måndag 13 juni 2011

Stolleprov.


Flera tunga politiker i Stadshuset vill ge cyklisterna möjlighet att cykla mot rött vid vissa tillfällen samt mot enkelriktat.
Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) konstaterar att många redan bryter mot reglerna, och anser att det är bättre att ”under ordnade former se till att det blir lagligt”.
Eeeeehhhhhhhhh????
Och alla andra brott som man ändå bryter mot, typ mord, våldtäkt och bankrån - ska vi göra dom också lagliga?

Osökt kommer jag att tänka på en händelse på sista flighten på lille julafton när jag flög ner julpassagerare från Stockholm till Malmö.
Endast två pets in cabin (-djur i kabinen-) är tillåtna, och två var bokade. En tredje familj visste inte om att man måste anmäla resa med hund i förväg, så de nekades ombordstigning och stod uppe i gaten och förtvivlade. Markpersonalen kontaktade mig, och jag som kände starkt med de besvikna julfirarna, gjorde ett hastigt överslag huruvida ytterligare en hund i en väska kunde innebära väsentlig risk för säkerheten, och beslöt att åtminstone fråga befälhavaren, min kapten.
Han vände sig mot mig i dörröppningen, teg en stund, spände sen ögonen arrogant i mig och undrade sedan med en spydig min:
-Hurså?
Jag frågade om det fanns utrymme för att vara lite flexibel sådär i jultider...
Han satt stilla ett tag, sen kom det:
-"OK, purser, finns det några fler av flygets säkerhetsbestämmelser som du tycker att vi ska vara lite flexibla med?"
Han vände sig mot sina instrument, och sa
-Stäng dörren när du går.
Diskussionen var avslutad.

Familjen med hunden fick ta sig till Malmö på annat sätt.


Aftonbladet DN

5 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-06-13 13:05

    Har jag förstått rätt betyder det inte att man får köra mot rött ljus hur som helst, men att man få svänga till höger även vid rött ljus om det finns en skylt om detta (i Östtyskland en liten gröm pil, vet inte hur man gör nu där). Alltså inte en sanktionering av lagbrott uten en regeljustering för smidigare trafikflöde!

    SvaraRadera
  2. Thorsten:
    Jo denna regel finns över hela Tyskland,OM det finns en "grön pil".Men observera att innan man svänger,måste man hålla STILL liksom vid ett stopptecken....Men att lära cyklister trafikregler,är nog lika svårt som att stoppa massinvasionen till Sverige....Dessutom har jag en känsla av att man från städernas trafikplanerare,utnyttjar dem för att i allt högre grad försvåra för autotrafiken !!!!Men en sådan "lagänding" skulle ju inte vara en revolution i vår redan rådande anarki....

    SvaraRadera
  3. Det var snarast Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) konstaterande att många redan bryter mot reglerna, och anser att det är bättre att ”under ordnade former se till att det blir lagligt”,
    som fick mig att gå i taket.

    SvaraRadera
  4. Och jag undrar var nyheten finns, eftersom de flesta (?) cyklister redan cyklar mot rött, enkelriktat osv osv.
    Men om förslaget handlar om "rödkörning till höger" som Thorsten tänker, så är det okej, det fungerar bra på många håll i världen.

    Carina: håller med om att Ankersjös formulering är väldigt olycklig. Lätt att spinna vidare på den, som du gjort.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-06-13 15:12

    Man får skilja mellan två typer av lagar: de som kodifiera tio Guds Bud, naturrätten eller hur man i olika traditioner kallar det, typ Du ska ej dräpa, Du ska ej stjäla och den typen av lagar (majoritetet av dem) som finns mest av praktiska själ, för att ett samhälle ska fungera. Man kan tänka sig dem som vägar i en park. Om det blir en för stor omväg att följa vägarna blir det, till parkförvaltningens förtvivlan, trampade stigar som sneddar över gräsmattan Och någon gång nås den punkten, där man måste fråga sig om kartan eller verkligheten ska gälla, altså välja mellan staket och att göra om den trampade stigen till en "godkänd" väg. Högersvängen vid rött ljus för cyklister är att godkänna en redan upptrampad stig. Att på detta sätt anpassa kartan till verkligheten ökar acceptansen för de kvarblivande lagar, regler som ingen bryr sig om bryter däremot ner acceptansen. Så precis som språket, i Fredrik Lindströms anda, ständigt ändrar sig måste även lagen göra det. Bokstaven dödar!

    SvaraRadera