fredag 5 mars 2021

Knarkat i Sverige i sex år, utan att lyfta ett handtag.


Hans Thannerstig en av de suveräna på FB, ett utdrag ur inlägg: 

-"SLÅ DANK

Stefan Löfven bedyrar att dådet i Vetlanda ska mötas av det svenska samhällets samlade kraft så att vi alla kan slippa rädsla och skräck. Jimmie Åkesson tycker att det inträffade väcker politiska frågor. Märta Stenevi tycker det är förfärligt att Åkesson tycker att frågor behöver ställas.

Om man gör en kort rekapitulation av det som hittills framkommit i media:
En ung afghansk man slår dank på dagarna i de centrala delarna av Vetlanda i lång väntan på besked om nya uppehållstillsånd från migrationsverket. Han lider av humörsvängningar och hans huvudsakliga sysselsättning verkar bestå av att vid 22-års ålder lära sig alfabetet och röka cannabis. Han är känd av polisen. Hans realistiska utsikter att bygga en tillvaro med familj och jobb i Sverige verkar begränsade. Till sist slår det slint, han går bärsärkagång och hugger besinningslöst och urskiljningslöst ned sju slumpmässigt utvalda män som har oturen att vara i närheten. Flera får livshotande och allvarliga skador. Det hela kan bara beskrivas som en tragedi för alla inblandade.

Jag måste tyvärr dra samma slutsats som Åkesson. Frågor väcks. Om migrationspolitik. Om integrationspolitik. Om kriminalpolitik. Om en massa annat.
Vad gör en afghan i en småstad på den svenska vischan? Varför har han hamnat i just Vetlanda? Särskilt om han inte har något vettigare att göra där än att hänga runt stationen mitt på dagarna? Varför är migrationsverkets handläggningstider så långa? Vilken hjälp har han fått att bygga upp en meningsfull tillvaro i Sverige? Vilken hjälp har han fått med sina kända psykiska problem, sin droganvändning och problem med att tygla sitt humör? Har han blivit lockad till Sverige under falska förespeglingar och pull-faktorer? Är det därför han är så rasande att han hugger ned svenskar? Finns det fler liknande fall i andra svenska småstäder? Hur förhindrar vi att liknande tragedier upprepas innan det är för sent? Hur integrerar vi sådana personer som gärningsmannen? Hur hindrar vi att de går ner sig i sysslolöshet, droger och kriminalitet? Osv osv osv.

Om en ung afghan befinner sig i Vetlanda utan någon uppenbar anledning (som kärlek eller jobb) tror jag inte det beror på ödet, tillfälligheter eller någon naturlag att han befinner sig där. Jag tror det är en konsekvens av politiska beslut.

3 kommentarer:

 1. Bara en ung afghansk/nysvensk man som avreagerade sig lite, när han fick veta var han landat i Sverige paradiset.
  Besvikelsen blev visst överväldigande för stackarn!

  SvaraRadera
 2. Varför blev det slumpmässigt bara svenskar som han försökte mörda. Mördaren på IKEA sa ju att den kvinnliga läkaren från Skellefteå med son såg svenska ut. Därför slaktade han dom.

  SvaraRadera
 3. "samhällets samlade kraft" torde innebära att åtgärderna motsvarar en rejäl flatulens.
  Då det monteära systemet är skuldmättat så måste regeringen skapa utgifter för att hålla systemet vid liv. Bättre utgiftspost än en i realiteten obegränsad invandring kan vara svårt att hitta.

  SvaraRadera