måndag 28 december 2015

Ord i tiden.


 Nyordslistan 2015

Årets nyord, i min tolkning:

"avinvestera",  förut investerade S i välfärd, nu avinvesterar S i välfärd.

"cosplay",  ministrar som låtsas att de är ministrar klär ut sig till ministrar, ni får en länk.

"delningsekonomi", när IS finner lönsamma svenska jihadister på nätet utan mellanhänder.

"douche", kan det ha något med "douchebag" att göra, dvs skithög, och då kommer man ju osökt in på MP. 

"dumpstra", man går runt i containers och soprum och hittar saker, gäller enbart svenskar som inte får allt tillhanda gratis.

"EU-migrant", svenskslagsbefriade rumänska tiggarslavar hyllade av extremvänstern, som använder slavarna som plakatpolitik.

"faktaresistens", Ernman, Schyffert, Nujen, Strömstedts, SVT, oldtime-medias verklighetsuppfattning.

"funkis-", en stilhistoria från förr, ett motsatsförhållande till dagens allmänna dysfunkis.

"geoblockering", innehållet på nätet får inte spärras p.gr.a geografi. Jean-Claude Juncker lanserade strategin, ett paneuropeisk telekommunikationsnät, digitala tjänster, som levereras tvärs över gränserna. Alla ska kunna programmeras likadant oavsett var man befinner sig i EU.

"groupie", ord för mobilgruppbild som förr betydde personer som t.ex vill ligga med Fridolin.

"haffa", det är inte polisen som haffar längre. Det är ett mer beskrivande tilltal på mångkulturska för att som förr inleda flirt med en kvinna.

"halmdocka", från engelskans Strawman; Arnstad och Wolodarski.

"klickokrati", när lismande snyfthittepå-reportage, roliga katter, och hundar är viktigare för metro, aftonbladet och expressen än journalistiken.

"klittra", feministisk solo-sexakts-prestation.

"kulturell appropriering", när en svensk inte får ha rastaflätor för att han är för vit och för Svennig.

"mansplaining", tidigare härskarteknik, exempel när Löfvén vägrade ta emot Lööf i det kända pappersbråket.

"naturvin", det är ett vin som görs utan hjälp av tillsatser och med minimal mänsklig styrning, ett vin som inte är vin speciellt länge - utan vinäger. 

"nyhetsundvikare", en växande grupp, i nuläget  ca 70 % av alla svenskar, med problematisk nyhetskonsumtion. Resultatet blir de ökade informationsklyftor med stora risker för demokratin och delaktigheten i samhället, som vi har i Sverige idag.

"obror", exempel: "Kan du hämta upp mig på vägen hem?Nej, orkar inte.Fan va obror!"

"plattfilm", gammelfilm som dög fint åt oss, utan tredimensionella effekter.

"rattsurfa", 

"robotjournalistik",  Robotjournalisterna kan i framtiden utföra tråkig, repetitiv rapportering. Således kan Anders Lindberg, Guillou, Heimeson och SVTs nya stjärnor lätt ersättas av robotar.

"självradikalisering", svensk folksjukdom.

"skuldkvotstak", banken bestämmer lånets storlek när människans egenkontroll har brakat ihop.

"ståpaddling",  SUP, är inte vad vi tror, det är Stand Up Paddleboarding, man står och paddlar för att "få ett högre blickfång, och hålla koll på inkommande vågor". Detta är ett helt okänt begrepp i regeringen.

"svajpa"(=swipa) Svajpa är den dragliknande rörelse som görs med fingrarna på pekskärmen. Om man är romantiskt intresserad av någon man inte  känner kan man välja att svajpa höger, det betyder att man " tycker om personen, och personen i fråga har svajpat höger tillbaka så blir det en match".

"svisha", ny verksamhet för kriminella när godtrogna swishar pengar till en annan swish-användares mobilnummer.

"talepunkt", om varför politiker pratar och pratar utan att andas. Det kallas talepunkt och ingår i talskrivarens och mediatränarens verktygslåda för att nöta ut, och inte släppa in nån annans åsikt, läs SDs.

"terrorresa", araber som åker och lemlästar oskyldiga, sen reser till Sverige för sjukhusvård och betald semester. Och så fortsätter det.

"transitflykting", flyktingar på genomresa, tills de bestämmer sig vilket land de får mest pengar gratis för hela släkten.

"triggervarning", en förvarning om innehåll som riskerar att trigga negativa känslor hos politiskt korrekta räddhågsna personer. Exempel: TintinTurken alias Kuturhusturken.

"trollfabrik", organiserad verksamhet för nätpropaganda, exempel LO och IRM.

"vejpa",   e-röka, eller röka e-cigarett.  Vape är bildat från vapour (’ånga, dimma’).

"vithetsnorm",  ett allmänt föraktat ord som skapat en ny obarmhärtig hardcoretrend, för att krossa allt som ses som positivt och normalt med att vara vit

"värdgraviditet", värdgraviditet innebär att en lämplig eller klart olämplig person bär barn åt en eller flera andra lämpliga eller klart olämpliga personer.

"youtuber", person sysselsatt med att lägga ut roliga, läskiga, tråkiga osv filmer på nätet dygnet runt för sin egen skull.

"ögonkramp", svenska föräldragenerationens excuse för att slippa umgås med sina barn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar