söndag 6 mars 2011

Här bloggar en stolt en som röstade nej till EUs maktfullkomlighetskoncentration.



Fantastiskt vaket av Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M)i SvD:

"Just nu ser vi hur demokratirörelser i omvärlden använder internet för att samordna sig, och vi ser hur deras regimer i sin tur försöker stoppa det fria ordet genom att blockera elektronisk kommunikation.Samtidigt sitter en parlamentarisk yttrandefrihetskommitté här hemma i Sverige och funderar över om den unika svenska yttrandefriheten är så mycket värd, eller om vi ska byta ut den mot ett svagare EU-anpassat skydd.

Steg för steg utvecklas Europa till ett censursamhälle. Ungerns kritiserade medielag – som skulle låta staten straffa obekväm nyhetsrapportering – är bara toppen på isberget. Liknande bestämmelser finns sedan tidigare runt om i EU. Sedan den 1 januari 2010 är hädelse straffbart på Irland. Den som uttalar sig på ett sätt som väcker anstöt hos ett betydande antal religionsutövare kan dömas till böter på upp till 25000 euro. Lagen gäller inte bara irländare, utan även svenskar som besöker Irland kan råka illa ut om de uttrycker sig oförsiktigt."

Vi ska ju inte för en sekund inbilla oss att vår fina gamla demokrati inte redan är ett cencursamhälle, tvärtom förmodligen har Sverige minst yttrandefrihet i Europa. Eller, vilket land är det nu igen som sparkar folk för fel åsikter, och vilket land är det nu igen där man t.o.m blir utslängd från fackförbunden för att man är med i fel riksdagsparti, eller vilket land är det nu igen där media äger de rätta åsikterna och blockerar oliktyckare.
Vår yttrandefrihet är ett skämt.
Ett ruttet skämt.

4 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-03-06 18:04

    Men än så länge debatterar vi fritt ex. på denna blogg. Och så länge vi frimodigt fortsätter med det, liksom andra gör det på tusentals andra bloggar, så ska det mycket till för att vi ska kunna stoppas. Jag tror inte att det finns någon tänkbar regeringskonstellation som på allvar skulle våga sig på en konsekvent genomförd censur eller rent av förbud. Piratpartiet var bara en susning mot vad vi skulle få om man förbjöd det fria ord som vi nu brukar. Svensken är kanske loj och lite naiv, men är sprungen i en tradition där våra gamla västgötalagar finns i botten. Det kanske är så att en och annan insändare refuseras, jag har råkat ut för det en gång under alla dessa år, men i regel är det öppet. Det är min erfarenhet. Jag har svårt att se dig Carina och alla som deltar på din blogg som kommande martyrer. Så sätt inte ert ljus under skäppan för att citera min favoritbok.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-03-06 18:53

    vilket land är det nu igen där media äger de rätta åsikterna och blockerar oliktyckare - Berlusconis Italien?
    Censuren Carina åsyftar är ju mera en inofficiell självcensur som man bäst blir av med genom att, som i den här bloggen, har högt i taket. Det som EU och många regeringar sysslar med är mycket allvarligare, för det blir tvingande, här måste det stämmas i bäckarna!
    Och jag älskar liknelsen att ställa ljuset under skeppan. Det jag fäster mig vi särskilt är inte, att det blir osynligt då, utan att det slocknar av syrebrist!

    SvaraRadera
  3. Visst vacker liknelse! Men kan inte skaka av mig känslan att det finns krafter som vill smyga på oss förminskad yttrandefrihet......

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-03-07 09:18

    Sådana krafter har alltid funnits och finns alltid ibland oss. Ju skummare idéer ju hellre så mycket censur som möjligt. Men de krafter går att avslöja och vi FÅR FORTFARANDE AVSLÖJA DEM utan att vi plockas av banan, brutalt eller mera sofistikerat. Det är ju därför vi behövs, alla vi som utnyttjar detta nya medium.

    SvaraRadera