är inte bilringar - det är volanger!


Efter en härligt frisk och snabb skogspromenad känner man livsandarna komma åter, en maaaager frukost och DNs jättefyndiga dubbelkryss har gjort susen. Björn och jag grunnade länge på ordet:
- I och runt magen?
Vi provade med B-I-L-R-I-N-G-A-R, men ordet skulle bara ha fem bokstäver. Till slut fick vi in plitat in ordet I-S-T-E-R, vilket lät ungefär lika äckligt, men blev rätt.

Det är lustigt hur tankarna väljer vägar en morgon som denna.

Vaknar och känner...

... det som om hela magen är en miljöstation som puttrar och jäser, och tänker att vi skulle verkligen behöva ha en verkmästare i magen såhär på juldagen. Lyssna här på Magnus och Brasses mästerverk: och få dagens skratt!

Kina skrämmer mig med dubbla budskap


Kinas främste regimkritiker Liu Xiaobo har fått sin dom, elva års fängelse för att ha "uppviglat till att undergräva statens makt".

Litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran bland Kinas oppositionella. Han dömdes till fängelse redan efter sitt deltagande i demonstrationerna för demokrati på Himmelska fridens torg 1989, demonstrationer som fick en blodig upplösning.

Förra året var 53-årige Liu en av huvudförfattarna till manifestet Charta 08 som krävde omfattande demokratiska reformer. Han har också hjälpt till att organisera upprop för demokrati.


Rättegången pågick bakom stängda dörrar i en domstol i Peking. Domstolen vägrade släppa in diplomater från Australien, flera europeiska länder, Kanada och USA. Diplomater från bland annat Sverige höll till utanför domstolen under rättegången och Kina kritiserade sändebuden från dessa länder för att "blanda sig i" processen.

torsdag 24 december 2009

Gjorde Påven en Berlusconi???


Vad är det med italienarna? Nu var det en psykiskt sjuk kvinna som slog ner påven under midnattsässan. Och italienska säkerhetspolisen, var hade de gått och gömt sig denna gång?
Eller....? Om vi nu ska följa konspirationsteorin.....är det så att också påven behöver öka sin populäritet med sådär en 20%.......?
Det mystiska med Berlusconi sägs vara att trots alla fotografer vid tillfället så finns inte en enda bild på själva attacken. Och inte en enda blodfläck på den bländvita skjortan eller slipsen.
HMMMM, vad ska vi tro?

Idag är det dopparedan,


och jag önskar att min älskade Henrik får en fin jul i Mazar med hela sin storfamilj runt sig, jag hoppas paketet kommit fram och att klappen ska ge lite lyx i vardagen!
Jag kommer också att sakna min älskade Viktor, nykorad och välförtjänt Europmästare med sitt fantastisk couchade säljteam. Viktor skrev ett varmt och kärleksfullt mail från kontoret i Köpenhamn igårkväll klockan 22, där han satt kvar. Lycklig över sitt liv och sina prestationer - han växer 10 år om dagen, men energin räckte inte ens till att ta sig hem 4 mil. Ännu mindre till att bila i vinterväglag hem till oss i Stockholm. Jag förstår av hela hjärtat och önskar honom vila och nyladdning av alla batterierna - vi finns för varandra hela livet.
Glad jul får jag ju med min älskade Sebastian - det är bra att ha många barn - min Björn och Zorro och Zlatan, men nu först frukost hos svärmor!
En riktigt God Jul och ett fantastiskt lyckligt 2010 önskar jag er alla spännande läsare, som berikar mitt liv så!
Carina-Fina

onsdag 23 december 2009

Dagens gäsp

Julbocken i Gävle brann ned strax efter klockan tre på natten till onsdagen.
Inte många jular sedan 1966 har bocken varit lyckosam annat än för en person med obskyra lustar och för vadslagarna.
What else is new?

Valnötsmarsipan

40 bitar Ingredienser

400 g marsipan
4 påsar valnötskärnor, (à 50 g)
2 msk rom, mörk
150 g choklad, mörk (70 %)

Tillagning
Rostade valnötter får dra i rom och sedan blandas med den söta marsipanen.
1. Rosta 150 g valnötter i omgångar i en torr varm stekpanna. Blanda valnötter med rom. Låt nötterna dra i rommen ca 2 timmar. Låt rinna av och häll bort överbliven rom.
2. Arbeta in valnötterna hela i marsipanen. Dela marsipanen i 2 bitar. Forma till 2 rullar, 2 ½ cm i diameter. Skär rullarna i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Låt torka i rumstemperatur 2-3 timmar.
3. Dela chokladen i bitar. Smält den i vattenbad. Vänd marsipanbitarna i chokladen och lägg dem på ett galler med bakplåtspapper under för att droppa av.
4. Garnera varje bit med 1/2 valnöt innan chokladen stelnat. Låt stelna ca 1 timme i rumstemperatur. Förvara marsipanen i rumstemperatur.

Zorro da-labrador...


...är en hund, en jakthund dessutom, med självrespekt

väääägrar vara jultomte

Jultider på jobbet


Det är verkligen häftigt, härligt och annorlunda att flyga såhär i jultider, ingenting är som det brukar vara. Nya utmaningar på löpande band.
Men, vill ni veta hur en flygvärdinna märker att passagerarna inte tillhör de mest resvana?
Jo, under säkerhetsdemonstrationen, när vi visar var nödutgångar och nödutrustning finns och fungerar, så brukar vi blicka ut över ett hav av ointresserade, läsande, samtalande och sovande affärsresenärer.
Men, julresenärerna ÄR intresserade. De hänger ut i gången och blickar otroligt intensivt på mig och varje detalj i mina rörelser. Vissa barn stirrar storögt med häpet gapande munnar - till och med så att denna flygvärdinnan blir lite blyg!
Men, de gör rätt - alla undersökningar visar att de som sett, lyssnat och lärt är de som snabbast räddar sig i en nödsituation. Och om ni undrar varför vi visar en så enkel sak som hur man öppnar och stänger säkerhetsbältet? Återigen, undersökningar har visat att vid snabb utrymning så reagerar passagerarna reflexmässigt och försöker lossa - bilbältet!!!! Bilbältet! Det funkar inte likadant som flygplansbältet, så tänk på det.
Igår hade jag lyxen att flyga med mina värdinnor Eva och Stine, Stine var den som stod för all information i högtalarna, extra uppskattat eftersom hennes klingande norska gör varenda stressad julmänniska glad.
Lyssna här: "Ta vesten over hodet, legg beltet rundt livet, fest spennen og dra i endestykket for å stramme til.Vesten skal blåses opp ved å trekke i stroppene."
Charmigt.

måndag 21 december 2009

Är det bara jag eller,


är ni flera som tycker att Maud Olofsson låter exakt som road-runnern från Kalle Anka på julafton?

Lätt som en plätt.


- Vad önskar du dig i julklapp?
-Jag önskar mig något litet och flärdigt. Helst personligt och fint.

Annorlunda passagerare


Idag har jag deltagit i förflyttningen av julfirande passagerare. De utmärker sig på olika sätt, en del är ovana, en del har myyyyyycket klappar i handbagaget, en del har med sig väldigt många barn i alla åldrar, en del har med sig sina papegojor, hamstrar, hundar och katter och en del är runt 100 år - men jag hade inga tjeckiska trubbnoshörningar. De två hanarna och de två honorna flög med sina skötare från ett tjeckiskt zoo till Kenya för att där vandra ut i frihet. Och förhoppningsvis föröka sig och föröka sig och föröka sig, så att de åtta exemplar världen har skall bli många flera.
Jag säger bara:Go for it!

söndag 20 december 2009

Shababland i Somalia - en plats där solen aldrig ler.

Där änglarna gråter.

Den islamistiska somaliska al-Shabab-milisen har gett alla män order om att odla helskägg, raka bort mustascherna och se till att byxorna inte täcker vristen.

Det är första gången milisen, som tillämpar strikt sharialag, utfärdar dekret för männens klädsel och utseende.

Tidigare har kvinnor beordrats bära heltäckande klädsel och förbjudits använda behå.

Organisationen, som av USA anklagas för anknytning till al-Qaida, har också förbjudit musik som mobilsignaler, dans på bröllop och att spela eller titta på fotboll.

I områden som kontrolleras av al-Shabab förekommer offentliga avrättningar, prygel och amputationer.

Enligt lördagens dekret måste män som redan har skägg raka av sig mustaschen inom tre dagar. De får 15 dagar på sig att lägga upp byxslagen.

Såååå mycket snö!


Idag ska Björn och jag våga oss in till stan för att jula.
Björn kör en Subaro Outback, den är oslagbar i det här vita wonderlandet. Hans paroll är: en man ska ha en brunett inuti världens häftigaste Subba
Socialdemokraterna har svårt med bra kandidater till det partiledarposten.
Göran Persson var bra på att utrota sina konkurrenter och utarmade partiet på det här sättet.
Därför får alla nytillkomna MPväljare Mona Sahlin som statsminister.

Tröst?

"Olyckan i sig duger inte till mycket -
men den har tre barn: KRAFT, ERFARENHET och MEDKÄNSLA."

Idag tänder vi ljus nummer fyra för fred.




Ordet advent kommer ursprungligen från det latinska ordet ‘Adventus’, vilket betyder ankomst. Tyska legender säger att de fyra ljusen brinner för tro, hopp, kärlek och fred.