måndag 9 maj 2011

Stoppa världen,


eller åtminstone nättidningar som uppmanar till ond bråd död och andra sjuka kriminella handlingar.
NU!

Det finns ett nytt och farligare hot än al-Qaidas stora välplanerade attentat: soloterrorister.
Varningen kommer från den danska säkerhets­polisen PET.

Viktigaste inspirationskällan för extremistiska ensamvargar är nätmagasinet Inspire.
Det färgsprakande omslaget antyder ett glassigt livsstilsmagasin. Men recepten är annorlunda. ”Så gör du en bomb i din mammas kök”, lyder en rubrik.

Sydsvenskan Sydsvenskan DN

5 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-09 10:59

    Exakt min analys. Nästa stora terrordåd är en kraftig sprängladdning, t ex i en lastbil ombord på en färja eller på Öresundsbron. En så komplicerad aktion som 9/11 skulle i dag inte gå att genomföra utan att den kastar sína skuggor framför sig i underättelsematerialet. En ensam gärningsman eller en mycket liten grupp är i dag förtsättning för att "lyckas", ungefär som Oklahomabombaren, som med lite mera "tur" habe förblivit oupptäckt.

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-05-09 11:25

    Den stora frågan för mig är: Hur kan man pressa tillbaka den förbannade skit som man kan komma över på oseriösa internetsajter? Ska det vara helt omöjligt att lagföra dessa inom ramen för samhällsfarlig handel? Både säljare och köpare. Det här är ett minst lika allvarligt samhällsprblem som det skitiga knarket.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-05-09 11:57

    Sympatiserar med Ulf i princip, men erfarenheten visar att information inte går att stoppa tillbaka i Pandoras ask igen. Alla tafatta försök att göra detta har i regel orsakat mera skada än nytta, tyvärr. Behöver bara påminna om det korkade spamfiltret på mitt förra jobb, som spärrade en länk från SMHIs hemsida till Norrköpings Astronomiska Klubb, nak.se . Snuskfiltret trodde att jag var ute efter naken eller naked, misstänker jag...

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-05-09 15:21

    Jag menar nog med lagförande att jag vill komma åt både säljare och köpare. Att strypa information på internet tror jag är en övermänsklig uppgift. Men handeln med mtrl. för tillverkning av bomber och annan skit, liksom försäljning av livsfarliga vapen måste vara möjlig att lagföra. Om den internationella viljan finns. Och det är väl de oerhört stora vinsterna för tillverkarna av skiten som är den stora bromsklossen. Ty ve den som vill begränsa kapitalets frihet.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-05-09 19:18

    Svårt att hitta ett internationellt gångbart lagrum att stävja sådant. Och svårt att hindra i kemins elementära grunder insatta personer att göra bomber av bulkvaror såsom ammoniumnitratgödsel och dieselolja. Minst varannan yngling (bland dem jag) har experimenterat med diverse explosiva hemgjorda blandningar i ungdomens oförstånd (därav min tinnitus...), lång innan internet ens var påtänkt. Och paradoxalt nog har borttagandet av klassikerna som Klorex ur handelns sortiment gjort att man ger sig på långt farligare recept som cykliskt acetonperoxid (t ex London juli 2005). Nyckeln måste vara att ta bort motivationen att spränga andra (och sig själv) i luften!

    SvaraRadera