onsdag 4 maj 2011

Är utförsäkringarna nu läkarnas fel?


Socialförsäkringssystem måste vara rättvisa, rättssäkra och förnuftiga. Alltså måste handläggarna på försäkringskassan få in läkarintyg som inte bara beskriver sjukdomen utan även arbetsförmågan.
Läkarna har en central roll i sjukskrivningsprocessen. De ska sjukskriva - och ge försäkringskassans handläggare ledtrådar som är utförliga.
I jakten på syndabockar har ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, nu slagit ner på läkarna, och att av 400 kontrollerade läkarintyg var bara 13 procent komplett ifyllda.

Jaha.

Här har vi en grupp naturvetare som valt att utbilda sig till läkare. De är i bästa fall enormt skickliga på att bota en sjukdom.
Däremot så tycks i allmänhet inte social kompetens vara deras bästa gren, det har jobbats hårt på att få läkare att visa empati och inlevelse i mötet med patienten.

Nu förväntas dessa yrkesmän som har sin kompetens i människans rent fysiska tillstånd, också inlevelsefullt och utförligt beskriva prognoser/sjukdomar/funktionsnedsättningar, och också sia om huruvida dessa prognoser är goda eller ovissa eller ogynnsamma, på tio till tjugo års sikt.
Denna exakta och välformulerade promemoria ska göras under det korta läkarbesöket.

Skojar ni med mig?
Kraven på läkarna måste givetvis vara realistiska.
-"Var god leta syndabockar nån annanstans. Nästa!"


Expressen

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-04 10:49

    Reformen av sjukförsäkringen hade kunnat bli en succé i stället för fiasko om man:
    1) Hade gjort en noggrann konsekvensanalys och modifierat reformen efter dess rekommendationer
    2) Hade skapat generösa övergångsbestämmelser
    3) Hade undvikit retroaktiv verkan.
    Då hade många individer sluppit att offras på arbetslinjens altare. Dessutom hade det funnits en chans att genomföra reformen blocköverskridande eller åtminstone ha MP med på båten!

    SvaraRadera
  2. Ett ramaskri av upprörda protester över orättvisor som tydligen bara drabbar vissa?

    Bara skyldigheter?
    En ”pursvensk” utförsäkrad fråntas rätten att äga sin bostad sin bil och eventuella besparingar redovisas genom att socialkontoret ringer ett samtal till banken.
    De sjuka förlorar alltså rätten att äga det som de gnetat, sparat, slitit och arbetat ihop under sitt och tidigare generationers liv.

    Bara rättigheter?
    En invandrad ”nysvensk” däremot kan lätt ”manipulerat” bort sina skyldigheter att uppvisa eventuella besparingar eller bostadsinnehav (i sitt hemland?)
    En nysvensk behöver inte ens visa papper på sin identitet.
    (Närmare 95 % av alla invandrade har okänd identitet och går alltså inte att kontrollera).
    De kan alltså obehindrat kvittera ut full pott vad gäller försörjningsstöd, hyresbidrag, flerbarnstillägg och gratis tand och sjukvård.
    En nysvensk säger också att han inte litar på svenska banker! (Så - ingen myndighet kan kolla om han har pengar och därmed inte rätt till bidrag…)
    Alla invandrare är kanske INTE luspanka!
    Det är kanhända också därför det tydligen är så lönsamt för inbrottstjuvar att göra inbrott i invandrartäta områden? Man har sina tillgångar, smycken och pengar i madrassen …


    Ett jämlikt och solidariskt samhälle?

    SvaraRadera
  3. Svar: Parallellsamhället är Sveriges nya melodi.

    /HellBoy

    Ps. Vad detta kommer att innbära för solidariteten och sammanhållningen i samhället behöver du inte vara professor för att klura ut...

    SvaraRadera