onsdag 13 april 2011

Långfinger? Tack d´samma.


Örebrovåldtäktsmannen och hans advokat har gjort knut på sig själv för att försöka skademinimera.
Oisin Cantwell skriver idag:

"Han försökte inte alls våldta flickan han nästan lyckades slita byxorna av, han ville bara slå henne lite. Visserligen tryckte han upp en kniv i ansiktet på en av kvinnorna, men det var inte för att hota henne.
Och när han erkänner våldtäkt förnekar han rån, någon annan måste ha tagit hennes plånbok."

"Slå lite","försökte inte.." "kniv i ansiktet, men inte för att hota".
Rätt att försvara sig?
Är detta försvar?
Ja försvar in absurdum.
Ett sätt att instämma i mannens bild av att Sveriges råaste och värsta våldtäktsman "inte har gjort nåt".
Juridik är juridik.
Men nånstans har försvarsadvokaten gjort Eliasson, offren och hela samhället en skamlig otjänst med sitt pinsamma ordvrängar-hitte-på.

15 kommentarer:

  1. Dina sista två rader påminner mig om liknande,"rättegångar",i otaliga liknande skamliga brott.Nu är denna brottsling,svensk,vit,etc därför intressant för pressen..
    Från min sida skulle jag gärna se,ett livslångt straff,med åtföljande säkerhetsbevaring.Men nu finns det andra exempel tyvärr,där pressen inte på långt när idkar samma publicering...Men där deras advokater på samma sätt,skändar offren och deras anhöriga,med sådana löjliga hopdiktade bortförklaringar/lögner...Inte "bara" i våldtäcktsfall,utan även grymma mord,likt de senaste i Göteborg,med sexuella motiv...Finns det ingen reaktion från allmänheten,när sådana marodörer promenerar fria ute,efter några få år i lyxfängelserna ???? Saknar de "nya" Sveriges advokater fullständigt moral och samvete ??? Sover man gått på natten,efter att ha medverkat till att dessa odjur,dömes till milda straff ???

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-04-13 12:51

    Populistiskt att skälla på försvarsadvokaterna, deras uppgift är att med nit ser till klientens bästa, inget annat! Det är domstolens sak att sedan väga ihop och värdera all information.

    SvaraRadera
  3. Populistiskt? Om målet är som du skriver att "med nit se till klientens bästa", då är hennes försvar i det här fallet än värre att betrakta.
    Genom att förmildra och förminska, "det var inte så farligt", skapar hon hos brottslingen en skadlig förståelse och förstärkande medgivande i att han "egentligen" inte gjort nåt.

    När mina barn gick i skolan, var det de barn vars föräldrar in absurdum tog sina barn i försvar och låtsades att sanning inte fanns, hur grymma de än varit, som nu har kallhamrade ligister till vuxna barn.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-04-13 13:10

    Läs advokatseden, bör gå att finna via advokatförbundets hemsida eller så... Men det är just därför att, om jag hade blivit jurist, hade jag valt att bli domare, för jag vill varken sätta dit folk som åklagare eller försvara folk som jag inners inne vet är skyldiga. Men alla har sina roller i detta drama och ska följa spelets regler!

    SvaraRadera
  5. Thorsten.
    Du får gärna kalla mina tankar populism...Men som försvarsadvokat har de väl även ett moraliskt ansvar...Eller har dessa "lagvrängare"
    alla friheter,att sammandikta sagor,som rättens ledamöter därpå skall söka sticka håll på.Undrar om någon av dem,någonsin tänker på offrets anhöriga och i vissa fall offren själva..(måhända är rikligt arvode medicin nog).De drabbades sorg,skam o. oro består livet ut,medan "odjuren" efter några få år, återvänder till den svenska vardagen och socialhjälpen...(i många fall redo för nya brott)Nog borde domstolarna då väga in dessa nya "knep",och ge förslag till förändringar i lagstiftningen..
    .

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-04-13 13:45

    Lars! Hela rättssystemet bygger på en kraftbalans mellan åklagare och försvarare. Vingklippta advokater hittar man i länder som Kina...

    SvaraRadera
  7. Skulle man betrakta advokaten som vingklippt om hon gick in i målet och sa´:
    let´s face it, du har utsatt oskyldiga kvinnor för mardrömsövergrepp som de får leva med resten av sina liv, du har handikappat och ruinerat dem på bestialiskt vis. Ta till dig vad du orsakat, försök djupt inne att känna ånger, försök förmå dig att visa att du förstår vilka livslånga sår du förorsakat. Förfäras av ditt handlande.
    Det är det enda sättet du kan förmildra straffet för dina brottsliga handlingar.

    SvaraRadera
  8. Hon kanske har sagt precis just det, i enrum med den åtalade, det vet vi inget om. Hon lät antyda i Rapport (?) häromdagen att hennes klient själv vill ha en rättspsykiatrisk undersökning gjord, då han inser (?) att han inte fungerar som han ska.

    Och som Thorsten påpekar, det är en försvarsadvokats arbete att försvara sin klient, så ser vårt rättssystem ut.
    Saxar från Sveriges Advokatsamfund:
    Advokaten spelar en viktig roll i rättsstaten. Han eller hon ska, inom ramen för advokaternas etiska regler, företräda sin klient på bästa sätt. Advokater har absolut tystnadsplikt.

    Försvarsadvokaten
    • Polisutredning
    Advokaten står ofta redan under förundersökningen vid den misstänktes sida och bevakar att utredningen blir allsidig och korrekt.
    • Rättegång
    Advokaten biträder den misstänkte vid domstolsförhandlingarna och ser till att alla omständigheter och bevis som talar till den misstänktes förmån kommer fram.
    • Domen
    Advokaten går igenom domen och hjälper den dömde att ta ställning till ett eventuellt överklagande.

    samt

    http://www.advokatsamfundet.se/Documents/Advokatsamfundet_sv/Nyheter/Domarakademin%20%20Anne%20Ramberg.pdf

    /Öbon

    SvaraRadera
  9. Öbon:
    Kan du möjligen också tolka vad "att INOM RAMEN för advokaternas ETNISKA regler" innebär i praktiken.Eller är detta enbart för att kunna tänja på alla begrepp ????

    SvaraRadera
  10. Inom ramen för ETISKA regler, inte etniska.

    Nej, jag kan inte redogöra för det här och nu, men om du är intresserad, kan jag kontakta min syster som är advokat och återkomma :-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-04-13 15:02

    Hon lät antyda i Rapport (?) häromdagen att hennes klient själv vill ha en rättspsykiatrisk undersökning gjord, då han inser (?) att han inte fungerar som han ska. - Stämmer. Här öppnar sig också ett bråddjup. Numera är det mycket ovanligt att bli dömd till rättspsykiatrisk vård, vilket leder till att fängelserna är överbefolkade med personer, som har allvarliga psykiska problem och blir ett allvarligt arbetsmiljöproblem för vårdarna och medfångarna. Det fattas ett mellanläge, fängelser med integrerad psykiatrisk vård värd namnet. Som det är nu lämnar dessa personer fängelset i ett sämre skick än när det skrevs in.

    SvaraRadera
  12. Thorsten:
    M.a.o tickande tidsbomber,när de efter ett år bak "murarna" erbjuds permission.Eller som jag läste igår ,att Sveriges farligaste brottsling Clark Olofsson,hade tilfälle att tillsammans med sin sambo,ordna till en son inne på fängelset.Är det denna typ av straff som är signifikativt för Sverige ??? Kankse borde vi liksom i ditt hemland bygga ut "säkerhetsbevaring" också hos oss.Allt fler brottslingar tycks lida av psykiska sjukdomar,möjligen i takt med ett mångkulturellt mångfalds tilltagande....

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-04-13 15:43

    Fängelser är i hela sin struktur anpassade för friska unga eller medelålders män som genom arbete, utbildning och tid att tänka ska hitta vägen tillbaka. För den allt mera stigande andelen drogberoende, psykisk sjuka och (alldeles för) gamla intagna är dock vårdbehovet det primära, blir det inte tillgodosett är fängelset bara en förvaringsanstalt där de sjuka blir ännu sjukare och de som var friska när de kom dit inte längre är de när de skrivs ut. Bara förlorare: de intagna, personalen och allmänheten!

    SvaraRadera
  14. " advokaternas etiska regler", det är uppenbart att här finns tolkningsmöjligheter, och att jag tolkar begreppet annorlunda än Örebromannens advokat, Öbon och Thorsten.
    I mina ögon skulle en av hjärtat ångerfylld gest verka mera blidkande på domstolen, än en massa infantila bortskyllningar och juvenila undanflyktingar.

    "se till att alla omständigheter och bevis som talar till den misstänktes förmån kommer fram."
    Då måste jag ju ställa frågan om "slå lite","försökte inte.." "kniv i ansiktet, men inte för att hota"
    anses som bevis, som talar till förmån för Eliasson?????
    Vanliga enkla skit-undanflykter.

    SvaraRadera
  15. Thorsten Schütte2011-04-13 21:46

    Jag avstår från att bilda mig en uppfattning om ett brott, en försvarare och en domstolsförhandling baserad på de små noga utvalda splitter av verkligheten som kvällspressen tar fram. Jag har tagit mig tid att läsa en hel dom (min gamla chefs) på drygt hundra sidor, det står så oändligt mycket mera där än i det lilla man ser i tidningarna och nyheterna. Därför avstår jag för det mesta att överhuvudtaget börja kommentera sådant, för att inte prata i nattmössan. Och sedan, när domen fallit, ja då har ju domstolen, kvällstidningarna och kollegorna runt fikabordet redan dömt vederbörande, klappat och klart. Då behöver jag inte göra det också, jag tittat hellre framåt, vad händer sedan. Lika lite som en patient "är" sin diagnos, så "är" en gärningsman sitt brott.

    SvaraRadera