måndag 25 april 2011

Är du livets vinnare eller förlorare?


Generna styr hur vi reagerar på olika saker, men exakt hur människans över 20 000 gener svarar på olika livsstilsfaktorer på individnivå återstår att ta reda på.

En del kan supa, röka och äta fet mat och ändå bli 100 år gamla. Andra lever asketiskt och faller ned döda vid 50. Nu ska en svensk forskargrupp ta reda på orsakerna till livets orättvisa lotteri.

Runt 300 000 svenskar i åldrarna 45-75 bjuds nu in att delta i en studie, som ska kartlägga samspelet mellan gener och livsstil.

Spännande!

SVT

4 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-04-26 09:32

    Det som jag tycker är det konstigaste att ca 20 000 gener, en CD-rom, räcker som arvsmassa för en så komplex organism!

    SvaraRadera
  2. Det ska bli intressant att läsa resultatet. Det är ju många gamla sanningar som raseras på löpande band nuförtiden. Läste just idag i SvD att det inte på långa vägar är så självklart som vi trott att det är farligt att ha hög kolestorol.

    Det är väl problemet med de rön som finns. Det är oftast bara statistik och kan aldrig säga säkert någonting om individen. Bara antaganden och sannolikheter i teorin.

    SvaraRadera
  3. Di kloke tänker och tänker och tänker.

    Bara det inte är som Dalai Lama säger, att allt beror på om vi har varit goda eller inte....

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-04-26 10:36

    Ja, just kolesterolets betydelse är överreklamerad. Det mesta kommer dessutom inte från kosten utan från kroppen själv, som syntetiserar det och alla andra steroider (könshormoner, gallsyror mm) från scratch!

    SvaraRadera