tisdag 17 maj 2011

En stol är tom.


Efter Birgitta Trotzigs bortgång väntar nu en stol på att fyllas av svenskt snille och smak.
Birgitta Trotzig var begåvad, skarp, intelligent och kunnig, samtidigt var hon en person som inte lät allvaret gå över på egen person, och som var rolig att ha att göra med helt enkelt, säger den ständige sekreteraren.
OCH som inte tycker att Björn Ranelid ska göra sig besvär.

DN lanserar idag gammelkommunisten, arbetarklassens åsiktsmaskin, Göran Greider som val. Mannen med mer frisyr än smak, och förhoppningsvis mer snille än rena skjortor, men kan de va nåt för de ständiga?
Greider har sina ljusa stunder, absolut, fast själv önskar jag mig en begåvad författare, poet och visdiktare, som berör ända in i märgen.



DN

9 kommentarer:

  1. Lundell, nej tack. Han är stor på många sätt, men jag tillhör den skara som aldrig förstått mig på honom, inte som musiker i alla fall.

    Om Tranströmer skulle orka, vore han min kandidat, men det är inte så troligt.

    Håller inte med DN om att Greider skulle kunna vara en person, men det ligger onekligen en poäng i att det behövs någon som inte kommer från skönlitteraturens värld (och därmed talar jag emot mig själv när jag önskar mig Tranströmer). En jurist, konstnär, historiker eller idéhistoriker. Just Karin Johannisson föreslås i artikeln och det vore väl utmärkt.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Äh, såklart är Greider en person, vad jag skulle och tänkte skriva var förstås kandidat, men jag drabbades väl av ett kortvarigt hjärnsläpp.
    Nor hög tid att faktiskt gå och äta den där lunchen jag varit på väg till den senaste halvtimmen.

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-05-17 13:06

    För alla dem som går med vissa strömmar och sätter etiketter som gammelkommunist och åsiktsmaskin på Göran Greider rekommenderar jag hans diktsamlingar bl.a "Katterna kommer in från mörkret". För några år sedan medverkade GG i en gudstjänst och överraskade med en alldeles utmärkt kristen betraktelse. Huruvida han är ett namn för svenska akademin vet jag inte, Men nog skulle han vända upp och ned på en del gamla stofiler det är jag övertygad om. Och varför inte? Dom var ju för fina för Astrid Lindgren så det är nog ingen fara på taket för alla dem som är övertygade om att något djupsinnigt fint kulturellt knappast kan komma från arbetarrörelsen.

    SvaraRadera
  4. Håller som sagt med om att Greider har sina ljusa stunder, han skrämmer inte bort mig trots att han är väldigt tydlig med vilka personer han anser mer värda än andra.(PS, jag är tsunamidrabbad, och har inte glömt). Att Greider är en åsikstmaskin är väl inget att krumbukta sig för - det är ju jag också - alla vi som vill debattera, och som saluför våra åsikter.

    SvaraRadera
  5. En enkel fråga från en fullkomlig oinsatt...Vore det inte på sin plats,att en av våra "nysvenskar" fick en stol,får att lära oss barabarer lite snille,blixt och kultur ???

    SvaraRadera
  6. @Ulf, varken Harry Martinson och Eyvind Johnson tillhörde knappast den högborgerliga kretsen. Den ständige sekreteraren Peter Englund har inte heller han sin bakgrund där. Eller Torgny Lindgren. För att ta ett par exempel.
    Jag skulle inte rösta på Greider som kandidat, men nu tillhör jag ju inte Akademien och har inte rösträtt.

    Och i och för sig, han skulle röra om lite.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Tydligen kan jag inte skriva svenska idag.
    "... varken HM eller EJ tillhörde den högborgerliga ..." eller "... HM och EJ tillhörde knappast den högborgerliga ..." ska det stå.

    Hm, undrar varför jag inte blir invald som en av de 18. ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Är det ingen som har föreslaget Göran Hägg?Huruvida han skulle vara lämlig eller ej har jag ingen åsikt om,men GH har ju,vad jag har förstått; en hel del kunskaper om skönlitteratur i allmänhet./Petter

    SvaraRadera
  9. Ulf Hjertén2011-05-18 15:09

    Det var många som rynkade på näsan åt Harry M och Eyvind J när de valdes in, innan de blev supersuperfinkultur. Liksom Ivar Lo och Nils Ferlin förde de en knaper tillvaro innan de blev inbjudna till finrummen. Utan välvälliga s-redaktörer hade den senare knappast ens blivit "mager om bena tillika kring armar och hals." Göran är ett bra förslag antingen han heter Hägg eller Greider.

    SvaraRadera