måndag 24 oktober 2011

Vi ska inte gräva ner oss i dösnacket.


Många förbipasserande har säkert stannat till utanför J. Olssons begravningsbyrå på Södra Storgatan i Helsingborg de senaste dagarna.
I skyltfönstret står den sportiga urnan färdig att tas i bruk. Kunderna erbjuds nu kunderna en urna med favoritlagets logotyp. Men innan någon jordsätts i en sådan kommer byrån för säkerhets skull ta ett gravallvarligt snack med HIF.

HD

9 kommentarer:

  1. Ger mig en fadd smak i munnen..Troligen har någon av medarbetarna besökt USA,och tagit denna sjuka ide med sig hem !
    Lika osmakligt,som likskändningen i Libyen !
    Men mångkulturens Sverige,tycks lära och ta åt sig de sämsta delarna av allt...

    SvaraRadera
  2. Jag ser inga problem med att någon vill bli jordfäst på detta vis. Varför skall en person som varit en hängiven supporter till en klubb inte få sin sista önskemål beviljad, i synnerhet om klubben inte har något emot det? Sedan kan man ju tycka att den döde visar prov på dålig klass/smak, men det är ju en annan sak (Smaken/baken). Och det stör ju ingen på sikt då urnan är nedgrävd.

    /Plutten

    SvaraRadera
  3. Plutten:
    Skall inte gå i polemik med dig...
    Men nog är alla som begravs på en kyrkogård,underställda vissa moraliska förpliktelser,om troende eller ej ??
    Denna sista viloplats som skyddas av lagar,får ju inte bli en form med olika sekters inflytande. Inte hellre en ort för vinstgivande affärside`r från begravningsbyråer !!
    Om nu någon i unga år skulle ha en så befängd ide,finns ju trots allt ett hopp kvar,om ett tillfrisknande.

    SvaraRadera
  4. Jag är övertygad om att fler tror på Henrik Larsson än lilla Jesus Kristus i Helsingaburgh?

    Sedan kan man tycka vad man vill om påkostade begravningsutensilier. Bränn hellre pengarna på en ordentlig likvaka a la Irland och skyl mig i en pappkartong innan kremering och transportera askan i en "doggy bag" till "urnsättning".

    SvaraRadera
  5. Jag är lika kylig som Argus i denna fråga, man är ju för sjutton död. Däremot är det superviktigt att alla som vill ha sin begravning högtidlig och traditionell och befriad från ovidkommande absolut ska få det. Sista vilan må man bestämma själv över.

    SvaraRadera
  6. Argus:
    Även du blir en dag äldre...och med åldern följer också allt mer förnuft.En begravning och slutlig viloplats är inte enbart en form av "avstjälpningsplats".I första hand är det en ort,dit anhöriga åker för att minnas de kära man förlorat.Därför bör en kyrkogård också förnimmas med viss moral och estetik,även för dem som kanske inte i första hand,ser det ur kristen vinkel.M.a.o bör en viss värdighet råda,och denna bör enl.min mening inte omvandlas,till en form av tidens modenycker,el.kreativa vinningssyften från begravningsbyråer.

    SvaraRadera
  7. Jag blev visst något missuppfattad. Vi har ett behov av "riter" för att kunna komma till ett avslut. Vid min hädanfärd lägger jag hellre tjugotusen på en pubafton för släkt och vänner än på en prålig kista som ändå kommer att förgå. Efterlevande känner allt för ofta en press att ordna en statusfylld begravning vilket har lett till geschäft i begravningsbranschen.

    En begravningsplats (som för övrigt är icke-religiös efter separationen mellan stat och kyrka) är en plats för minnen och betraktelser där stillhet och värdighet bör råda. Vi kommer dock inte ifrån modenycker, för tusen år sedan var det Tor och Oden som gällde och som efterträddes av Kristus som numera verkar vara ersatt av Mammon.

    Begravningsceremonierna är inte till för de döda, de är till för att de efterlevande ska komma vidare.

    SvaraRadera
  8. Argus:
    Då ligger vi inte sååå långt från varandra..
    Men som du själv skriver "GESCHÄFT",och det uppfattar jag vad,denna begravningsbyrå nyttjade i samband med,att ett fotbollslag råkade vinna en serie ...Visst har du vidare rätt,att många sådana firmor nyttjar situationen,att tjäna extra på sorgen.
    Men samtidigt måste jag påminna dig om,att den dag du mister det du kanske hållit kärast i ditt liv,är man tacksam för att kunna åka ut och samla sina tankar vid en gravplats.Själv ger det mig kraft att fortsätta ännu några dagar..

    SvaraRadera