onsdag 20 november 2013

Jag är bedrövad till botten av mitt hjärta. Sympati, empati, lojalitet, solidaritet - Hägglund? Reinfeldt? Larsson? Nån i regeringen?


Samtidigt som katastrofen i Fillipinerna skördar offer som svälter och inte har mat så har vi en liknande situation I Sverige. Där gamla inte får mat eller vätska. Skillnaden är att jag enkelt kan smsa iväg pengar till Fillipinerna. Men att hjälpa en gammal kvinna att få mat coh vatten i Sverige är nästintill omöjligt. Hur många är dom som torkas och svälts till döds i Sverige? 

Detta är en vän till mig som skrev denna status härpå Fb. Jag har fått lov att sprida den vidare. Känner du någon journalist somkan vara intresserad av denna story så inboxa gärna. Detta är så vidrigt och jag kan inte bara sitta och titta på. Nästa gång är det vår tur./Iván Marie Erikssons Fb uppdatering inatt: Under två veckor har jag bearbetats genom samtal då man velat att mamma ska dö. Jag har fått tjata böna och be för att öka mammas näringsintag. Under dessa två veckor har mamma i princip bara sovit. Dygnet runt. Igår så gav jag därför upp och sa att man skulle dra sonden. Dvs man slutar ge mat och vatten. Man svälter och torkar ut personen tills dom dör. Denna passiva form av mord är tillåten och vedertagen praxis vården. Det vet jag nu. Man tillämpar den på sjukhus och på äldreboenden. Man svälter och torkar ihjäl människor tills kroppen ger upp dör. Det är en seg och plågsam död. Tänk att inte få äta och dricka! Man blir galen! 

Läkaren som jag tampats med under 2 veckors tid för att få näringsdosen ökad blev naturligtvis eld och lågor, euforisk för att jag tillslut tagit detta beslut. Varför? och hur kan man reagera så smaklöst och känslokallt? Jag finner ingen som helst glädje i ett sådant beslut. Efter beslutet bad jag sedan sjukhusprästen att ge mamma sista smörjelsen/ nattvarden och ringde sedan runt till mammas vänner för att berätta det tråkiga beskedet. Men när jag sedan ville framföra deras hälsningar till (min ständigt sovande) mor så började hon plötsligt att storgråta (?!) när hon hör deras namn!! Hon gråter sedan hela kvällen! Min gamla dagmamma som varit mammas vän i över 46 år, skyndar upp till sjukhuset och ser denna känsloyttring! Märk väl att min mamma inte visat äkta känslor sedan hon hamnade på boende, för fyra, fem år sedan?! Antagligen för att hon drogats ner. För vårdens ABC är: Droga ner, sänglägg. Svält och torka ut! Så fungerar det. En modern form av ättestupa alltså. Jag är såklart chockad. Jag pratar med läkaren när vi ses och säger att jag vill att sonden ska sättas tillbaka, eftersom mamma, som inte gråtit sedan tiden innan hon flyttade in på äldreboende 4-5 år sedan och som dessutom legat och sovit i 2 veckors tid plötsligt börjar att storgråta, men han vägrar i sten. Tar inte det jag säger på allvar. Tilläggas bör att jag inte träffat en enda människa hittills inom vården som velat att mamma ska leva! Fatta! Inte en enda! Samtliga vill se henne död? Varför? Jag är såklart helt förtvivlad. Känner mig överkörd. Sviken. Trött. Besviken. Har tappat tilliten till vården totalt. 

 De enda tre som vill att mamma ska leva, är hon själv, jag och Moa. Det känns helt absurt. Om jag inte river ner hela sjukhuset i morgon så kommer min mamma att vara död inom fyra-fem dagar. Vanmakt. Överkörd. Ensam i min kamp- i mitt krig mot vården! Dessutom ska jag behöva slåss när jag själv behöver stöd inför att behöva se mamma i detta skick, dessutom behöver slåss när jag själv behöver tröst och styrka för att i min tur kunna ge mamma tröst och stöd. Var tvungen att sova hemma ikväll eftersom jag vakat hos henne hela natten till idag. Är helt slut mentalt. Utmattad. Har migrän. Ska jag orka en ny rond i morgon? Orka tjyvmata henne i vanlig ordning med vitaminer näringsdryck juicer batten salt socket och fett i hemlighet och lönndom i mitt ensamma krig mot vården med risk för att påkommen och polisanmäld.

 Eller ska jag ge upp på mamma och låta henne dö? Detta är en mardröm! Hoppas man får dö knall och fall och aldrig hamna på vårdinrättningar. För då är det kört. Hade mamma inte reagerat med att storgråta igår så hade det känts mer humant att låta henne dö. Men hon är inte redo. För då hade hon inte gett sig tillkänna att hon fortfarande kan höra, känna och förstå. Hur ska jag rädda min mamma från döden nu?! Hon är ju lagd för att dö. Med beslut från flera läkare och överläkare. Tredje gången gillt är hon lagd för att dö. Det är etiskt vidrigt. Osmakligt. Ofattbart. Men sant. 

Fotot är inte hennes mamma. Maries mamma, Berit Andersson, 75 år kan kissa och bajsa. Hon har inte ont, kan andas , kan svälja. Vad är det som gör att läkare bestämmer att hon ska svältas och torkas långsamt tills hon dör? På Norrlands Universitetssjukhus i Sverige, 2013. tillägg (19 november) : Berit gick bort dagen efter att denna text delats. Vila i frid Berit.

16 kommentarer:

  1. En sann berättelse hur det fungerar i slutskedet för många,många som hamnar på ett "Vårdhem"..
    Skrev själv över liknande händelser, som jag upplevde dagligen under flera år på nära håll !
    Min hustru fick några bonusår p.g.a.,att jag dagligen övervakade och vid akut fara såg till att hon kom in på lasarett för v å r d...
    Min uppmaning lyder idag som då..Flytta aldrig in på ett s.k Vårdboende.

    SvaraRadera
  2. Usch, finner inte ord för hur ledsen detta gör mig.
    Påminner en hel del om när de svalt ihjäl min farmor för 5 år sedan.
    Hon bröt lår benet för andra gången och blev inlagd på SÄS. Hon var pigg och glad de gånger som jag var och hälsade på henne.
    Efter några veckor kördes hon till tillfälligt boende i svår hemkommun.
    Då var hon svag och låg mest och sov. När vi undrar varför så säger de att hon knappt har ätit under vistelsen på sjukhuset. Vi undrar då såklart varför inget näringsdropp satts in. Vi fick då ett luddigt svar om att hon nog har bestämt sig för att hon inte vill kämpa mer och att det bästa är att låta henne få som vill...dö alltså. Märk väl...hon har inte uttalat att hon inte vill leva längre, utan sjukvårdspersonalen tror att det är så och har därför inte satt in dropp på henne.
    Vi blir såklart helt förtvivlade och kräver att de genast sätter in dropp.
    Då säger de så här. " Ja...vi kan ju göra så...men hennes organ har ju börjat att stänga ner nu när hon inte har ätit så bra så...det skulle mest troligt orsaka lungödem om vi sätter in sond nu. Det skulle bli en väldigt smärtsam död för henne". ????!!!!???? Ja, vad gör man? Vi valde att låta henne få som hon "ville", för vi hade inget val.
    Julafton 2008 var vi inne, hela familjen, och kramade henne. Vi hade med en liten julblomma i plast, för någon riktig fick man inte ta med in. Hon låg mest och sov under tiden vi var där. Jag har alltid sjungit och spelat i hela mitt liv och farmor har alltid älskat att lyssna. Jag hade tagit med mig gitarren och tänkte dra en julsång men hon ville inte, så den fick stanna kvar i ryggan. När vi skulle åka hem var jag sist ut jag gav henne en kram, den sista. Hon slog upp sina stora blå och log. Senare på kvällen när vi satt hemma hos min mor och far och precis hade delat ut julklapparna, ringer de från boendet. Hon hade somnat in någon gång under eftermiddagen. Farmor Linnéa blev 89 år och himlen fick tillbaka sin gladaste ängel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tina din berättelse kring din Farmor och det tillvägagångssätt
      som man förklarade för dig, (även för mig..då) är tydligen något som "vårdpersonal" får lära sig på skolbänken.
      Det är ett av livets svåraste passager,och först sedan man själv på nära håll upplevt sådant,får man en annan syn på det mesta här på jorden.Kan försäkra dig,att jag varje kväll innan jag somnar in.... väckes på nytt allt åter till livs !

      Radera
    2. Jag förstår att det är en helt annan sak att jobba med det här. Du som är insatt, kan du kanske förklara för mig varför man valde att låta en gammal men för övrigt pigg i knoppen och frisk människa bara ligga och dö när det hade varit så lätt att hjälpa henne? Jag kommer ihåg att hon tyckte maten var vidrig när jag hälsade på henne på SÄS, men hon åt iaf litegrann. En väldigt levnadsglad människa var hon och jag har svårt att se hur människor som bara träffat henne några gånger kan ta ett sådant beslut, att låta henne tyna bort på det viset...ett par veckor. Missförstå mig inte jag är inte arg på någon och håller ingen ansvarig, men skulle ändå vilja veta varför man gör så här.

      Radera
    3. Nää, detta var det värsta!! Menar ni att detta är ett system på sjukhusen? Hur man pressar folk till självdöd. Jag är skakad, Och faktiskt - saknar ord. Tack för kommentarerna om glada farmor, Tina, och om dina nyligen bortgångna käraste hustru, Lars. Jag önskar jag kunde trösta er.

      Radera
    4. Tack Carina. Min farmor fick iallafall ett långt och lyckligt liv men hon lämnade ett stort tomrum efter sig...särskilt vid jul.
      Blir lite sentimental nu men jag måste berätta en märklig sak som hände i samband med hennes dödsfall.

      För ca 25 år sedan fick min mamma en julklapp av min farmor i form av en liten tant som sitter i en julig fåtölj och stickar. Den har batterier och en knapp och trycker man igång den så börjar tanten tralla och röra på sig. Denna lilla "docka" brukar stå under julgranen och vi brukar kalla henne "farmor under granen" för hon låter precis som farmor när hon trallar. Den är starkt förknippad med min farmor. Denna lilla tant har ju varit väldigt underhållande för min dotter genom åren och hon har alltid varit framme under julen och tryckt på den. Aldrig har batterierna behövt bytas. Den julafton min farmor gick bort så satt Hanna (min tös) och tryckte som vanligt på "farmor under granen",det var efter julklappsutdelningen, när den helt plötsligt börjar ändra tonläge. Som när en bandspelare med batterier tar slut...du vet, spelar långsammare för att tillslut...dö. Det gick kalla kårar genom min kropp vid detta tillfälle. En kvart senare ringde de från farmors boende och talade om att hon somnat in. Efter samtalet gick speldosan igång igen och har funkat perfekt i fem år till, utan batteribyte.

      Visst saknar jag henne enormt men hennes skratt rullar fortfarande mellan väggarna här hemma.

      Radera
    5. Jag har full förståelse för dina känslor,och inser vad din Farmor betydde för dig.Du ska veta,att så länge någon som du bevarar de ljusa ögonblicken,över en kär och älskad person,lever denna också för evigt... Inte enbart i din minnesvärld.Att man sedan aldrig kan bli fri från sorgen,är ju något helt annat !

      Radera
    6. Visst är det så Lars. Jag känner att hon kommer och hälsar på ibland, oftast när jag tänker på henne. Jag tillhör den skara som kan prata med de som finns på andra sidan men av någon anledning kan jag inte höra de som stått mig nära. Kanske är det så att man känner dessa personer så väl att man inte kan urskilja det man vet om dem från sina egna uppfattningar.

      Jag tror inte....jag VET att vi träffas någon gång igen. Det är inte svart på andra sidan. Sorgen poppar upp när man minst anar det, även om den blir lättare att bära med tiden.
      Men det kan kännas tryggt att veta att man inte försvinner efter detta, utan bara ändrar "form".

      Radera
    7. Varje hårstrå på kroppen reser sig, Tina. Allt är mycket större än vi tror.

      Radera
  3. Tina:
    Varför är inte lätt att förklara !
    Kanske ser dessa läkare och "översköterskor" det hela,som en naturlig sak att s.a.s. låta livet ha sin gång...Har själv fått frågan,av olika läkare vid flera tillfällen på ett lasarett,vad jag vill man skall göra,för i detta fall min fru ?
    En tyckte t.o.m att man skulle avstå hjälpa henne.Först när jag hotade honom med en anmälan om mord kom hjälpen !
    Mitt utbrott/hot gav henne/oss ytterligare två år.
    Ett annat minne som jag aldrig glömmer var ett svar från en s.k. översköterska.På min fråga hur allvarligt det hela var,fick jag svaret.
    " Finns det något du vill säga henne,gör det nu sedan kan det var för sent "Dessa ord i en samtalston som är omöjligt att beskriva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt oacceptabelt, det du beskriver Lars. Vårdpersonalen är till för att ge rätt vård till människor som behöver den, inte ta livet av dom. Det du skriver om att låta livet ha sin gång, kanske tänker de så, men då ska man ju inte ha någon vård alls. Om livet ska ha sin gång, ska man inte ta hand om några sjuka eller skadade alls. Låt alla dö eller friskna till på egen hand. F*n, säger jag! Sverige har råd, står det var och varannan dag i tidningarna. Råd med vadå?

      Jag beklagar sorgen Lars. Din fru kunde som sagt skatta sig lycklig över att ha en man som orkade stångas i motvind. Alla har inte en Lars vid sin sida, tyvärr.

      Radera
  4. Bra, Lars! Alla sjuka och gamla måste ha minst en torped som kan föra deras talan. Det Tina, mitt blogginlägg och du beskriver Lars, är ju inget annat än helvetet på jorden, och berått och iskallt mord. Det måste gå att samlas med protester mot detta!

    SvaraRadera
  5. Min pappa fick också svälta ihjäl med motiveringen att lidandet skulle förlängas om man gav dropp. När han pekade på sin mun och visade att han var törstig fick han en fuktig tuss bomull på en pinne i munnen.
    Det var 1997 och jag mår fortfarande jättedåligt. Äldrevården är fortfarande lika usel idag, underbemanning och äcklig kall mat. Usch!

    SvaraRadera
  6. 1997??? En tuss fuktig bomull??? Och vi tycker vi är humanast i världen för att vi försörjer några somalier. Vilken vämjelig dubbelmoral, jag skäms att vara svensk.
    Men Gud, här finns nånting som händer överallt i Sverige, dygnet runt, och som ingen talar om. Nu blir jag rädd på riktigt. Vad är detta?!?

    SvaraRadera
  7. Ja Carina, det händer hela tiden, finns ingen som helst koll och ingen vill jobba inom äldrevården längre. Lågutbildade, lågavlönade invandrare är snart de enda som står tillbuds.
    Alla ska bli gamla, men vem vill leva i misär?
    Enligt min mening blir Sveriges äldre medborgare kränkta, vi har pengar till andra men inte oss själva.

    SvaraRadera
  8. Elisabeth, bra fråga att ställa till ministrarna!
    Min fantastiska och energiska mamma är 81, vi har ingen aning om vad som väntar oss. Jag svär bara när jag är uppriktigt och heligt utom mig av vrede. Nu är ett sånt tillfälle.

    SvaraRadera