lördag 16 mars 2013

- "Alla säger att vi måste rösta på det".


I Zimbabwe hålls idag folkomröstning om ny grundlag i landet. På SVT kan jag läsa att det är ett mirakel att man nu kommit överens om den nya grundlagen som ska skapa demokrati.

När jag läser BBC, och tittar på det grovt antidemoktariska videoklippet, så tillåter jag mig att tvivla på den demokratin.
Valdagen bestämdes för exakt en månad sen, och kritikerna hävdar att väljarna inte haft möjlighet och tid att läsa och förstå detaljerna i det 170-sidiga dokumentet som sägs ska begränsa presidentens makt.

Men Abigail Punungwe, en ung mamma med en liten baby på ryggen, som står i kö för att rösta i Harare , säger att hon inte läst dokumentet "but everyone is saying we must vote for it."

2 kommentarer:

  1. Det känns som om det är ungefär samma här i Sverige. Åtminstone verkar omkring 90% av svenskarna resonera på samma sätt. Någon har sagt att man ska rösta på ett eller ett annat parti. Själv orkar man ju inte ta reda på fakta eller vad de olika partierna egentligen står för. Det enda dessa människor egentligen tror sej veta är att SD kan man inte rösta på. Det enda parti som åtminstone för stunden kan rädda vad som räddas kan. Ändå skulle jag tro att vi i Sverige har alla möjligheter(nåja, kanske inte alla) att ta reda på hur det är. Då i jämförelse med ovannämnda folk.
    Skogis.

    SvaraRadera
  2. Likheterna finns, Skogis. Men vi har inget att skylla på.

    SvaraRadera