onsdag 4 maj 2011

Dagens icke-nyhet.


Tonårsidolen Justin Bieber, 17, vägrade sitta still - trots att flygplanet rullade ut mot startbanan.
Quantasflygvärdinnan röt då bestämt till:
– Du beter dig som ett barn.
Justin Bieber bad senare om ursäkt för det inträffade, efter att flygvärdinnan sagt att han skulle respektera hennes arbetsplats.
Bra där, Bieber, ursäkt.

Jag skulle kunna skriva en tegelstensroman om alla de passagerare, som under årens lopp, ansett sig vara så läckra, kända, rika, vackra, balla, smarta, berömda, fulla att de inte behöver följa säkerhetsbestämmlser.
Ta en flygning till Moskva, vilken som helst, en ryss i businessklass ombeds vänligt att stänga av sin laptop, stoppa undan på säkert ställe inför landning. Ingen respons. Du närmar dig lite mer bestämt, och får ett svar om att han har en viktig sak att slutföra. Du blir mer bestämd i takt med att marken närmar sig med hög hastighet. Passageraren tar då upp en bunt hundradollarsedlar, slänger dem mot dig och vill fortsätta arbeta ostört.
Det är då du lugnt tar lap-topen ur hans händer, stänger av, stoppar undan, artigt lämnar tillbaka sedelbunten och går och sätter dig med bältet på och landar.
I jobbet som flygvärdinna måste man vara respektfull, men också respekteras.

6 kommentarer:

  1. Flygvärdinnans huvusakliga uppgift är ju och tillse att passagerarna följer gällande bestämmelser.Servering av mat och dryck mm är bara en del av arbetsuppgifterna.Det kanske inte alla "oinsatta" tänker på./Petter

    SvaraRadera
  2. Är jag förvånad att det var en nyrik ryss??? No!
    Tyvärr verkar detta beteende komma med nyrikedomen...går förhoppningsvis över med tiden..men ack så irriterande.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-05-04 22:27

    Det här med flygsäkerheten är ju en specialfall av arbetsmiljösäkerhet, och där kan man bli mörkrädd i alla branscher. På rak arm fyra exempel:
    1) När det brann på ett av mina tidigare jobb fick jag jaga ut folk närapå handgripligen när det brann. Det trodde mig inte innan datorn slocknade för ledningen till den brann av.
    2) Kontorsbilen jag hade ansvar för på mitt förra jobb körde ett halv är med lösa hjul - verkstaden hade satt på fel bultar vid hjulskifte.
    3) En autoklav = tryckbehållare på min frus jobb började bågna. Säkerhetsventilen var fel, i stället för 1.5 atmosfärer övertryck var det inställt på 3.5. Vid otur hade man kunnat skrapa min fru eller hennes kolleger från väggen efter en explosion...
    4) När min son gjorde praktik på lokverkstaden och skulle montera ut kondensatorer kollade en arbetare för säkerhets skull: de var laddade på livsfarlig spänning, ej kortslutna som föreskriven.
    Det är tur att det uppenbarligen finns skyddsänglar...

    SvaraRadera
  4. Och i det här landet, inte så långt härifrån, finns det kärnkraftverk.......
    Hilfe.

    SvaraRadera
  5. Nyrikedom, varför blir de bara inte glada, tacksamma och ....?

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-05 08:37

    Forsmark var 2 min från härdsmälta 2006, därav burken med kaliumjodid i badrumsskåpet.
    Annars är människans tanklöshet universellt, den bästa medicinen är, som på Ditt arbetsområde, fasta rutiner och checklister.
    Fadäsen med säkerhetsventilen hade kunnat undvikas om det hade haft olika storlek på gängan för olika tryck. Risken för feldosering av medicin minskar när olika styrkor av samma medicin skiljer sig tydligt i färg på förrpackningen, ännu bättre vore det med samma färgskiftning från svagast till starkast för alla mediciner o s v!

    SvaraRadera