torsdag 17 mars 2011

Vi är gula, vi är blåa...!


Det är möjligt, rent av sant att Norge är världsbäst på skidor, och när Holmenkolen exploderar i segerrus kan vi svenskar småle lite syrligt överseende och förmätet, samt tycka att, ja, ja, såna är dom, de nationalistiska syttende-maj-och-hytte-entusiasterna. Lite gulligt, faktiskt.
Men när vi kommer till livets hard facts då är det vi svenskar som vet allting bäst för vi är mästare på det finaste man kan vara i heeeeeela världen, dvs de rätta sakerna.
Nämligen stöd till minoriteter, mångspråkighet, mångfald i kulturen, demokratibyggnad och bistånd. Åtminstone om man får tro biståndsminister Gunilla Karlsson, folkpartistiske ministern Erik Ullenhag, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt med flera, med flera.
Per Gudmundson skriver:
-"Det är alltid roligt att läsa om Sverige sett med en utomståendes blick. Finska YLE har en ny korrespondent, Bengt Östling, i Stockholm, och hans första rapport hem är plågsamt – och humoristiskt – ärlig."
Krönikan beskriver oss svenskar som ríktigt självgoda vaselinburkar - feta och dryga som Göran Persson.
Och egentligen bara champions på att klappa oss själva på bröstet med hjälp av fattiga klichéer.

4 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-17 12:57

    Det konstiga med svenkar i detta avseende enligt min uppfattning är att de pendlar mellan ytterligheterna - den ovan nämnda självgodheten och raka motsatsen, ett självförakt där ordet "osvensk" har en positiv laddning. Men det är den ytliga bilden i media. Blir man närmare bekant med folk hittar man alla mellanlägen!

    SvaraRadera
  2. Tänkte inte på det, men så är det ju, vilken märklig paradox!

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-03-17 13:47

    Ja, man får väl lägga svensken på soffan hos psykologen längre nedan...

    SvaraRadera
  4. Allt kanske bottnar i ett Alexander Bardsk självkomplex, som vi försöker dölja........ nu fick jag ett heureka-moment!

    SvaraRadera