fredag 5 mars 2021

Ensamkommande.Dick Erixon, Samtiden, utdrag: 

-Tiden i Sverige har kantats av misslyckanden i skolan, svårigheter att lära sig alfabetet, ordningsstörningar och dom för narkotikabrott.
Den misstänkte bakom terrorn i Vetlanda då sju personer höggs ner på onsdagseftermiddagen är en 22-årig ensamkommande från Afghanistan. Han kom till Sverige under ”flyktingvågen” 2015-2016.

Ett år senare, 2017 fick han tillfälligt uppehållstillstånd för att gå i gymnasiet. Han folkbokfördes i Nässjö i november 2017. I början av 2018 flyttade 22-åringen till Vetlanda.
Enligt folkbokföringsregistret föddes han i Afghanistans huvudstad Kabul. Han är ogift och har inga relationer registrerade på sig, det vill säga saknar föräldrar och andra anhöriga i Sverige.

Afghanen fick förlängt uppehållstillstånd i Sverige i november 2018, då med två år. I höstas lämnade han in en ansökan om ytterligare förlängning. Den 14 november 2020 löpte mannens uppehållstillstånd ut. Han har fortsatt att uppehålla sig i Sverige vilket är tillåtet med dagens regler, så länge ansökan behandlas kan man stanna kvar, skriver Nyheter idag.

Skulle lära sig läsa och skriva
Efter att ha flyttat till Vetlanda gick han på Njudungsgymnasiet läsåret 2018/19, men lyckades inte klara några kurser.
– Det enda han läste här var kurser som inte betygsätts, så han har inte fått några betyg i någonting, säger skoladministratör på Njudingsgymnasiet till Fria Tider.
Eftersom han fyllde 20 år sommaren 2019 kunde han inte fortsätta där nästa läsår.

En av de icke betygsatta kurser som mannen studerade på gymnasiet heter ”Alfabetisering”.
– Alfabetisering betyder att man lär sig alfabetet, säger Njudungsgymnasiets socialpedagog.
– Du måste ju kunna alfabetet för att kunna lära dig att läsa och skriva.

---

NN1: - Hur kan man komma in på gymnasiet om
man inte kan alfabetet?

NN2: -Våra barn går först 9 år i skolan innan gymnasiet dom måste vara kass när en vuxen utan eller väldigt lite utbildning på annat språk kan klara gymnasiet. Eller tycker lärarna synd om Afghanerna så dom ger dom bra betyg?

6 kommentarer:

 1. Det tar ju sin lilla tid att plöja sig igenom från A till Ö.
  Börjar med afghansk allahu akbar och slutar med ödesdigert överfall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. a a och ö ö roligt. I åa ä e ö överkurs för inflyttade som bor i Skåne.

   Radera
 2. Hur har rödskrikan och övriga amöbor i JÖKen tänkt att oidentifierbara analfabeter ska kunna gå i gymnasiet dessutom utan att kunna ett ord svenska? Ska de ha tolk med sig i skolan också? Vetlandaterrorristen har varit i Sverige minst FEM ÅR och kan ingen svenska, en vinst längre fram hette det inte så?

  SvaraRadera
 3. Hur har rödskrikan och övriga amöbor i JÖKen tänkt att oidentifierbara analfabeter ska kunna gå i gymnasiet dessutom utan att kunna ett ord svenska? Ska de ha tolk med sig i skolan också? Vetlandaterrorristen har varit i Sverige minst FEM ÅR och kan ingen svenska, en vinst längre fram hette det inte så?

  SvaraRadera
 4. Hur har rödskrikan och övriga amöbor i JÖKen tänkt att oidentifierbara analfabeter ska kunna gå i gymnasiet dessutom utan att kunna ett ord svenska? Ska de ha tolk med sig i skolan också? Vetlandaterrorristen har varit i Sverige minst FEM ÅR och kan ingen svenska, en vinst längre fram hette det inte så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vinst för terroristen när han som tröst får uppehållstillstånd, livstidsbidrag och får hit hela släkten.

   Radera