onsdag 23 december 2009

Jultider på jobbet


Det är verkligen häftigt, härligt och annorlunda att flyga såhär i jultider, ingenting är som det brukar vara. Nya utmaningar på löpande band.
Men, vill ni veta hur en flygvärdinna märker att passagerarna inte tillhör de mest resvana?
Jo, under säkerhetsdemonstrationen, när vi visar var nödutgångar och nödutrustning finns och fungerar, så brukar vi blicka ut över ett hav av ointresserade, läsande, samtalande och sovande affärsresenärer.
Men, julresenärerna ÄR intresserade. De hänger ut i gången och blickar otroligt intensivt på mig och varje detalj i mina rörelser. Vissa barn stirrar storögt med häpet gapande munnar - till och med så att denna flygvärdinnan blir lite blyg!
Men, de gör rätt - alla undersökningar visar att de som sett, lyssnat och lärt är de som snabbast räddar sig i en nödsituation. Och om ni undrar varför vi visar en så enkel sak som hur man öppnar och stänger säkerhetsbältet? Återigen, undersökningar har visat att vid snabb utrymning så reagerar passagerarna reflexmässigt och försöker lossa - bilbältet!!!! Bilbältet! Det funkar inte likadant som flygplansbältet, så tänk på det.
Igår hade jag lyxen att flyga med mina värdinnor Eva och Stine, Stine var den som stod för all information i högtalarna, extra uppskattat eftersom hennes klingande norska gör varenda stressad julmänniska glad.
Lyssna här: "Ta vesten over hodet, legg beltet rundt livet, fest spennen og dra i endestykket for å stramme til.Vesten skal blåses opp ved å trekke i stroppene."
Charmigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar