fredag 8 juli 2011

Tornedalingens berättelser


om hur det är att vara cancerpatient på Radiumhemmet i dagens kalla allians-Sverige trotsar alla beskrivningar.
Jag som sett cancer som ett illrött skynke, gått in i garderoben och gömt mig för att jag av fullständigt hysterisk panik inte velat ta till mig, eller höra talas om, måste nu finnas som mänskligt stöd, och då får jag veta allt.
Och det är inte vackert.

4 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-07-08 11:00

    Även om jag inte känner till berättelsen kan jag gissa mig till innehållet, i landet där man måste vara frisk för att klara av att vara sjuk...

    SvaraRadera
  2. Igår skulle tornedalingen komma för 8 timmars dropp med gift. Det var inplanerat och klart, när hon låg i sängen och hade fått cortizon och medel mot illamående in i venen först, som brukligt, kom sköterskan och meddelade att det inte fanns nån cytostatica.
    Efter två timmar hade dom "hittat" cytostatikan, och axade då på med 3500 ml istället för 1500 ml, för att de skulle hinna med, antar jag, vilket rekommenderade i en allvarlig allergichock och allvarligt tillstånd.........

    SvaraRadera
  3. Usch och fy. Stackars människa.

    Har annars god erfarenhet av Radiumhemmet, ej egen patienterfarenhet, men har arbetat där som sjukhusbibliotekarie. Förste maken sprang där en period pga av förstadium till cancer.

    Men det var längesedan.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-07-08 13:32

    3,5 l vätska, 2/3 av kroppens hela blodvolym? Det borde ju leda till njursvikt direkt även om det bara varit vatten (isotonisk koksaltlösning) utan medicin. Även om jag inte är läkare inser jag direkt, att det är galet.
    En kollegas hustru fick ny njure, hon "sparkades" ut från Akademiska sjukhuset i Uppsala efter 1½ vecka, trots att hon gärna hade väntat in stabilisering av medicineringen mm. Sverige har lägst antal sjukhussängar/invånare och kortast vistelsetid på sjukhus i hela Europa, vilket resulterar i att många patienter kommer tillbaka hemifrån för en vända till. Suboptimering!

    SvaraRadera