måndag 11 april 2011

Berlusconi är intelligentare än Reinfeldt.


Flyktingströmmen från Nordafrika till lilla ön Lampedusa fortsätter.
Sedan i går kväll har flera nya båtlaster med flyktingar anlänt hamnen, och premiärminister Silvio Berlusconi signalerar nu att Italien kan lämna EU om övriga medlemsländer inte hjälper till.
Lampedusa är ett Sverige i miniatyr.
Det väller in flyende utan medel att överleva av.
Berlusconi har sympatiskt nog försått att situationen för Lampedusa är ohållbar, och kräver hjälp av andra länder.
Jag förstår hans desperation, ön sjunker.
En dåre kan ju begripa, och räkna ut med tårna, att inte enbart Italiens skattebetalannde arbetare kan stå för mat, husrum, kläder, arbete, eller livsförsörjning.
Men lugn, Berlusconi, Reinfeldt kan be alla komma hit, i hans grumliga ögon har svenska skattebetalare en aldrig sinande brunn att ösa ur.

Expressen Sydsvenskan

13 kommentarer:

  1. Carina:
    En lyckad jämförelse mellan två diktatorer,i skilda väderstreck.F.ö har ju Reinfeldt en medhjälperska i EU (sossa),denna kloka fru har redan enl.ARD i Tyskland,gått ut och bedyrat att Europa kan taga emot ännu fleeeerr...Men i Tyskland förbereder man nu,att återinföra gränskontroller,för att hindra dessa "lyckosöksflyktingar" in i landet.Hörde också att Berlusconi skall sätta in flyg,för att återföra tusentals Tunesier...Problemet nu är i första hand de muslimer från Somalia,Sudan och andra Afrikanska länder som "arbetat" i Libyen.Dessa skall klassas som "krigsflyktingar" och bland dem fanns troligen framtida terrorister...allt enl utländsk press.Skön framtid för dem och ett skräckscenarie,för europeer...

    SvaraRadera
  2. Lars, de båda diktatorerna, ska det vara Reinfeldt och Berlusconi det?

    Oavsett vad man anser om deras resp politik, så är det ändå magstarkt att kalla dem för diktatorer.

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Öbon:
    En diktator,är en form av envåldshärskare.Dessa båda utövar full och oinskränkt makt över folket,oavsett demokratisk valutgång.Att detta ord fått en ful tolkning,innebär inte att man kan bortse från fakta av maktmissbruk.Ett exempel ger jag dig,MP går ut i valet tillsammans med S/V och förespeglar sina väljare ett kommande konzept.Efter valet glömmes detta bort,och ett samarbete sker på initiativ av Reinfeldt,i en för landet enormt viktig framtida fråga..Ett maktmissbruk i mina ögon,vad man sen kallar det är oväsentligt.Men trampar man på det som kallades demokrati tidigare,genom uttalande likt denne "statsman",får man nog finna sig i olika tillmälen.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-04-11 15:45

    Såg dokumentären "Il Presidente" om Berlusconi på Kunskapskanalen för några dagar sedan och fick kalla kårar, är benägan att åtminstone kalla honom "halvdikator", ungefär som Putin. Men Reinfeldt - även om jag inte gillar stora delar av hans politik - diktator är han inte!

    SvaraRadera
  5. Mitt inlägg handlar om insikten att humanistiskt och samhällspolitiskt, konstatera när en plats, en ö, ett land inte klarar att svälja mer. Då måste ledarens självklara rätt vara att be om hjälp.
    Ansvaret för Nordafrikas flyende kan ju inte vara invånarna på Lampedusas. Eller ens enbart Berlusconis.
    Eller...?

    SvaraRadera
  6. Ett tips till Carinas trogna läsare...
    Gå in på Storchennest.de och titta på några som t.o.m jag skulle hälsat välkomna till Sverige...Men tydligen känner man till våra problem,och stannar i grannländerna !!!!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-04-11 17:54

    Semesterminne, när jag var nästan sju år, sommarsemester hos farföräldrarna i Varel, därifrån tåg vi bussen till stranden vid Nordsjön i Dangast. På vägen passerades ett storkbo, vilket föraren alltid annonserade i högtalaren - Storchennest!

    SvaraRadera
  8. De hamnar säker i Sverige så småning om.
    Men var är alla flyktingkvinnor?? Mäktar vi med fler män? Vem är dom? Kan dom få bosätta sig i Reinfeldts kvarter?

    Eva-Marie

    SvaraRadera
  9. Ulf Hjertén2011-04-12 11:05

    Historiens stora folkförflyttningar har haft ganska lika orsaker. 1) Hunger, krig om territorier och makt; 2) Tvång. (deportationer, förföljelser). Samma orsaker är mycket tydliga idag i vår sargade värld. Vad kan? Vad vill? dagens makthavare och kontrollanter av kapital och jordens resurser göra åt detta? Vad vill du och jag att de ska göra? Klarar vi av att gå samman, organisara begripliga och entydiga svar till dagens makthavare och är vi så många att vi kan sätta tryck bakom? Har du svar på de frågorna nominerar jag dig på stående fot som kandidat till FN:s generalsekreterare. Ett inlägg i Carinas blogg en droppe i havet? Kanske den droppen som till slut urholkar stenen. Att en del människor från dagens stora folkförflyttningar också når Sverige är inte så märkligt, inte märkligare än när människor söderöver eller västerut fick se nordbor komma farande. Vi har till skillnad från tidigare folkförflyttningar faktiskt betydligt större möjligheter, tekniska som materiella, att lösa de problem som följer med i flyttningens spår. Men har vår generation viljan? Sedan tycker jag nog att jämförelsen mellan skurken Berlusconi och Reinfeldt är i häftigaste laget.

    SvaraRadera
  10. Som alla skrivare så vill jag väcka, purra om, annars vore jag ointressant. Ibland blir texten väl provocerande, tycker nog några, men "det är smällar man får ta" som di unga säger.

    Jag är i grund och botten människoälskare.
    Men jag är inte ädel. Jag vill att människor ska vara mot mig som jag är mot dom, och bygger relationer med de som jag finner balans med - ett givande och tagande.
    Måhända är jag ond, som inte kan förlika mig med tagare, varken i stort eller smått.
    Dessutom kan jag också känna medkänsla med de överhopade Lampedusaborna - i min värld existerar de också. Inte bara med de flyende.

    Finns det någon gräns för dig i termer av flyktingmottagande Ulf?

    SvaraRadera
  11. Ulf Hjertén2011-04-12 15:51

    Det finns alltid gränser av olika slag. Politiska gränser där makthavare -hos oss riksdag och regering- bestämt en viss nivå på flyktingmottagande. Moraliska och etiska gränser där människors olika värderingar kommer till uttryck som påverkar politiker att krympa eller vidga flyktingmottagningsnivån. Ekonomiska gränser liksom tillgång till mat och vatten och miljö påverkar också gränssättandet. Så visst finns det gränser. Och så har vi ju det där med kulturen. Det hävdvunna. Det som är så svårt att bryta upp från. En mix av allt detta påverkar mitt personliga gränssättande och ska jag vara ärlig ser dessa gränser inte exakt lika ut sett över tid. En tid när jag hade med somaliska unga pojkar att göra var jag ibland benägen att kasta dom i havet om jag kunnat. Vid andra tillfällen har jag varit på många invandrardagar med härlig stämning. Vore jag invandrarminister skulle jag nog förorda återhållsamhet just nu och lagstifta fram en större spridning i landet för att motverka de hatiska stämningar som lätt uppkommer kring "gettoliknade" miljöer. Inget bra svar men ett försök.

    SvaraRadera
  12. Mycket bra svar, Ulf! Jag tycker mig idag förstå att, trots att ni båda är synnerligen godsint liberala, varken du eller Thorsten, är beredda att låta flyktingströmmen walk all over you.
    Det känns sympatiskt.

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-04-13 10:47

    Jag kan aldrig se bort från min personliga klangbotten: Jag kom till Sverige hösten 82 med ett ettårigt stipendium. Jag fick, både inom församlingen, släkten och på universitetet vänner som aldrig förr i Tyskland (där jag var mycket ensam, nu förstår jag att det delvis hänger ihop med min diagnos), dessutom erbjöds jag fortsätta som doktorand. Det tog tog fyra år av ovisshet, till hösten 86, då ASEA hade kämpat fram PUT för mig på dispens för att anställa mig efter disputationen våren 87, innan jag visste, att jag fick stanna i Sverige. Dessa fyra år av ångest och ovisshet har lämnat outplånliga spår i mitt psyke och jag får flashbacks varje gång jag hör eller läser om folk som utvisas från Sverige. Därav min engagemang för flyktingar/invandrare, it's personal!

    SvaraRadera