tisdag 25 november 2014

Till Daniel Hofling, Mitti Danderyd.

Du har skrivit en insändare som jag tänker svara på här, på min egen yttrandefrihetssida, eftersom MittiDanderyd bara tar in kommentarer som Reinfeldt skulle ha tagit i med tång. 

Du skrev:-" Pinsamt att vi inte hjälper fler på flykt.

Jag är nybliven Danderydsbo sedan några månader. Det mesta är bra i kommunen och jag trivs fint här. Något som dock är rent pinsamt är hur flyktingpolitiken hanteras från kommunal sida. Jag behöver knappast informera om att världen står i ett läge där miljontals människor flyr för sina liv på grund av omänskliga förhållanden med krig, död, våldtäkter och andra fruktansvärda angrepp.

Att Danderyds kommun, som toppar listan som en av de kommuner som valt att ta emot minst antal flyktingar är helt obegripligt. Jag vill att ni ska veta att detta inte bara kritiseras från övriga landet, där man i högre utsträckning (trots sämre ekonomi) hjälper de som behöver hjälp, utan det kritiseras även av oss som bor här i Danderyds kommun.

Det handlar inte bara om att få ett bättre anseende som kommun, det handlar även om att ta vårt medmänskliga ansvar och med alla möjliga medel hjälpa de som inte har någonstans att ta vägen. Vi är alla människor och har en skyldighet att finnas till för varandra. Kanske måste inte infartsparkeringar och andra bilfrämjande åtgärder prioriteras. Kanske finns det viktigare saker.Daniel Hofling." 

Mitt svar: - Varför i all världen flyttade du hit, Daniel Hofling? Varför valde du inte Husby eller Södertälje där kommunen har öppnat sina stora hjärtan, och tagit hand om"viktigare saker"? Valde du Danderyd för att det, än så länge, är en kommun med ett väldigt stort ansvar för de oviktiga människor som redan bor här? Eller valde du Danderyd för det lugna, stillsamma och homogena samhället utan konflikter, annat än med de senaste årens markant ökande personrån, äldrerån och bostadsinbrott?

Jag vill att du ska veta att det är inte många av oss som bor här som vill ändra på vårt älskade Danderyd. Jag har bott här sen tidigt 80-tal, du några månader, vad ger dig rätten att dundra in, sparka vilt och kritisera vår kommun. Jag ömmar starkt för alla mina medmänniskor, och önskar över allt att jag skulle kunna ge jordens 50 miljarder flyende ett tryggt och värdigt liv. Men att göra som övriga kommuner i Sverige och låta de boendes alla behov, äldreomsorgen, skolan, förskolan, infrastrukturen och svaga grupper i samhället betala dyrt för att sådana som du, ska kunna luta dig tillbaka med en god självbild och ett "gott anseende" - det löser inga problem i vår grymma värld.

Carina Norden.


2 kommentarer:

  1. Bra svar Carina,till en av de 87 % som blundar för verkligheten.
    En som verkligen liksom du har ögonen öppna för Sweden today, beskylles för rasism i X-pressen...En verklighetsnära person hade satt upp några sanningens ord i en butik i Eldsberga..Från Petterssons blogg kan ni se hans tankegångar :
    http://petterssonsblogg.se/2014/11/25/panik-nar-nagon-pastar-att-det-var-battre-forr/comment-page-1/#comment-128691

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lars. Jag kunde ha varit mer precis och outspoken till den här killen. Men det tjänar ingen på.

      Radera