lördag 23 april 2011

Intagen på psyket!


Psyket, hispan, dårhuset - ett ställe för tokar, stollar, dumbommar, knäppskallar, knasbollar, fånar, vettvillingar, galenpannor, idioter, galningar, tokstollar och dårfinkar.
När ska vi lära oss.
Att respektera psykiskt illamående som nånting annat än nånting att garva åt, himla med ögonen åt, snurra ett finger vid tinningen åt, skapa illvilliga sensationer av, och nicka menande åt.
Jo, jo, alla "vet" ju, fniss, fniss.

Vi lever 2011, dags att börja respektera huvudet, själen, hjärnan som en del av kroppen, som man kan ha minst lika ont i som en bruten kroppsdel.
Jag skäms över journalistiken och människors lätthet att fördöma.

6 kommentarer:

  1. En tanke som slår mig, är det så mycket bättre, dvs. mindre tabubelagt i andra länder än här hemma? Man kan förledas till att tro det kanske. I min förenklade bild av det Amerikanska samhället,så verkar de vara betydligt mer öppna att berätta om sina besvär, att de går i terapi (men gäller detta verkligen alla demografiska grupperingar?)

    Men visst, psykiatriska åkommor, är väldigt stigmatiserade här. Men torde det inte ligga i sakens natur sas. att folk känner sig mer besvärade av att någon i omgivningen lider? Ett benbrott är "enkelt" och hanterbart med en i oftast klar tidslinje för återkomst av full funktionsförmåga, medan en exvis svår depression är betydligt svårare för omgivningen att veta v a d som skall hända och n ä r. Dvs större hjälplöshet.

    Avslutningsvis tror jag även, att som i detta fallet media skulle publicera mer balanserade artiklar om mental ohälsa, så skulle troligen öppenheten öka något. Men samtidigt är många av oss uppfostrade i att man inte skall bryta ihop för minsta lilla "skitsak" och besvära omgivningen. Bra karl reder sig själv mao.

    /Plutten

    SvaraRadera
  2. Plutten:
    Ett bra inlägg av dig..Trots Påskafton gör jag mig mödan att läsa av lite på olika "sidor",och visst är det som Carina skriver,till stor del journalisternas psykopatiska återgivning av nuet,som är en av grundorsakerna.
    Det vi vanliga dödliga kallar ren skär lögn,vinklar dessa på ett sätt som gör deras sagor vita...Läste just om Zigenarna i Ungern,som det "redogjorts" över i Svenska medier.Titta in på Politiskt Inkorrekt`s sida,och bilden blir helt spegelvänd !!!! Kanske är det avsaknaden av forna dagars "dårhus" som är skuld till det hela,eftersom de som verkligen behöver hjälp,finns i medialandets redaktioner...Att man dessutom som PI skriver, använder sin egen nyhetsbyrå TT,att förmedla lögnerna över landet....ännu osmakligare/sjukare...

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-04-23 18:58

    Bra inlägg, kort "linstecken" från mellanlandning hemma efter en fantastisk påskvecka i Skåne (med dopp!) och förhoppningsvis stugan resten av påsken. Förhoppningsvis, eftersom svärmor är på sjukhuset med akut njursten. Lär läsa lite mera i bloggen och återkomma tisdag eller så!

    SvaraRadera
  4. Hjärtligt välkommen hem till bloggen Thorsten, Skåne med dopp med kära släkten i denna vidunderliga påsk - vad mer kan man önska?

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-04-25 17:59

    Njurstenarna hos svärmor var lyckligtvis det Lars skulle kalla "einen Schuss vor den Bug", sedan högsommarhelg med dopp i stugan. I jämförelse var Skåne kallt...

    SvaraRadera
  6. Vilken tur, njursten är smärta, men övergående.
    Nu är den vackraste påskhelg jag kan minnas, slut, och vardag, men bara ett par dagar.

    SvaraRadera