måndag 26 juli 2021

Sveriges kommunistkommunpolitik kommer självklart att sluta i mega-KK.

Susanna Silfverskiöld SvD: 

Att kommuner som missköter sin ekonomi belönas av staten är inget nytt.

Flera system är i dag riggade för att frigöra kommuner från ansvar för det som blir fel, och beröva dem vinsten av det som blir rätt.

Det är framför allt det kommunala utjämningssystemet som är boven i dramat. Timbro-rapporten ”Kommunalråd utan ansvar” från 2016 visar varför. Om en kommun ser till att öka sina skatteintäkter genom att till exempel få fler i arbete, försvinner 95 procent av den ekonomiska vinsten på grund av utjämningssystemet, och fördelas till andra kommuner.


Men vad händer om kommunen gör tvärtom? Om den för en politik som leder till minskade skatteintäkter? Då kompenseras den till 95 procent, och behöver alltså bara bära runt fem procent av kostnadsbördan. 

För en del kommuner är marginaleffekten till och med mer än hundraprocentig. Det betyder att kommunen förlorar pengar om en invånare börjar jobba i stället för att leva på bidrag.

Vem som helst kan gissa vad effekten blir. 

Varför skulle en kommun kämpa för minskat bidragsberoende, ökad sysselsättning, stärkt företagsklimat och lokal tillväxt när det kanske till och med straffar sig? Och varför avhålla sig från kostnadsdrivande politik, när någon annan i slutändan betalar?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar