måndag 7 mars 2011

-"Nä, nu jä.....!!!"


Aftonbladets nya debatt-live inleder idag, och första rubriken är: "De tillhör samhällets allra svagaste."
Underrrubrik:
"Ingrid, Torbjörn och Pernilla är gravt handikappade. Nu kräver Försäkringskassan dem på drygt en halv miljon."

Och så sann humanist jag är går jag givetvis igång på direkten, vad i h-e....!
Men lugn i stormen nu, Carina. Rubrikerna är ju till för att väcka mig, skriker åt mig att reagera, så lugn och fin som en symaskin nu, läs igen!!

Alltså, full story: Ingrid, Torbjörn och Pernilla, alla tre är handikappade och mellan 40 och 50 år, flyttade till ett gruppboende i Lit utanför Östersund i mitten av 90-talet.
16 år senare anser nu Försäkringskassan att deras handikappersättning borde ha upphört när de flyttade hemifrån. Och kräver tillbaka den retroaktivt.


Ingrids, Torbjörns och Pernillas familjer anmälde ny adress till Försäkringskassan i samband med att de sökte bostadsbidrag åt dem. Men informationen nådde inte alla avdelningar. Och utbetalningarna fortsatte.

Min åsikt?

1. De tre drabbade är helt och hållet oskyldiga, och ska inte krävas och inte betala en penny.

2. De anhöriga som varit gode män, är skyldiga att känna till regelverket. De ska inte komma undan med att de inte visste, så återkräv pengarna från dem.

3. I hela 16 år betalade försäkringskassan ut felaktigt!
Jag får svindel och ångest när jag börjar tänka på hur våra hårt inarbetade kronor rinner mellan fingarna på inkompetenta och slarviga människor.

4. Slutsats: Låt hela kontoret böta beloppet ur gemensam kassa.

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-07 10:50

    Det är just därför jag tycker så mycket om MPs grundidé med "en dörr in" till alla ersättningssystem, där en handläggare (var den formellt sitter är mindre viktigt, gärna lätt att besöka för kommuninvånarna) är samordnande och ansvarig för alla ersättningar en individ får från socialförsäkringssystemen (a-kassa, sjukpeng, andra FK-ersättningar, försörjnigsstöd...). Da kan både medvetent fusk och (mycket vanligare, som i de här fallen) fel upptäckas i tid och både hiskelika återbetalningsskyldigheter (som helt knäcker individerna) och underutbetalingar undvikas.
    Sedan tycker jag av egen erfarenhet att FK vis längre sjukdom och AF alltid bör informera individen om, hos vilka avtalsförsäkringar mm mm han ska efterforska ytterligare ersättningar han/hon har rätt till. Det är en djungel! Och alla ickestatliga/-kommunala ersättningar hjälper ju samhället att spara kostnader, främst i form av behovsprövade bostadsbidrag och försörjningstöd som individen oftas inte behöver, när den får allt den har rätt till. En ren vinst!

    SvaraRadera
  2. Bra talat. MP har sina gyllene korn, uppenbarligen!

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-03-07 11:09

    Jag minns en kurs på Brunnsvik någon gång på 60-talet. Rektor Alf Ahlberg sa bl.a.: Våra reformförslag oftast grundade på god humanism och sprungna ur sant medmänskliga behov. Problem uppstår när reformerna ska omsättas i praktiken. När de når de människor de är tänkta för kan de vara rent oigenkännliga p.g.a klåfingriga och inkompetenta byråkrater. (gamla överblivna B-studenter. min anm.)

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-03-07 17:05

    När det gäller längden på tiden man ska vara skyldig att återbetala felaktiga ersättningar borde reglerna för skatteflyktingar kunna tjäna som riktmärke, dessa får amnesti om de anmäler sig frivilligt och skattar då fem år bakåt i tiden. Detta kan ju vara ett lämpligt riktmärke. Har man handlat i god tro och gjort det man rimligen kan förvänta sig för att kolla om allt står rätt till bör det vara mindre, har man haft en dålig professionell rådgivare bör denna/dennes ansvarsförsäkring i stället träda in. Har man uppenbarligen handlat i ond tro/bedrägligt, då är man förstås ansvarig för hela beloppet! I vanlig ordning: verkligheten är sällan svartvit, den är grå i olika nyanser...

    SvaraRadera
  5. Kan man verkligen kräva tillbaka ersättning retroaktivt ända tills för drygt15 år sedan?Borde väl vara preskribierat?/Petter

    SvaraRadera
  6. Jag kan förklara lite här
    När dessa människor blev myndiga -91( ja ni ser rätt) ändrades försäkringskassans regler och den handikppersättning som de då uppbar skulle ha förvandlats till aktivitetsersättning
    För alla under 30 omprövas denna ersättning vart 3 år
    De övriga får sin aktivitetsersättning mot att de jobbar på Dagcenter, vilket iof de övriga gör med
    Samma summa som sjukbidrag,pension osv
    När de sedan flyttade hemmifrån om de inte gjort det tidigare skulle de förutom denna ersättning ha rätt till bostadsbidrag( söks varje år)Vanligen kräver försäkringskassan ett eget konto för den somär över 18 år och överförmyndaren kräver granskning 1 gång om året
    När de bor på gruppbostad brukar det vara en kassabok där man bokför inkomster och utgifter( kompleterat med kvitton och kontoutdrag)
    Jag har dock sett detta alltmer kärva klimat sprida sig då det kan ta månader att få besked om allt från Bostadsbidrag,handikappersättningar och vårdbidrag
    det är väldigt olyckligt att så sker eftersom de själva inte kan förändra sitt liv och dessa pengar är som deras lön
    De har ju förutom de utgifter som vi andra har för hyra,el osv omkostnader för sin service och medicin
    Deras boende och dagverksamhet är lagstadgad så därför blir det egentligen lagbrott när pengarna inte kommer (LSS-lagen är en lag som är en rättighetslag)
    Man brukar hänvisa till soc(socialtjänstlagen) men den brukar inte vara så verksam eftersom den som är under utredning från FK ju utreds av en annan myndighet och detta är ett ganska nytt fenomen att denna grupp råkar illa ut
    Min bedömning är att de på FK glömde att byta namn på deras ersättning helt enkelt
    Nu när de sannorlikt får aktivitetsersättning ser de på FK sig nödsakad att återkräva de pengar de fått med fel namn(orättmätigt?)

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-03-08 08:05

    Birgitta, det ligger mycket i vad Du säger. Är själv medlem i Autism- och Aspergerförbundet och haft mycket överhörning om denna problematik. Sannolikheten att föräldrarna till de berörda personerna har medvetet fuskat och gjort av med pengarna till lyxkonsumption är obefintlig. Att ha ett vuxet barn med funktionshinder i den omfattning det här är frågan om innebär för älskande föräldrar i praktiken mera kostnader än de får in, exempelvis för minskad arbetsinkomst, resor, köp av mycket saker och tjänster som egentligen boendets huvudman bör stå för, men oftast ej har råd med o s v. Ingen dans på rosor!

    SvaraRadera