onsdag 20 april 2011

Ömhudade nysvenskar.


Jallow Momodou är aktiv inom Afrosvenskarnas riksförbund och tog väldigt illa vid sig när studenter på Lunds universitet anlände till en studentfest utklädda till svarta slavar.
Han polisanmälde händelsen för hets mot folkgrupp och fördömde agerandet i media.
Då sattes en affisch med texten "Vår negerslav är bortsprungen" och en bild på Momodou, upp på en anslagstavla på skolan.
Momodou ska nu förstås polisanmäla affischerna också.
- Det är uppenbart en reaktion på att jag har polisanmält Hallands nation och att jag står upp för mänskliga rättigheter. Den som gjort den här affischen är uppenbarligen rasist.


Första gång jag var på maskerad var jag sex år, min mor satt och gjorde blomkransar, och sydde en bastkjol av bast, från blomsteraffären, och gned sen in hela mig med en tuss bomull doppad i soja. Himla tur att jag bara blev grymt brunfärgad, och att ingen tog mig för neger, som man fick säga på den tiden.
På kalaset fanns alla de sorter; cowboys, ett stort troll, prinsessor, kineser, men jag kan inte minnas nån riktigt svart vid just det tillfället. Ingen tänkte tanken att detta lustfyllda i att klä ut sig som nån annan på kostymfest kunde uppfattas som "kränkande" (ja, jag vet, jag mår själv illa av ordet),och skulle polisanmälas.
En annan gång klädde vi elever ut oss till rektorn och hans sekreterare, vilket skapade mycket vilda och glada skratt, mest av rektorn och hans skreterare själva.

Tror att den sorgligt humorbefriade Momodou, skulle ha tagit maskeraden för vad den var, en oskyldig, harmlös och glad fest utan några onda baktankar, då hade han sluppit provocera till de tragiska efterföljderna.
Det borde vara en mänsklig rättighet att få roa sig traditionsenligt utan att nån ständigt ska känna sig trampad på tårna.
En stor slant från DO, kanske kan kännas som plåster på "såren" för Momodou.

Expressen Sydsvenskan Skånskan

11 kommentarer:

  1. Jag är kanske lika sorgligt humorbefriad som Momodou, men jag anser att "skämtet" var under all kritik. Han gjorde helt rätt som anmälde. Ännu värre är det att "skämtet" fortsätter med trakasserier på hans arbetsplats.

    Sedan kan jag tycka att det är för lätt att känna sig "kränkt", men inte i det här fallet.


    Att du var utklädd som sexåring betyder ingenting, det var en annan tid då.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. I det här landet av friheter finns det snart bara kvar människor som känner sig kränkta för ett eller annat, och ja, det var en annan tid då. En underbar tid när det fanns plats för fest och glädje. Utan snåla och fientligt misstänkligggörande av gamla helt o-onda traditioner.

    SvaraRadera
  3. Carina:
    Som jag kanske nämnt vid tillfälle,var vi ju länge bosatta i Tyskland.Här förekommer gatufester,karnevaler och andra lustiga företeelser i stort varje vecka..Men skulle svenska lagar råda där,hade dessa folkfester förbjudits...Löjligt hur allt förknippas med hets och rasism i vårt mossiga land.Nu har väl DO största skulden till detta,genom sina frikostiga bidrag åt de "utsatta"...Men den indoktrinering som PK-pressen bedriver,har nog också präglat vad en svensk ska tycka o. tänka.
    En humorlös värld där man skall titta snett på varandra...och instämma i kören.

    SvaraRadera
  4. Alla invandrare kanske kan vara så vänliga att skriva en manual för oss slavnde svenskar, vilka teckningar vi får göra, vilka danser vi får dansa på kulturhuset, vilka maskeradkläder vi får använda, med mera.

    Och så ber jag om ursäkt för att jag som svensk finns till, och för att jag ämnade vara indian på nästa maskerad.
    Otto VonBegraven

    SvaraRadera
  5. Att humorn och yttrandefriheten får backa i Sverige är dubbelt tråkigt.När ett namn som negerbollar blir omöjligt att säga utan att känna skam känns det liiite jobbigt och lågt i taket. Vi bor faktist i ett land som kommit längst i jämställdhet och antidiskriminering.
    Frågan måste dock ställas ifall vi inte tagit allt ett steg för långt. När folk kan sätta hela kränkning/diskrimineringsgrejen i system och uppenbarligen tjäna pengar(större skadestånd för kränkning än rån/våldtäkt) på en självupplevd känsla (tack vare vår DO)är vi helt fel ute....igen.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  6. Alla hysteriska underdåniga svenska räddhariga tomtenissar behöver vakna upp, och lära sig se, höra och leva. Ta allt med en klackspark, inte springa som skållade rättor och skvallra, för nu har nägon svensk varit dum igen, buhuuuuhuhuu!
    svenne-banan

    SvaraRadera
  7. Är det en mänsklig rättighet och tillhör det yttrandefriheten att mobba en medmänniska? Är det verkligen roligt?

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Ja, det är sanslöst, hade någon student klätt ut sig till en svart hallick med ett gäng prostituerade omkring sig hade det inte blivit ett snack om kränkning, trots att denna slavhandel fortgår än idag.

    Den slavhandel som studenterna skruvade till försvann till stor del på 1800-talet, iaf i Europa. Jag är inte säker men i en del afrikanska stater runt sahara fortgick slavhandel till ännu senare. Till stor del av de muslimska delarna.
    De är givetvis humorlösa som retar sig och känner sig "kränkta", men det är pengarna som hägrar...

    Suck, man blir så trött...

    SvaraRadera
  9. Att mobba, och kränka är givetvis ingen mänsklig rättighet. Och vad är egentligen roligt?

    Mobbning och kränkning är i mina ögon om man har haft uppsåt att såra och förnedra. Om handlandet springer ur okunskap, att man inte "tänkte på", och ofrivillighet så är det annorlunda. Livet är fullt av missförstånd och kan lätt klaras upp genom ett samtal, en dialog, att skapa förståelse för sina synpunkter, att vädja till förnuft.
    Men den moderna nysvenska varianten, att dundra på med sitt egos högtidlighet, till all svensk media på högsta volym, och polisanmälningar och lagförning för varje grej som bygger på kulturella olikheter och missförstånd, det skapar bara mer löje.
    Vad är så heligt att det inte går att skoja med? Vem är så fin att han inte kan skratta åt sig själv?
    Det blir ett helvete att hålla efter och polisanmäla allt som går åt helsefyr i livet, sånt samhälle vill i alla fall inte jag leva i.

    SvaraRadera
  10. Carina är en känd Sverigedemokrat

    SvaraRadera
  11. Anonym, vem pratar du om, vilken Carina menar du som är känd Sverigedemokrat?

    SvaraRadera