måndag 11 april 2011

Tack god Gud att jag är född kristen.


Vårt lilla gym, som vi älskar det, nånting mer ofancy får man verkligen leta efter. Det är inte stort och vi är inte många frekventerare, precis lagom. Alla är vi 40plussare, utom killen som inte har skor på sig, bara strumpor med stora jättehål på hälarna, han är nog bara några och tjugo. En dam har pärlhalsbandet på sig när hon gör sina övningar, en äldre crew-cut atlet är fastighetsskötaren i huset. Och så är det förstås Bonsong, thailändskan som bott i Sverige i trettio år med svensk man och barn.
När Bonsong är där går tiden fort, vi pratar samtidigt som vi cyklar, ror och hantlar, om allt mellan himmel och jord, om koloniodling av vitlök, om våra olika kulturer, religioner, om varför svenska vuxna barn inte bryr sig om sina föräldrar som i Thailand, Bonsong är en solstråle i mitt liv.
Sist vi var där såg jag genom fönstret en kvinna i muslimsk klädedräkt, försiktigt smygande mot entrén, hon såg mig och Bonsong och öppnade dörren. Fick då syn på Björn svettande på sin motionsapparat med pedaler och armträning. Hon smällde förskräckt igen dörren - och gick.
Min helt ofarlige man fick kvinnan att vända i dörren.
Stackars, stackars henne.
När livet kan vara så enkelt, och så helt sagolikt underbart i gemenskap.

9 kommentarer:

  1. Håller med dig Carina, tänk vad livet kunde vara enkelt.
    För några år sedan hade sonen med sig tre flickor hem. Två av dem var från muslimska familjer. De två flickorna kunde inte berätta hemma att de varit hos oss. De kunde inte dela sin glädje med mamman och pappan att de haft en rolig eftermiddag med glass och studsmatta i trädgården.
    Förbjudet område för dem att vara hos en svensk pojke.
    Det blev något fult av det som var fint. SORGLIGT

    Eva-Marie Malmö

    SvaraRadera
  2. Det är sånt som islam-kramarna rycker på axlarna åt.

    SvaraRadera
  3. Ja jag vet det Carina, men det är något jag bär med mig i mitt hjärta.
    Vad är det för fel på vår son enligt dem (muslimerna), vad är det för fel på mig enligt dem?
    Vad är det för fel på Sverige , det vet vi.
    Det stavar de till, "den västerländska dekadensen".
    Eva-Marie
    SORGLIGT

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-04-11 21:35

    Förbjudet område för dem att vara hos en svensk pojke. - I första hand ett resultat av hederskulturen som är långt äldre än islam
    Det är sånt som islam-kramarna rycker på axlarna åt. - Synnerligen förenklande, eftersom de även finns en stor andel mera sekulära muslimer som situationen inte hade varit ett problem för samtidigt som barn i vissa kristna familjer från Medelhavet/mellanöstern kan vara mycket hårt hållna. Och det är inte länge sedan, sorgligt nog, att liknande mönster fanns i den "frommare" delen av svensk kristenhet, både inom frikyrkan och hos t ex laestadianer.
    Islam, islamism, hederskultur o s v - de är saker som kan ha ett visst överlapp, men att sätta likhetstecken mellan dem är ett stort tankefel!

    SvaraRadera
  5. Inte ett dugg förenklande.
    Att rycka på axlarna åt= att inte bry sig, inte föra debatten, inte ta ställning, inte reagera på, inte skriva om, inte tala om, inte anse något om.
    Det är precis så det är.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-04-12 13:54

    Jag rycker inte på axlarna, men jag kan inte heller lägga all världens problem på dessa. För mig får det räcker med debatten i denna blogg vad min engegemang för invandringsfrågorna i vidaste mening anbelanger, mera professionellt engagerar jag mig i frågor om framtidens energisystem, uthållighet mm, skomakaren stannar vid sin läst.

    SvaraRadera
  7. Det tråkiga Thorsten, är att det i Sverige går baklänges nuförtiden. När jag var liten kunde jag vara hemma hos pojkar och leka och det kunde min mamma också.
    Vi i vår familj har endast råkat ut för detta bakåtsträvande fula könsapartheid frå muslimskt håll.
    Då väljer jag att berätta det.
    Varför är du så förstående för förtryck i religionens namn?
    All hänvisa till gamla tider i Sverige när kyrkan hade makt leder oss inte framåt.
    Sorgligt resonemang,varför stryka bakåtsträvare medhårs?
    Eva-Marie

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-04-13 09:25

    Inte förstående, bara lite mera avvaktande. Beteendet hos svenskar konservativa kristna har ju ändrats, så varför skulle inte muslimernas ändras också (för en stor majoritet har det ju redan det, men den syns inte på samma sätt...)? Det finns många liberala och sekulära muslimer som engagerar sig mot kvinnoförtryck, som t ex Nalin Pekgul. Man vänder inte en oceanångare på en femöring, lite is i magen!

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-04-15 15:40

    Islam rymmer även det här:
    http://www.dn.se/ledare/signerat/fundamentalism-nya-islam--gamla-islam-10

    SvaraRadera