onsdag 6 juli 2011

I norska tidningar idag


läser jag att förutom att nu även Norge, precis som Danmark, vill ha gränskontroll för att skydda sig mot svenska fria multikultitrender, så vill FP att Sverige skall bli första land med obligatorisk utbildning i kinesiska språket.
Hmmmmmm, visst, det är utmärkt med höga ambitioner........
Fast.
Som svensk skulle jag uppskatta mycket om våra barn först får lära sig att läsa och räkna, sitta still, koncentrera sig samt lyssna på läraren.

VG GP

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-07-06 12:41

    Obligatorikst - det är upp mot väggarna korkat. Mandarin (så hetemajoritetsspråket i Kina) som ett "Tvångskinesiska" skulle bara väcka motvilja mot ämnet. Däremot bör det bli lättare att välja som tillvalsämne (tredje språk).

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det vore mer praktiskt att Svenska skulle bli ett obligatoriskt ämne i utlandet. Ser ingen anledning att vi skall lära oss andra språk. Vi är ju trots allt störst, bäst och vackrast och det är ta mig f-n på tiden att omvärlden blir tvungna att inse detta.

    Resistance is futile. All your base are belong to us.

    /Plutten

    SvaraRadera
  3. Men vänta nu, inte står det att kinesiskan ska bli obligatorisk heller. Artikeln i VG nämner bara att Björklund föreslår det som ett möjligt språk att välja, artikeln i GP hittar jag inte (får bara error-meddelanden). Nyheten är väl snarare den att Björklund vill att samtliga grund- och gymnasieskolor ska kunna erbjuda kinesiska. Nu finns det som tillval på några gymnasieskolor.

    Och, det tredje språket efter svenska och engelska brukar man börja studera i sexan. Vid det laget kan eleverna läsa, skriva, räkna (om de inte har någon form av lässvårigheter, men då får de /ska de få extra stöd).

    Annars tycker jag absolut att Plutten har en poäng, alla andra ska lära sig svenska. Särskilt min dialekt, för den är allra, allra vackrast. :-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Öbon:
    Då kommer du från Hälsingland....Mitt ideom är ju ett språk,och därför uteslutet...

    SvaraRadera
  5. Nja, inte e jag helsing. Som urbota ståkhålmare (dock utflyttad) me morsa å morsans peron å deras peron ... sen, tja, 1700-tale, alla från asfalten e det ju ekensnack som e tjusigast. ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Me´Lars, svik inte oss nu, vad var det för fel på Edvard Perssons och Nils Poppes otroligt vackra skånska?
    Det är bara vissa dialekter(yes box Ystad-dialekten kvalar in här) som är obegriplig rotvälska.
    Ekensnack? Nu blir det plötsligt annorlunda att läsa Öbons inlägg, med Jerry Williams-stuk!!

    SvaraRadera
  7. Det var svårt att skriva dialekt, när jag är så van att skriva rikssvenska ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera