torsdag 19 maj 2011

Från skojsigt till death serious. Hur ska vi ha det?



Sydsvenskan:
Ett snabbmatspapper. Ett chokladomslag. En flaska. Allt kan ge böter på plats, enligt regeringens förslag till det nya brottet nedskräpningsförseelse.
Från den 1 juli kan vi få böter direkt om vi kastar minsta skräp på gatan eller i parken.
Nu undrar ju alla, Froggo och Tidy Bear, de knappt meterhöga specialutrustade papperskorgarna i plast som kan tala, eller åtminstone säga tack till den som är "duktig", vad hände med dom?

Piska eller morot?
Hur ska vi få bukt med lata och nonchalanta människor som inte fattar.
Att alla måste.
Inte bara alla dom andra.

10 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-05-19 10:44

    Böter tar nog inte, men några dagars sammhällstjänst som skräpplockare på gator och torg eller några dagar i en motorvägsdikespatrull kanske vore något. Lite "straffarbete" i modern tappning.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-05-19 10:52

    Med böter blir det rena Singapore, samhällstjänst är nog en bra idé, men knappast i proportion med "brottet" efter att ha kastat en pappersbit, då krävs nog upprepat nedskräpande vilket utan ett totalt övervakningssamhälle blir svårt att föra i bevis. Sedan är de otroliga mängder skräp som patrullerna plockar upp på våren efter vägarna (fulla gula säckar med ibland bara 20 m avstånd) ett mysterium för mig, ytterst sällan ser man att någon kastar något ur bilfönstret och när det händer är det mest äppelskrutt. Var kommer allt skräp i från? Öppna soptransporter?

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-05-19 11:12

    "Brottet" är inte det enstaka lilla kolapapperet utan attityden, inställningen att det finns alltid någon annan som plockar efter mig. Håller vi på länge med den här frågan kanske den förvandlas till en seriös debatt om barnuppfostran. I hemmet är det ju alltid "någon annan" som plockar upp efter mig. Så detta med vad som hamnar i dikena. Förra sommaren kom jag körande på en huvudväg då en bamsebil ett stycke framför mig stannade och bakdörren öppnades och ut kom en microugn. Jag tog bilnumret, men när jag fick reda på ägaren avstod jag att göra anmälan. En höjdare med tillgång till svindyra advokater processar man inte frivilligt med. Så illa är det med mitt civilkurage.

    SvaraRadera
  4. Lite straffarbete á la Ulf, bra idé. Fast svenskarna skulle nog dö. Såvida vi inte döper om det till sanerings-och rekonstrueringsspecialistekninkermästare.

    SvaraRadera
  5. Attityden. Just det, själv skulle jag aldrig släppa nåt, och det gör faktiskt ont i mig när jag ser det. Såg ett gäng tonåringar som släppte sina glasspapper på golvet i ett shoppingcentrum. Björn sa hyggligt, äh, gör inte sådär, det blir så skräpigt, där borta finns en papperskorg, varpå allihop brast ut i gapskratt och sprang garvande därifrån. Så, visst det här börjar ju hemma.
    Civilkurage. Svårt. Uppslag till ny blogg. Tack Ulf!

    SvaraRadera
  6. Minns ni kampanjer som ”Håll Sverige rent” och strofen, (eller var den en sång?) ”Man ska inte skräpa ner i naturen”?

    Jag brukar också ”säga till” de som bara släpper sitt skräp där de går och står.
    För det mesta skäms de och plockar genast upp.
    Men motsatsen förekommer. – En vuxen man öppnar en juice förpackning och slänger därefter plastskruvkorken på marken. Jag passerar och frågar i förbigående ”och vem ska plocka upp den där”? Han svarar då på stapplig svenska med något som; ”Det finns folk som jobbar med att städa”… jag gick vidare då övrig diskussion med all tydlighet var överflödig. (Ska erkänna att jag också bland fegar ur och inte säger flaska.. Man kan ju faktiskt blir knivmördad för mindre).

    En annan bild som också är långt ifrån kampanjer som ”Håll Sverige rent”:
    – I våra mångkulturella förorter sitter grupper av gubbar, fikar och röker och slänger skräp på marken. Sopmaskinen Broadway Compact åker runt torget och kommunalanställda renhållningsarbetare sopar upp skräpet från de (arbetslösa?)

    Ingår det kanhända i vissa människors hemlandskultur att man skräpar ner?
    Utomlands har jag sett hur man fimpar(!) på golven inomhus och hur diken längst vägar är rena rama soptippar.

    Hälsningar från Arga tanten.

    SvaraRadera
  7. Vilken bild, arga tanten - de arbetslösa sitter och lyfter på fötterna så att arbetarna kan städa upp efter dom!!!
    Hur kunde det bli såhär?

    SvaraRadera
  8. Arga tanten:
    Tror att vi båda som växt upp i en annan tid,fått lära hyfs och ordning.Dessutom i ett samhälle som inte var en typ "köp o.släng"Efter mina år på resande fot över fyra världsdelar,finns många levande bilder,hur de beteer sig med soporna...i olika kulturer.Har därför en bestämd uppfattning att "vårt nya Sverige" lärt sig från mångkulturen.Det som i någon mån förvånar mig,är att man inte liksom i dessa fjärran länder,samlar hop avfallet på kvällen och sätter sig kring brasan !! Nu är förfarandet lika i Rio,NY,eller Rom,så nog borde deras seder även tas hit till oss,som är världens medelpunkt !!

    SvaraRadera
  9. Tänk att det ska vara så farligt för oss att tala om för nyanlända hur vi tycker om att ha det, och hur trivsamt det blir för oss alla om vi hjälps åt.
    Det kommer jag aldrig, aldrig, aldrig att förstå.

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-05-20 10:51

    En kollega var på tågresa i Slovenien och slogs av hur rent och städat allt var i detta lilla land och att de blev skräpigt direkt när gränsen till Österrrike korsades. Man kanske bör kolla hur de gör?

    SvaraRadera