tisdag 3 maj 2011

Gamla i Sverige döms till livstid i Isoleringscell


Expressen skriver:Äldre som har hemtjänst på natten kan nu istället för personal övervakas med webbkameror på natten.


Ikväll har Björn sina grabbs på ön, de har träffats en gång i månaden i över 40 år, och njuter nu sin månatliga crocketmatch, mat, dryck och samvaro. Så jag drog hem med min tvätt.
Nu sitter jag här, det är tyst, lite höstlikt utanför, mörkt och jag ska snart krypa ner mellan svala lakan. Då tvingar jag mig att verkligen försöka sätta mig in i och riktigt känna hur jag skulle uppleva det om det fanns någon känd eller okänd som, när de ville, kunde iaktta mig genom ett hål i min vägg.
Allt håret reser sig på mig i otyglat ursinniga protester.
Det här är emot allt mänskligt beteende, det är tveklöst en våldtäkt, ett övergrepp ända in i veka livet. Det är ren och skär inskränkning av mitt fria liv, min integritet och värdighet.
Bara vetskapen att någon/vem som helst finns där i väggen, att vara betittad, skulle ge mig sån ångest och oro att jag med berått mod skulle kasta mig ut från balkongen.

Ett samhälle så hårt, så iskallt, så cyniskt, så exkluderande, så förnedrande, så förminskande - vem vill leva då?

Vi behöver alla mänsklig kontakt för att känna oss trygga och glada, men det verkar som om det inte är alla förunnat.
Medan de balla unga och nedremedelålders karriäristerna glajdar runt med alla sina padsar och appar och bonusar, kan väl resten av samhället, spädbarn, dagisbarn, skolbarn, fångar och gamla buntas ihop och spärras in med övervakningskamera.
Så är vi inte till besvär.


Expressen

14 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-04 09:18

    Det när verkar snurrigt. Däremot kan det vara en bra idé att skapa en enkel möjlighet att komma i kontakt med hemtjänsten och vården via någon slags bildtelefon, det kan kännas tryggare om man ser varandra och kanske även kan visa upp ett sår o s v. Men man ska ha suveränitet över avstängningsknappen!

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om det saknas pengar för våra äldre....igen. Konstigt att det alltid går att spara på dessa arma människor som en gång byggt upp detta land, men vi skall ju inte ställa grupper mot varandra, oh nej...!

    /HellBoy

    SvaraRadera
  3. Bildtelefon? Varför då? Om det känns tryggare om man ser varandra, och kan visa upp ett sår - då vet jag ett oslagbart sätt. IRL!

    HellBoy, detta är det pissigaste betyg ett land kan få, att klappa sig på bröstet och öppna gränserna för behövande(?) - och samtidigt låta gamla, sjuka och ännu mer behövande ruttna i helvetet.
    I detta avseende är Sverige vämjeligt.

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-05-04 10:23

    IRL - betyder det in real life? I så fall är vi helt överens. Det allra bästa är ju naturligtvis att också de älsta och mest behövande omges av verkliga människor. Min älsta dotter jobbar natt sedan nästan 25 år på "Borgerskapets änkehus" på Högalid. Från att de alltid var tre på natten är hon stora delar ensam med möjlighet att ringa in någon från ett annat hus. Det är tre våningar i huset. Det är naturligtvis omöjligt att vara i varje korridor samtidigt. Varför har det blivit så här? Konkurrensutsättning och vinstkrav omöjliggör större personaltäthet. Vad är lösningen? Bättre organisation? Kanske. Mer pengar från oss som ska betala? Finns något annat? Knappast. Men man måste kanske då ifrågasätta en och annan skattesänkning för dem som har det hyggligt ställt. Nu stack jag väl ut huvudet?

    SvaraRadera
  5. Nu stack du ut huvudet bra Ulf! Och IRL=in real life.
    Jag beundrar din dotter, det hon gör borde belönas rikligt. Nånting är förbaskat snett i vårt samhälle, hur gick det till, hur kunde det bli såhär? Från tre till ensam, över hur lång tid? Har de här inskränkningarna smugits in? Svenskar är historiskt ett folk av stor solidaritet, gå ut och fråga vilken vuxen svensk som helst huruvida detta är acceptabelt, och du får ett rungande nej, samt en stor vilja att få betala mer för att förbättra situationen.
    De här orden du beskriver, "konkurrensutsättning", "vinstkrav" och "personaltäthet" är i mitt tycke släkt med "bonusar". Det är motbjudande ord, äckliga ord, som aldrig borde få användas i samma andetag som ordet människa.
    Lösningen? Den är självklar - politiker med hjärta och ambitioner att vrida klockan tillbaka till ett humant samhälle.
    Visa upp den politikern, och han är en Vinnare, som får min röst.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-04 10:54

    Mitt förslag ska inte ersätta, men komplettera IRL-insatser, bara för att undvika missförstånd! Om t ex en äldre människa kan visa upp ett sår ett visa en apparat som krånglar, då är personalen som kommer dit bättre förberedd. Och vissa saker/missförstånd kan klaras ut utan personligt möte då, så personalen kan prioritera en annan person som måste få besök. Håller annars fullständigt med Ulfs och Carinas senaste kommentar!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-05-04 12:35

    A propos bry sig om sina äldre medmänniskor - det gör mig bekymrad att Lars inte har varit här ett tag. Hoppas det är bra med honom!

    SvaraRadera
  8. Tänkte precis på Lars, tyst över valborg, men nu borde han ha varit tillbaka med sin genuina samhällsvrede.
    Känns verkligen märkligt, det blir bara tyst och ingen av oss vet nånting mera.
    Hoppas precis som Thorsten att livet lever väl med vår Lars.

    SvaraRadera
  9. Nej,f.n är det svårt för mig..Befinner mig på ett Sjukhus,sedan Påsk..Tyvärr,känns det inte som en kort vistelse.Har hittills 5-6 op bakom mig..Men jag kämpar på..Hälsningar till er alla...

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-05-04 15:33

    Lars, jag tänker på Dig i mina böner!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Men där är du ju Lars, ojjjj, sjukhus , 5-6 op?!?!?! Ingen kort vistelse?
    Hoppas, hoppas du har fel, och att du orkar ta dig in här hos oss snart igen - du är saknad!

    SvaraRadera
  12. Tack Thorsten...Visste att många av er tänkte mig,men först i dag försöker jag orka knappa in orsaken för min frånvaro.Men har läst bloggen ett par dagar nu ...Visste inte att en så liten detalj i kroppen,kan orsaka sådan skada och smärta..men har blivit varse..

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-05-04 16:24

    Tyvärr är det så med kroppen ibland, lider en lem, lider alla. Önskar Dig all kraft Du behöver!

    SvaraRadera
  14. Lars:
    Hoppas du är snart tillbaka och "fit for fight" då du har en härlig inlevelse och patos när du kommenterar.Att vi har samma åsikter i många fall spelar mindre roll.....;)

    /HellBoy

    SvaraRadera