torsdag 19 maj 2011

Mat-hjälp!


Nästa event hos oss på ön, ett stort sällskap på bastu med generöst drinkbord i sjöboden, samt trerättersmiddag. Vi gläder oss!
Dock, en liten utmaning:

"Två avvikande matgäster. En laktosintolerant och en med följande allergier:

Jag är vegetarian (äter ägg och mjölkprodukter) och är allergisk mot

€ Jordnötter (kan inte vara i samma rum som någon som äter jordnötter eller något med jordnötter i...)
€ Nötter
€ Mandel (spår av går bra)
€ Stenfrukter - persikor, nektariner, aprikoser etc. (hallon går bra)
€ Råa kärnfrukter - äpplen, päron etc.
€ Röd och grön paprika (paprikapulver går bra)
€ Kiwi
€ (Råa) Jordgubbar (kokta går bra, liksom sylt, glass etc.)
(€ Skaldjur och lax)"

Har luskat runt på nätet, men tar jättegärna tips på drinkttilltugg och förrätter!

9 kommentarer:

  1. Jordnötsallergi kan vara rent livsfarligt, är man känslig, kan det sluta med sjukhusvistelse, så det är ju utmärkt att denna person varnar i förväg.

    Men tips var ju svårare. LÄTTkokta grönsaker som broccoli som tilltugg kanske. Funkar tomater, oliver, feta? Lök? I så fall har du en grekisk sallad. Bönor smakar i sig inte alltid så mycket, men kan användas i sallader och grytor. Haricots verts? Sparris? Mmmm, en eller två sparrisrätter som förrätt ...

    här ett tips från DN http://www.dn.se/mat-dryck/recept/sallad-pa-marinerade-betor

    Man kan också söka på DN:s matsida och fylla i om vilken typ av rätt det ska vara, om man önskar vegetariskt eller ej.

    Drinktilltugg är lite svårare, eftersom det inte funkar med nötter och mandel. Är salta pinnar fel? Rädisor? För skarpt?
    Hittade det här när jag googlade: www.recept.nu eller www.hittarecept.se

    gurkrullad fetaostkräm, mmm, låter urgott, funkar kanske även för den laktosintolerante, har för mig att getost KAN gå bra.
    http://www.recept.nu//1.319491/anna_skipper/smaratter_tillbehor/agg_mejeri/gurkrullad_fetaostkram_nyttiga_drinktilltugg

    eller:
    hummus på gula ärter, ska vara sesamfrön i, kolla med den allergiske om det går att äta
    http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=6424

    eller dessa fluffiga minipastejer. Byt ut kycklinglevern mot quornfärs, hoppa över paprikan och byt ansjovisen mot olivpasta, t ex

    http://www.recept.nu/1.269184/recept.nu_redaktionen/smaratter_amp_tillbehor/kyckling_fagel/fluffiga_kycklingleverpastejer

    Lycka till

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Äääängel där, Öbon! TACK, spanar genast in dina länkar:

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-05-19 10:40

    minimorötter, små äggmackor på gott bröd och med lite grönt ovanpå, något med banan, med frysta blåbär, lite färsk sparris med god sås och så klart den här årstidens främsta primör: rabarber!

    SvaraRadera
  4. Ps. ang den laktosintolerante, det finns ju hur mycket laktosfria produkter som helst, Valio t ex, som går bra att använda i matlagning i st f mjölk och grädde eller smör. Eller havremjölk eller sojamjölk, men jag tycker själv de smakar för udda och tar lätt över en rätt.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Ja, citronsåsen till regnbågen byter jag bar ut till lactosfritt, så den är grön. Vit tysk sparris till är också OK.
    Hemgjord hirsbiff istället för grillad regnbåge, kan det va nåt?

    Morötter och selleri att dippa i hemgjord auberginedip? Halva körsbärstomater med hackad gräslök? Marinerade champinjoner?
    Istället för laxtartar, rökt ål och rensteksmousse-snittarna och västerbottensillen (kan vegetarianer äta sill?) till förrätt, tänkte jag just färska rödbetor eller kronärtskocka vinaigrette.

    Tar gärna mera tips, tack!

    SvaraRadera
  6. Låter urgott allt det där, men jag tror inte vegisen äter sill, det är ju fortfarande en fisk och vad jag förstår så går ägg och mjölk bra, men inte fisk.

    Men, om ni orkar, varför inte ett par varianter på resp rätt. Ål är nog svårt för många norr om Småland.

    Har två "fiskvegisar" i bekantskapskretsen, de äter allt utom kött, en annan var i många år vegan, ytterligare en annan är lakto-ovo-vegetarian, en person är hemskt allergisk mot all sorts fisk, förutom skaldjur ...
    ...
    ...

    själv hoppade jag över kött under några år, men åt fisk och ägg. Jag har lärt mig att ordna med bufféer, så kan man plocka lite av det man kan äta. Självklart redovisar jag innehåll (innehåller ägg eller mjölk eller nötter), antingen muntligt eller med små tjusiga skyltar bredvid, det beror på gästernas antal.

    Men jag måste säga att det är liiiiite lättare när makens polare kommer över, ALLA äter kött och de ÄLSKAR grillat. ;-)

    Jag serverar nästan aldrig speciell "barnmat", jag ställer mig inte och steker falukorv bara för att det kommer ett antal förskolebarn. Antingen äter de av det som finns, eller så får de väl gå hungriga. Hittills (de senaste tjugo åren) har jag inte varit med om något barn i bekantskapskretsen som inte åtminstone smakat lite försiktigt på min starka lasagne, där köttfärssåsen fått puttra ett par timmar, eller ingefärsdoftande squash eller brynt laxfilé med morötter och balsamvinäger ...

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Mmmmmm, känner nästan dofterna - skriv en kokbok!

    SvaraRadera
  8. Haha, korpar friskt från andra kokböcker och "utvecklar" recepten något. Skulle nog bli anklagad för plagiat.

    Men jag gillar att laga mat. Dock inte precis varje dag.

    /Öbon

    SvaraRadera
  9. Inget tips men hur gick det med kardemummamjölken? Lycka till med middagen.

    /Plutten

    SvaraRadera