söndag 27 september 2020

Ett plus ett är två. Det finns en anledning till att alla som arbetar i FAE är gästarbetare.

Bloggtips från Mattias Lindberg, FB-vän.Morpheus blogg, utdrag.


Hur ligger det då till med att anställa nysvenskar eller nyanlända som främst har invandrat från Mellanöstern och Afrika?

”Om jag utgår från vårt jordbruk så anställer vi inte nyanlända för det funkar helt enkelt inte, vi har prövat”, berättar Anders. ”Nyanlända saknar i nio fall av tio motivation, vilja, attityd och är i flera fall även aggressiva. Sedan är avsaknaden av språkkunskaper både på svenska och engelska ett stort hinder. 

Det finns många andra lantbrukare som också har prövat, och det har slutat i katastrof rent ut sagt. Avsaknaden på vilja att lära sig, motivation att arbeta samt attityd och kulturskillnaden är i många fall så stor att det inte går att få det att fungera. Det fanns tillfällen när de inte ens kom till arbetet, och inte heller hörde av sig med orsak, så vi fick till slut söka upp dem för att få en förklaring. Man kan inte driva ett jordbruk med snäva tids- och leveransscheman där personalen inte har vilja att arbeta eller inte ens dyker upp. De i gruppen nyanlända som vill jobba är så få att det är svårt att finna dem.”

Eric, som är skogsbrukare i Småland, har liknande erfarenheter. Han berättar om en incident som inträffade under Ramadan för några år sedan:
”Vi skulle ha ett röjningsjobb i skogen med nyanlända. Vi skulle snygga upp och röja i ett skogsområde som jag har. Det var som ett dåligt skämt. Noll koll, obegriplig svenska, fasta samtidigt som man ska jobba i skogen. Han som skulle tolka var yngre än de flesta som skulle jobba, så det blev ett problem när gubbarna inte kunde ta order av en ’spoling’. De kunde inte heller ta instruktioner av min fru och så vidare. Det funkade inte och vi fick avstyra efter några dagar.”

Henrik ger sin syn på saken: ”Folk som gnäller om det regnar, ställer religiösa krav eller inte kan jobba med någon av motsatt kön eller bråkar anställer man ju helt enkelt inte.”

Det börjar framträda ett mönster av hur sägsongsarbetare från Östeuropa konsekvent överpresterar, medan nyanlända från Mellanöstern och Afrika underpresterar på ett närmast prekärt vis.

-------------- 

Löfvéns kompis brijerade 2015.


2 kommentarer:

 1. Jag har jobbat några år i afrikanskt land.
  Vid kalkylering av jobb sattes "en västeuropeisk jobbare=tre inhemska, under Ramadan=fyra inhemska".
  Olika kulturer är just olika kulturer !
  Sverige är för mångkultur. Men bara om den andra kulturen är likadan som den svenska ?

  Tjalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer aldrig att förstå denna tvångsmångkultur, den fungerar INGENSTANS.

   Radera