torsdag 21 juli 2011

Den lägsta typen av voyeurism.


Civilkurage? Vaddå? Nåt som fanns för länge sen, typ, sån där dammig 1900-tals-emp...., typ sån där empa....va hette det nu igen, äh.... med-..., med-..., ehhhh - medkänsla!

Lars Liljegren hjälpte till vid en dramatisk olycka och berättar på DN:
-En kille blöder och en ung tjej sitter fastklämd i en totalt demolerad förarhytt. Då går motor­cyklisten och hämtar, inte en mobil, utan en videokamera. Han frågar inte ens om han kan hjälpa till.
– Det är så otroligt provocerande, nästan som att stå och skratta åt någon som gjort sig illa.
Längs vägen har det bildats en liten kö av bilar som har saktat in. Några har vevat ned fönstren och i bilarna sitter barn och vuxna och filmar med mobiler.

Vad ska man säga?
Är detta blodtörstiga barbarer, eller bara miljöförstörda människor som inte tror på nåt som de inte sett på TV?
Erbjud dem en resa till Afrikas Horn, där finns det jäkligt mycket blod, katastrofer och elände att fota och filma och lägga ut på nätet.

Dags för svenska uppryckningskampanjer modell större.

6 kommentarer:

  1. I mitt "andra" hemland Tyskland,skulle detta exempel ge ett strängt straff.
    Undanlåten hjälp i samband med en olycka straffas likt smitning,och ger i regel stränga böter eller fängelse.
    Men som du skriver Carina,förstår jag inte människors attityd..Nyfikenhet och sensationslust i stället för hjälp vid en tragisk olycka,borde också bestraffas hårt i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Rätt! Utbildad som jag är på första hjälpen, och en inneboende Florence Näktergal, så är jag alltid PÅ.

    SvaraRadera
  3. Jag tror, som tidigare spekulerat, att mycket av passiviteten vid en olycka kommer ifrån att vi är så vana vid att experter hanterar allting.
    Vi vågar inte ingripa eftersom vi är rädda att göra fel och därmed göra mer skada än nytta. Detta mönster tycker jag att man kan se genomgående i samhället när folk måste ta ställning till saker.

    SvaraRadera
  4. Du har alldeles rätt Schack, det är den där avskyvärda oviljan att inte våga ta ansvar, av rädsla för att tappa ansiktet. Men det här är snäppet värre, man vågar inte göra nåt bra, men nåt riktigt dåligt, det funkar tydligen.

    SvaraRadera
  5. "Folk" har väl vant sig vid att betrakta olyckor och våld som underhållning, med Cops etc på TV varje dag.

    SvaraRadera
  6. Han säger ju själv att han har förståelse för att pressfotografen kommer dit efter en stund och tar bilder. Men med dagens alla tipsnummer så får man väl betrakta alla som billiga pressfotografer som ser en chans att tjäna några kronor hos en tidning.

    SvaraRadera