söndag 6 mars 2011

Aftonbladets Jan Helin pekar finger.


Agendadebatt om händelserna i Husbybadet när 18 ensankommande flyktingbarn med endast en ledare ofredade elvaåriga flickor som firade födelsedag.

När Aftonbladets chefredaktör uppfordrande pekar på Björn Söder och uppmanar honom att ta sitt ansvar som riksdagsman, så pekar tre fingrar på Helin själv.
För visst har Jan Helin ett megamäktigt ansvar själv, som chefredaktör för en av Sveriges största tidningar.
Fast det tror jag han råkade glömma bort helt och hållet.
Debatten var hetsig, och Björn Söder som en bulldozer.
Jag har inget att invända mot detta.
Attack är bästa försvar mot en hal och slipad Helin vars tidning lever på vinklad förljugenhet.

23 kommentarer:

  1. Bra sammanfattat Carina, Söder är bitsk och det behövs när sådana som Helin skall avpolleteras.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  2. Så med andra ord tycker du det är helt i sin ordning att en riksdagsman medvetet sprider osanningar för det är vad han (Söder) gjort vare sig du gillar det eller ej. Ursäkta, det gör du med säkerhet skulle jag tro..

    Man kan ju fråga sig vem/vilka som "lever på vinklad förljugenhet"...
    Läser "om dig" att du bl.a. blir arg på "inskränkhet". Jösses, du visar upp alla tecken på att vara just det..

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-03-07 08:16

    Ärendet diskuterades redan i mitten av veckan i rapport eller aktuellt. Det som visade sig då var att sanningen, i vanlig ordning, låg i mitten. Nyheten kom först ej fram i vanliga media, men den versionen som från olika sajter sedan tilläts spridas via twitter o dyl från SD-folk talade om ett tjugotal killar, alla misstänkta för våldtäktsförsök, meden det i verkligheten bara var en mindre andel av killarna och misstanken gällde sexuellt ofredande. Med detta i bakhuvudet besparade jag mig tuppfäktingen och stängde av agenda efter inslaget om de utförsäkrade och kyrkans lovvårda påskupprop i frågan!

    SvaraRadera
  4. Thorsten:
    Också ett sätt att stänga ute några av de negativa sidorna från MASSINVASIONEN.Ögon.öron och mun avstängda,när verkligheten uppenbarar sig !!!!"även en mindre andel sexuella ofredanden",hör inte hemma i vår kultur,när det gäller övergrepp mot 11-åriga.Men till ditt försvar,du förnekar inte som anonym ovan,och ljuger bort händelsen.

    SvaraRadera
  5. Anonym: Hur vet du vad sanningen består av???
    Att länka till en sida som skriver om en mycket upprörande händelse (11-åringar som blir i grupp sexuellt ofredade) som ingen gammelmedia verkar bry sig om är inte samma sak som att ljuga.
    Som Lars skriver...detta beteende hör inte hemma i vår kultur!

    /HellBoy

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-03-07 09:04

    Lars: Jag stängde inte av de negativa sidorna, men ansåg mig redan vara hyfsat insatt i frågan genom nämnde tidigare nyhetsinslag så jag insåg att diskussione i agende ändå inte skulle tillföra något nytt i frågan.
    Hel oberoende av sakfrågan visar det här även problemet med snabb ryktesspridning på nätet via länkar som den länkade inte alltid ha kollat noga. Man länkar till de som understryker en egen uppfattning utan kritisk granskning - och vips! är snöbollen i gång. Om det sedan visar sig vara fel eller överdriven är skadan för de utpekade redan skedd.
    Det krävs ett större ansvarstagande av oss alla som är ute på nätet och tycker!

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-03-07 09:11

    Program som Agenda, där människor talar i mun på varandra och ingen får möjlighet att tala till punkt och lugnt och sakligt argumentera för sina frågor, sådana program undviker jag. De skapar bara mer förvirring i redan hetsiga och inte sällan redan överdrivet vinklade frågeställningar. Förstår inte hur sansade skribenter överhuvud överväger att ställa upp.

    SvaraRadera
  8. Thorsten:
    Men just de "osanningar" som spride genom rykten på sidorna,hade möjligen kunnat förhindrats,om vi i Sverige haft en öppen ocensurerad press !!!Men med omskrivningar och utlämnande av fakta,eller rent försöka tiga bort det hela...Fungerar inte längre för våra toppstyrda statliga pressbyråer.(inkl.STATS-TV`n)

    SvaraRadera
  9. Anonym, ditt sätt att argumentera passar inte på min blogg.
    Vi har utvecklat en anständig ton, där vi inte tar våra egna tolkningar och skriver dom på varandras näsa, för att sen avsluta med ett eller flera sårande och förnedrande invektiv.

    SvaraRadera
  10. Ulf:
    "Sansade skribenter",finns de ???Jo,som du skriver kan just sådana program förorsaka ett och annat.Inte minst för att de för flertalet tittare är något av en nyhet.Vad den s.k "fria pressen" ( som i andra tid.öststater endast publicerar sanningen)i vårt land,har "glömt" att rapportera,kommer i sådan program öppet idagen !!!Detta är naturligtvis för journalismen ingen önskesits.I Thorstens hemland,finns ett ordspråk som säger "Lögner har korta ben" Så sant som sagt !!!

    SvaraRadera
  11. Thorsten, det jag reagerade skarpt på var just det att Helin med emfas avkräver ett etiskt ansvar inför allmänheten. Vilket inte alls går att förneka. Men hur trovärdig är den som mer än någon annan själv borde ta detta ansvar, yvigt står och avkräver det av andra.

    SvaraRadera
  12. Helin uppträdde mycket okontrollerat och ville på alla sätt få Söder ur balans(avbröt ideligen).Mao är "sansade skribenter" ingen katogeri Mr. Aftonbladet hamnar under. Tycker samtidigt att denna pseudodebatt fokuserar helt fel...förövarna blir offer pga några stackars ägg på deras husvägg. Flickorna/barnen(de riktiga barnen) är offer som ingen pratar om ,sjukt ,riktigt sjukt är min diagnos!
    Att i grupp sexuellt trakassera minderåriga är i vår kultur något främmande...tills nu.
    Välkommen till Nya Sverige!Vi gillar olika!

    /HellBoy

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-03-07 10:29

    Sant, kvällstidningar är de sista som av andra kan avkräva etiskt ansvar, de kastar sten i glashuset. Det är just därför jag undviker att befatta mig med dem!
    Och sedan, det är sant att "Lügen haben kurze Beine" Halvsanningar däremot använder den sanna delen av informationen som styltor för att med sjumilasteg sprida tilläggen som inte stämmer. Egentligen värre än "bara" lögn!

    SvaraRadera
  14. Håller absolut med anonym, det som ska debatteras, dvs hur vi mottar flyktingar, lär dem att svenska flickor på bad är en del av vår kultur, like it or not.
    Däremot är det helt ovärdigt att ge sig på huset med ägg och hatord.
    Vilket jag i och för sig ser som ett självklart resultat av politikers och medias beröringsskräck och hymlande av ämnet.
    Att sopa under matten och låtsas, skapar självklart reaktioner, det borde alla begripa.

    SvaraRadera
  15. Ovärdigt med ägg, ok, men dock en reaktion som vi ofta saknar i vårt sossifierade svenska samhälle.Skäggbarnen hade fått information att det INTE är OK att trakassera barn ex. på badhus....sjukt att sådan info är nödvändig.Vi riskerar våra egna barn pga att vi skall agera världens dåliga samvete. Helin sa att det aktuella badhuset hade 12-14 anmälningar av liknande karaktär på 2 månader.....detta kanske allmänheten vill ta del av innan barnen skickas till samma badhus.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  16. Carina:
    Vår svenska "press" i öppen skepnad...Att "ensamkommande" barn med skägg,sexuellt ofredar ll-åriga svenska flickor förtiges.Men när svenska ynglingar kastar ägg mot förövarnas hotellboende,då vaknar man och gör stora reportage kring "främlingsfientliga rasistiska grupper"....Med bild och allt därtill...Hua mej...Eller vad säger Thorsten o.Ulf,om ni läser dessa blaskor ??? Är den en sådan journalistik landet förtjänar ???

    SvaraRadera
  17. Thorsten Schütte2011-03-07 11:19

    Är den en sådan journalistik landet förtjänar ???
    - nej, jag har aldrig och kommer aldrig att försvara kvällstidningar!

    SvaraRadera
  18. Ulf Hjertén2011-03-07 11:39

    Eftersom jag inte såg Agenda vet jag ju inte vad Helin sa eller inte sa. Det var inte han jag menade med "sansade skribenter" utan rent allmänt. Tidigare har jag läst artiklar av Helin. Då har han haft en sansad ton vilket inte nödvändighetsvis inneburit att jag hållit med om allt han skrivit. Fortfarande håller de flesta tidningar öppet för seriösa krönikor och debattartiklar samt, om det inte är valrörelse, försöker föra en nyanserad ledarsida. Som ni vet har jag inte heller särskilt stort förtroende för kvällstidningarnas löpsedlar och nyhetsartiklar. Dessa tidningar faller i en grop på grund av deras lösnummersförsäljningshets. Sensationsgropen, och den är ofta avgrundsdjup. Kommer man nära gropen luktar det dy och skit. När det gäller nöjesjournalistiken och kändistidningarnas " nu ska dom skiljas..." så vet jag inte om man ens vågar tända ett tidningsbål. Vår luft är redan tillräckligt nersmutsad.

    SvaraRadera
  19. Thorsten Schütte2011-03-07 11:40

    Egentligen är det precis samma sak som med konflikter hemma eller på jobbet. Man väntar för länge. Hade badets ledning efter de första incidenterna kontaktat hemmet, även erbjudit att komma dit på ett besök, då hade man säkert kunna förklara för grabbarna hur man ska uppföra sig på badhus och det hade aldrig blivit några nyheter, polisanmälningar, bloggstormar och kastade ägg!

    SvaraRadera
  20. Så du tror på fullaste allvar att lite info ang. badhusregler/hyfs avhjälper problem såsom sexuellt ofredande??? Det funkar inte så lätt, Thorsten! Naiva och blåögda,på gränsen till tillintetgjorda, det är tydligen svenskarnas lott.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  21. Som jag ser det så var det aldrig meningen att vi "vanliga" skulle få reda på något om detta som hände på badhuset.Vi som dagligen lever mitt i röran skall invaggas att vi och våra barn är trygga fast vi vet motsatsen. Ingen vill ta itu med problemet med dessa kulturer med skruvad människosyn. Att ge sig på (äkta till åldern))barn,kvinnor och gamla personer för de råkar vara svenskar. DET skall vi enligt media och politiker av de flesta sorter inte göra något åt. DET tycker jag är skam!
    Att göra förövarna till offer. DET tycker jag är skam!
    I vilkens/ vilkas intressen beter man sig så?
    Tacksam att det äntligen finns politiker som reagerar rätt i denna fråga om anständighet.
    Eva-Marie, Malmö

    SvaraRadera
  22. Thorsten Schütte2011-03-07 12:40

    Hellboy. Om man får chansen att stämma i bäcken kan det faktiskt ofta räcka med små insatser. Får man upprepa felaktiga beteenden många gånga utan att stöta på patrull, då har de nötts in och är svårare att få bort. Det gäller alla människor. Har man gjort fel och får en direkt respons är chansen stor att man kopplar ihop sitt beende och reaktionen, tar inte illa upp och lär sig. Får man en försenat reaktion som dessutom bakar ihop flera fel man har begått är det lättare att låsa sig och ta kritiken som ett angrepp på en själv och inte på de fel man har gjort. Naiviteten och blåögdheten ser jag mest just där, att man blundar i början och hoppas att "det växer bort". Det kan det göra ibland. För det mesta dock inte!

    SvaraRadera
  23. I detta fall (ensammkommande skäggbarn som förlustar sig på riktiga barn) tror jag "tåget har gått". Att ingen stämt i deras bäckar skall inte våra barn få lida för. Sorry, men min människosyn är så krass.

    /HellBoy

    SvaraRadera