fredag 20 maj 2011

Pollentider - attjo, attjo, prosit.


Pollen, gräs och pälsdjur. Det finns många orsaker till besvärlig allergi.
Iréne Hultqvist från Hässleholm hittade boven till sin sons återkommande snuva och kliande ögon – konstgjord citronsyra. Nu vill hon få andra att testa metoden.

Bra där, Irène! Jag tackar för tips och kommer att sprida din upptäckt!


PS. "Citronsyra är genomskinliga kristaller som säljs som vitt pulver. Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att den går att fälla ut med kalk och rena.
Omkring 70 procent av all producerad citronsyran används i livsmedel, drycker och godis. Förutom att det smakar syrligt sänker citronsyran pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och hindrar härskning.
I hushållet har citronsyra, förutom i livsmedel, sin största användning i olika typer av rengöringsmedel.
Källa: Kemikalieinspektionen"

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-20 11:15

    Ja, det är säkert små rester av mögelsvampen, så det är frågan om mögelallergi, ej citronsyraallergi. Citronsyra är centrum i kroppens förbränning (citronsyracykeln), så den kan man inte vara allergisk mot. Det finns en parallell: jag tar glukosamin mot begynnande artros (ett helt fantastiskt medel som verkligen håller det hela i schack). Glukosamin utvinns ur räkskal (Chitin, som är polymert glukosamin) och därför står det på bipacksedeln att skaldjursallergiker ej kan ta medlet. Alltså samma princip som med citronsyran ovan, det är små rester från framställningen som ger allergi. Jag kan tyvärr tänka mig att detta är bara toppen på ett isberg...

    SvaraRadera