lördag 23 maj 2015

Inte alls hänryckt. Mera betryckt.



Pingsten är kyrkans tredje stora helg vid sidan av jul och påsk.
Ordet pingst som betyder ”den femtionde”, kommer av grekiskans pentekosté. Det var från början namnet på den femtio dagar långa perioden mellan påsk, och pingsten som ska påminna oss om att Gud finns mitt ibland oss.

Men. Jag har ett problem, teodicéproblemet, dvs - problemet med den onda. Idag inkarnerad av den sprängblodiga och omänskligt hänsynslösa islamismen. Antingen vill Gud utplåna det onda, men kan det inte. Eller så kan han det, men vill inte. Eller så varken kan eller vill han. Om han vill men inte kan är han maktlös, vilket går emot hans natur. Om han kan men inte vill är han ond, vilket också går emot hans natur. Om han varken vill eller kan är han både ond och svag och är alltså inte Gud. Men om han vill och kan, vilket är det enda som stämmer överens med vad han är, varifrån kommer då det onda och varför gör han inte slut på det?

7 kommentarer:

  1. Det är lika farligt att visa onda människor godhet som att klappa en vild tiger !!
    Stefan H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så borde alla tänka! Och akta sig!

      Radera
  2. Den kristna kyrkan ser att Gud lider och att det oskyldiga lidandet till slut segrar. Något annat svar finns inte, men frågan är varför människan söker ett svar.

    SvaraRadera
  3. För om det inte finns nåt hopp då kan vi ju lägga oss ner och dö.

    SvaraRadera
  4. Svaret är enkelt, Gud varken vill eller ska fingra på människans fria vilja. Vill människan vara ond, så då är det så. Skulle Gud tvinga dig att mot din vilja vara storsint och älska allt och alla, då vore du en robot och inte en människa. Så ser kristna på teodicé problemet

    SvaraRadera
  5. Nja, jag vill inte tvingas älska allt och alla, men om Gud har givit oss tio bud att följa, vore det inte bra om hans intentioner var att vi måste följa dem, så att det må gå oss väl...?

    SvaraRadera
  6. blåst på måndagen2015-05-24 20:44

    Teodicéproblemet löses inte på en kafferast. Något mera konkret med anledning av pingsthelgen:
    Att byta den pålitliga Pingstmåndag som gav en förutsägbar långhelg för både kyrkofolk och andra mot veckodagshoppjerkan 6/6 var ett stolleprov av första graden. Och ingen av mina utländska kollegor jobbar på denna konstiga måndag.

    SvaraRadera