måndag 9 maj 2011

En dåres försvarstal


I dag är detEuropadagen,ochDN firar med artikeln "Försvara Europa".
Nedlåtande och nedvärderande kallar DN all sund kritik från medborgarna för populism.
Vilket häpnadsväckande von Obenskt demokratiförakt!

EU, detta ekonomiska monster, denna gigantiska maktkoncentration av överbetalda och fanatiska byråkrater, politiker och makthavare, med stormaktsambitioner och storhetsvansinne!
Dom sitter skyhögt över folket, och vill förhindra och blunda för nyttiga och absolut nödvändiga folkliga protester.
Våra svenska politiker sätter fingrarna i öronen, tiger ihjäl, och låtsas inte höra den ilskna folkviljan mot klåfingrig detaljstyrning över alltifrån arbetsrätt till skatt på frivilla ungdomsidrottare.

Här är en som i vart fall inte frirar EU.

10 kommentarer:

  1. Ja Carina man blir gaaaaaaaalen.
    Eva-Marie

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-05-09 11:52

    Den dagen man avskaffar jordbruksstödet lyssnar jag på EU igen. Innan dess får DN gärna kalla mig populist, det kan jag ta...

    SvaraRadera
  3. Det ideologiska diktatet har gett internalisering och skuldbeläggandet ett nytt namn. Nu är det ”populisterna med sina tomma men farliga?* argument” som är det mest omtyckta uttrycket (så vi är inte längre rasister, främlingsfientliga eller islamofober)?
    ?*Hur kan något som är tomt vara farligt?
    DN skriver: ”Gapet mellan retoriken och det som sker i verkligheten vidgas – vilket i sig utgör ett växande problem.” Så sant, så sant. Det gapet är snart en avgrund som ingen kommer kunna ta sig upp ifrån…

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-05-09 15:12

    Ett problem för mig är alla övertoner i debatterna om både EU och flyktingfrågorna. Det är så himla lätt att man blir "infackad" i ena eller andra lägret. Man liksom forcas att kasta ut barnet med badvattnet. Det finns faktiskt fördelar med den europeiska gemenskapen, det finns ett värde i att hålla ihop vår kontinent. Inte minst pga att de flesta verkligt stora världsbränderna har startat i ett konfliktfyllt Europa. Men ilskan i debattinläggen ovan är också berättigad. Byråkratin i och kring EU håller också på att utvecklas till en konflikt som kan få förödande följder. Skulle vi och land efter land lämna EU-skutan finns en rad stormakter, Ryssland, Frankrike och Tyskland som gärna tar ledningen och under vars styre jag hoppas att Sverige inte behöver hamna. Dessutom finns den internationella ekonomiska utvecklingen, där länder i Asien tar ut allt vidare svängar. Delvis med all rätt men deras strävan till hegemoni är tydlig. Med ett USA i nästan ekonomiskt kaos behövs ett starkt Europa. Det är inte bara den svenska bilindustrin som kan hamna i Kina. Ett Sverige isolerat från Europa kan snart vara ett industriellt u-land. Rensa gärna bland petmojarna = eubyråkraterna men behåll Europatanken. Det är min ståndpunkt tills vidare.

    SvaraRadera
  5. Jag tror övertonerna kommer med automatik när den lilla människan trampas ner, tystas undan och inte blir lyssnad på.
    Grundtanken med EU, liksom med invandringen, var rätt.
    Tills makthavarna tappade bort oss röstboskap på vägen. Det händer gång på gång på gång och dom lär sig aldrig, de maktberusade, dom där uppe.
    Och då går det åt h.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-09 19:09

    Uppväxt i Kassel, en av Tysklands mest sönderbombade städer och med systrar i Berlin där man blir påmind om historien bakom varje gathörn har jag trots allt har en positiv inställning till Europatanken. Men mindre hade varit mer, jag skulle vilja se mera av det informella samarbetet som man har mellan de nordiska länderna och i forskarsamhället och mindre av fyrkantig detaljstyrning.
    Har man läst Asterix och sett Tatis Fest i byn kan man inget annat än älska den franska byn/småstaden. Men det borde ändå främst vara fransmännen själva som ska betala för att ha dem kvar, inte svenska skattebetalare via jordbruksstödet, för att bara nämna ett exempel!

    SvaraRadera
  7. Håller helt med både Ulf och Thorsten i de synpunkter dom för fram.Problemet verkar vara antingen så är allt kasst med EU eller så är allt fantasiskt med detsamma.Visst är det så att det finns en hel del milt sagt konstiga/tokiga bidrag till industri och jordbruk inom EU-systemet.MEN inom vårat eget land har det också begåtts en hel del stolligheter framför allt då dom gigantiska stöden till varvenai:Malmö,Landskrona,Göteborg och Uddevalla på 70-80talen(långt innan EU var aktuellt för Sverige),varv som var i princip dödsdömda hölls igång av skattebetalarna.Mig veterligen var det inga norrlänningar,smålänningar,värmlänningar osv som krävde att landet Sverige skulle "läggas ned" då /Petter

    SvaraRadera
  8. Idiotiska politiska beslut är lättare att leva med när medborgarna faktiskt själv har röstat fram politikerna, ett land har de poltiker man förtjänar.
    Men när idiotiska beslut fattas långt över våra huvuden av en maktelit långt borta, som vi varken fått rösta på eller har några relationer med, ja då känns det för mig som om demokratin satts ur spel. Och det Petter kan göra mig ursinnig.

    SvaraRadera
  9. Håller med till viss del med, politiska beslut fattade långt borta "över folks huvuden"är självklart inte bra.Men jag tror knappast att tex norrlänningar(ett folk som bor över halva Svriges yta med många olika dialekter)hade särskilt mycket att säga till om vad beträffar varvsstöden.Det var starka provinsionella krafter från Uddevalla i norr till Malmö i söder som lobbade för att "rädda varven"det kostade miljarder och åter miljarder till ingen som helst nytta.Detta samtidigt som vägarna i norrland(bla i västernorrland mitt "hemlän")blev mer och mer sönderkörda av bla tunga virkestransporter,som har gett/ger vårt land stora exportintäkter.Det är först nu som vägarna där börjar underhållas ordenligt.Detta är lite av min,som född norrlänning,bild om nationella beslut som i mitt tycke styckar upp vårt fina land.Vill samtidigt betona att min kritik mot varven i berörda orter naturligtvis inte går till dom som bor där,det handlar om idiotiska beslut som fattades för länge sedan.Slutligen EU har naturligtvis en del nackdelar som allt annat. /Petter

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-05-10 10:11

    Håller helt med Petter att Norrland töms på malm, virke och vattenkraft utan motsvarande återbäring söderifrån. Det är en av nackdelarna med ett centraliserat land som Sverige. Tyskland å andra sidan, med sina 16 delstater och ministerpresidenter, "Landesfürsten", lider av en för långt gången decentralisering med exempelvis så olika skolsystem, att det blir en katastrof för en familj med barn i skolan att flytta. Någonstans däremellan borde det finnas ett optimum, samma gäller även Europasamarbetet!

    SvaraRadera