lördag 23 april 2011

Prästen Ulla Karlsson tänker nytt och fritt - hjääääääälp!!!



Ulla Karlsson, som varit präst i Aspeboda i två år till sommaren, har skrivit en debattartikel i Kyrkans tidning:
- Den gudsbild och människosyn som avbildas är förfärlig och grotesk. En fallen skapelse, ett syndigt människosläkte, vars gud de tillber är som en diktator från Nordafrika eller Mellanöstern, som kräver ett människooffer för att försonas med sitt folk.

Och fortsätter:

- Är det inte dags att vi i kyrkan börjar tala om människor i utveckling i stället? Det finns ingen skapelse och därför blir hela försoningsläran orimlig. Plocka bort allt tal om synd, skam, skuld, blod, slaktade lamm och annat förfärligt. Det hör inte hemma i modern tid. Vi måste ha en levande debatt i en demokrati.

- Tala i stället om kärlek, kärlek till medmänniskor, kärlek till det egna jaget, barmhärtighet, godhet, medmänsklighet, jämlikhet, mod, självkänsla, självförtroende och upprättelse.

Hennes skrivning har fått hundratals människor att reagera. Det har blivit en proteststorm mot henne från de teologiskt skolade. Hon riskerar nu bli av med sitt jobb.

Själv är jag helt för Ulla Karlssons levande, varma och goda idéer och tankar.

Att modernisera alla religioner, att äääääääääntligen låta människor få leva i nuet för varandra, och inte efter vad någon eller några obildade - med dagens mått mätt -präntade ner i tidernas begynnelse för att skrämma oss alla till evig underkastelse och lydnad.
Visa för Guds skull att tiden inte har stått stilla, att vi människor växer, blir klokare och mer insiktsfulla.
Det är väl ändå det livet går ut på.

Dalarnas tidning
Dagen nyhetspressen

7 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-04-24 07:24

    Att skriva en längre teologisk avhandling vore väl att missbruka denna blogg, men så mycket kan jag säga att det finns mycket i det Ulla Karlsson säger som jag sympatiserar med. För att få igång en debatt har hon väl här och var varit oerhört provokativ. I en dialog skulle vi säkert kunna slipa av en del fyrkantigheter. Men huvudinriktningen är viktig, ja rent av en överlevnadsfråga för en levande kyrka idag och imorgon.Den kyrka som inte förmår förändra språk och former och ställa sig mitt i strömfåran där de allra flesta människorna färdas, den kyrkan riskerar sotdöden. Just nu är min fru (tf kyrkoherde) ifrågasatt av biskop och domkapitel för att hon svarat upp mot sin gudstjänstförsamlings önskemål om en måttligt reviderad ordning för söndagens gudstjänst och man tar sig för pannan för det rabalder det medför. Problemet för domkapitlet och biskopen är att de inte kan tänka sig att myndigförklara församlingen och ge den möjlighet att uttrycka den kristna tron med sina ord och med sin kontext som bakgrund. Det är den problematiken som Ulla Karlssons skrivningar berör. Det är främst den kyrkliga maktens män som satt kyrkans ordningar och ord på pränt. Den världsbilden har vi övriga faktiskt lämnat bakom oss för länge sedan. Idag behöver evangelierna och uppdraget från himmelfärdsberget nytolkas. Då vill också kvinnorna vara med.

    SvaraRadera
  2. Ulf, du sa det! Med dina diplomatiska, visa och välformulerade tankar, beskriver du så himmelskt det jag själv försökte spreta ihop.
    Tack.
    För religionen - i framtiden.

    SvaraRadera
  3. Jaså Ulf, tänk jag håller inte med, och hör och häpna, jag är inte bara snart färdig teolog, jag är kvinna också. Det Ulla karlsson uttrycker är faktiskt inte kristen tro, möjligtvis kristen otro.

    SvaraRadera
  4. Kvinnlig snart färdig teolog vill inte se framtid i religionen, skrämmer livet av mig.
    Ryyyys.
    Tänk att det finns människor som fortfarande vill tro att jorden är platt.

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-04-26 13:14

    Hoppas anonym aldrig blir färdig teolog. Det är just de för alltid färdiga teologerna som är kyrkans problem. det är dom som är de verkliga bromsklossarna. Om anynym ger sig till känna tar jag gärna en debatt med henne på denna blogg. Jag tror att det skulle finnas ett stort intresse för detta.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-04-26 13:32

    Någonstans mellan Ulla Carlsson och anonym ligger den tro som jag skulle beskriva som min, mellan dikena att vara allmänt trevlig, modern, flexibel och samhällstillvänd, diffus och kravlös å ena sidan eller å andra sidan dogmatisk och fundamentalistisk. Det måste finnas en väg mellan "Pastor Jansson" och Ulf Ekman!

    SvaraRadera
  7. Det Ulla Karlsson är att hon förnekar det mest centrala i den kristna tron. Jag har själv bloggat om detta ämne ifall du är intresserad att läsa.

    http://kopparorm.blogspot.com/2011/07/3-ars-provotid-for-prast-som-fornekar.html

    SvaraRadera