fredag 10 juni 2011

Dagens klokaste föräldrar, Svaleboskolan i Veberöd!


I dag firar eleverna på Svaleboskolan i Veberöd i Skåne sin skolavslutning. För första gången hålls den inte traditionsenligt i kyrkan, det har rektorn beslutat. Men föräldrarna och kyrko­hedern ordnar ändå en samling i kyrkan efter skolavslutningen, trots invändningar från rektorn.
Rektorn kan ha rätt, men ändå så fel, så fruktansvärt fel.
Och jag tror dessvärre inte han/hon kommer till himlen.
En så stursk och diktatorisk man/kvinna lär få det ensamt och rätt hett.

Expressen Skanskan Skanskan Sydsvenskan

20 kommentarer:

  1. Och ett påbud gick ut,att alla Davids söner och döttrar skulle skattskriva sig....
    Detta skedde för mer än 2000 år sedan i Palestina.I dag går samma meddelande ut till Sveriges rektorer,från vårt lands styrande ...
    Nu med budet att alla sedvänjor och traditioner i landet Sverige,med alla till buds stående medel skall avskaffas.
    Och si de vänsterutbildade lydiga skolcheferna,fullföljer påbudet.
    För Reinfeldt och de andra "demokraterna" innebär detta i praktiken "Att den blomstertid som kommer " nu är förbi.Om inte föräldrar och andra ansvarstagande,som i Veberöd m.fl.orter hade motsatt sig detta dårskap !!!! Än är inte landet förlorat....

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-06-10 11:11

    Heder åt "kyrkohedern"...

    SvaraRadera
  3. Tycker det är synd att vår lilla kyrka är för liten, vi får inte plats med alla elever, föräldrar, personal, mor- och farföräldrar, småsyskon ...

    men stämningen är fin ändå på våra avslutningar.
    Och, som jag skrivit tidigare, alla sjunger unisont, "Den blomstertid ...", de två första verserna.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Öbon:
    Undantagen bekräftar regeln....Men jag tror inte,att påbudet gått ut från de styrande med anledning,att våra kyrkor är för små !!!! Men det ni arrangerat på er ort,påminner mig om "Dalaupproret" I slutändan var ju detta historiskt framgångsrikt !!!Må så ske !!!!

    SvaraRadera
  5. Vill "man" vara i kyrkan för att man alltid varit det och för att lokalen är vacker?
    Eller vill man vara i kyrkan för att man önskar ha något slags kristlig inramning, med någon psalm och med en bön, ledd av kyrkoherden?
    Skolbarnen HAR rätt till en konfessionslös skolgång och att gå till kyrkan bara för att "det ska vara så" förvandlar kyrkorummet till en innehållslös byggnad.

    Man kan jämföra med alla dessa brudpar som absolut ska gifta sig i kyrkan, men lika absolut struntar högaktningsfullt i de kyrkliga vigselritualerna "vi behöver väl inte ha så mycket religiöst tjafs" eller envisas med brudklänning med hög slits och bråddjup urringning. Då har man reducerat vigseln till ett slags "förfest" innan den stora balunsen.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Ps, i de lägre årskurserna bedrivs fortfarande undervisning i religion, dvs, vem var Jesus, varför firar vi advent, jul, påsk osv.
    Det krockar inte med den konfessionslösa skolan.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Öbon:
    Men betr.din sista kommentar undrar jag om inte dessa årskurser,(om de nu styrande 7 sitter kvar) snart också blir ett minne blott !!!
    Varför skall alla ideal och all den kristna tro, som majoriteten av oss,får från barnsben i hemmet,plötsligt av politiska själ förbjudas??? Snälla förklara för mig eller oss allah ....

    SvaraRadera
  8. Varken ideal eller kristen tro förbjuds, var får du det ifrån, Lars?
    Jag skrev ordet "fortfarande" därför att jag häromdagen läste en notis om att de sista lärarna som fick speciell undervisning i hur man lär små barn att läsa, examinerades 1991 (eller om det var 1996, hittar inte notisen nu).

    För mig är det i högsta grad anmärkningsvärt.

    De flesta barn lär sig ändå att läsa, men min nioåring har det struligt, minst sagt. Hon vill och hon kämpar, men är ännu inte i den nivå hon borde vara. Detta trots att jag läser extra med henne, detta trots att jag läst högt för henne från det hon var en liten halvåring, ungefär, trots att jag från den dag hon föddes har pratat, ramsat, sjungit med henne. Detta trots att hon har ett extremt välutvecklat ordförråd för hennes ålder, trots att hon har ett högre iq än sina äldre syskon.

    Det var därför jag skrev "fortfarande", Lars. Det var i ren förtvivlan så här i skolavslutningstider, min smarta, vackra, glada, sportiga, vänsälla, omtänksamma dotter bråkar med bokstäver och ord.

    Det är inte konstigt att barnen får sig till livs vår religionshistoria, lika lite som det är konstigt att de längre fram får studera andra världsreligioner, frikyrkor mm. Det gjordes redan för 40 år sedan.

    /Öbon

    SvaraRadera
  9. Man kanske skulle ta för vana att läsa igenom sina alster innan man skickar iväg dem, eller vad säger ni?
    Ironiskt att jag i ett stycke om bråk med bokstäver och ord, själv glömmer bort att skriva några "detta" och får till en svårbegriplig slutkläm.
    Det ska stå:

    "Det läste vi redan för 40 år sedan."

    /Öbon

    SvaraRadera
  10. Öbon:
    Om man kallar det förbud eller "nya regler" går väl på ett och ut....Men kvar står att denna "nya" syn,har med massinvandringen att göra...Varför den 1000-åriga inhemska kristendomen,skall behöva vika sig för nyinflyttade,med slöjor för ansiktet,får andra försöka förklara !!!!Men för mig står orsaken helt klar ....Möjligen skulle jag försöka få ut ersättning från DO, som kristen undertryckt !!!

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-06-10 13:41

    Min bror är dyslektiker, och på den tiden var acceptansen för detta (som då kallades legastheni) ännu lägre än nu. Det är en kamp!
    Min vardagliga kamp med Asperger är bl a att sociala aktiviteter kräver otroligt mycket mental energi, och i dag är det två studentfester. Till råga på allt i denna elefantösa hetta, min temperaturperception, även detta typiskt för aspergare, ligger ca 5 grader under omgivningens, så jag bli nästan illamående av hettan. Det är bara att bita ihop! Men snart ska det bli svalare och sedan blir dopp vid stugan under helgen förstås!

    SvaraRadera
  12. "Inhemsk" kristendom? Nu märker jag ord, men särskilt inhemsk är inte kristendomen, den är väl så importerad.
    Under lång tid samsades kristendomen med asatron, eg försvann väl de sista (?) resterna av asatron när kyrkan blev protestantisk under Gustav Vasa.

    Och asatron i sin tur var "importerad". Bronsålderns gudavärld var annorlunda än järnålderns.

    /Öbon

    SvaraRadera
  13. Thorsten: jag önskar dig en skön helg och hoppas verkligen att du "står ut" under studentfesterna.
    Skickar en avsvalkande hälsning till dig. :-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  14. Öbon.
    Jag kapitulerar,förblir min tro trogen och inser att jag aldrig kan omvända dig.....Hoppas nu bara att vi båda blir saliga,var och en på sin framtida tro/otro....

    SvaraRadera
  15. Och jag kan inte omvända dig, Lars :-)

    God helg

    /Öbon

    SvaraRadera
  16. Thorsten Schütte2011-06-10 14:09

    Tack, Öbon, nu loggar jag ut för helgen!

    SvaraRadera
  17. Ett mycket bra inlägg av dig! Jag är en förälder som reagerade väldigt starkt, vi har en grupp på Facebook och orden om rektorn är inte så jätte fina. Tack för detta!

    SvaraRadera
  18. Diktatoriskt och diktatoriskt... Det framgår tydligt att förslaget kommer från elevrådet. Det har senare tagits upp bland de anställda. Helt i sin ordning med andra ord. Föräldrarna är ju bara åskådare i sammanhanget. Varför ska barnen och de anställda göra ett lämpligt skådespel för föräldrarna just denna dag?

    SvaraRadera
  19. Enl artikeln i SDS var det många år sedan avslutningen hölls i kyrkan, delvis pga dess storlek.

    Och vet SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson om att kyrkan:

    - gömmer flyktingar som hotas av utvisning


    -samarbetar med andra trossamfund


    -har en generellt sett internationell profil


    -står människor bi när samhället inte räcker till


    -nyligen stod bakom en medarbetare som lagfördes i samband med en civil olydnadsaktion mot en svensk vapentillverkare


    -viger homosexuella

    SvaraRadera
  20. Siiw Hallgren2011-07-15 22:47

    Hejsan, carina-fina o alla ni andra. Det är jag som är mamman i ett av reportagen. Trevligt att läsa era tankar o funderingar. Önskar er alla en bra o trevlig sommar. //Siiwan

    SvaraRadera