onsdag 30 mars 2011

Det här duger inte, regeringen!


Sluta straffa våra patienter skriver idag 108 läkare på Brännpunkt i SvD.
"En lag som förutsätter att tillfrisknande sker efter tidtabell är inget annat än omänsklig. Vi möter ofta patienter som har hamnat i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen. Utförsäkringarna måste stoppas nu."

Det här är den enskilt viktigaste artikel som skrivits i en svensk tidning sedan valet 2006.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson förstår inte kritiken.
Tvärtom har reformen i hans ögon varit en hejdundrande braksuccé, som endast behöver smärre justeringar.
Read our lips, Kristersson, jaga gärna fuskare, ansträng er till tusen för att hitta luckor och missbrukare av våra gemensamma medel, MEN för i helvete straffa inte sjuka människor.
Skam är för milt uttryck, brutal och rå misshandel mer adekvat.
Och om inte Kristersson förstår detta, så byt ut ministern.
Mot en som har minsta lilla förmåga till mänsklig empati.

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-30 19:53

    Det finns ingen möjlighet att ha i förväg fastslagna sjukskrivningstider, det är oerhört individuellt. När jag opererades för ljumskbråck tyckte läkaren att det skulle räcka med en vecka jag sjukskrev mig själv, jag tjatade mig till två veckor, och tur detta. Jag klarade mig på detta med ett nödrop, genom att i slutet byta tid och jobba några halvdagar. Så långsamt blev läkningsförloppet. Jakten på förmenta fuskare har gått alldeles för långt, nu liknar situationen mera friskförklaring av sårade soldater och sjukliga värnpliktiga till varje pris under krig, läs "Från Västfronten inget nytt"... Jag hejar helhjärtat på kyrkornas påskupprop i frågan. Jag tror läget är så allvarligt att regeringens trovärdighet bara kan upprättas med en ickemoderat på posten som socialförsäkringsminister, gärna från KD som har profilerat sig mest i frågan!

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-03-30 21:15

    Socialförsäkringsministern är inte ensam i regeringen. Om regeringen vore emot dessa utförsäkringsregler vore det en smal sak att lägga en proposition om en human förändring och den skulle naturligtvis gå igenom i riksdagen. Detta är inte Ulfs politik. Detta är regeringens politik. Jag tror att statsministern missbedömer läget. Denna fråga kan vara tuvan som välter hela lasset.

    SvaraRadera
  3. Det må vi alla hoppas.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-03-30 22:12

    Ja, jag begriper inte att de tre mindre partierna låter sig hållas som gisslan av moderaterna i denna fråga. Utan tvekan har denna fråga kostat regeringen den egna majoriteten!

    SvaraRadera
  5. Givetvis är alla i alliansen bundna vid pålen i denna fråga, Ulf, men handen på hjärtat:
    Skulle du åta dig en ministerpost om det innebar att du måste ta ansvar och stå till svars inför hela svenska folket, i denna historiska skamfläck?

    SvaraRadera
  6. Regeringen borde anmälas till DO för diskriminering av stora grupper i samhället. Några får sänkt skatt,lön och dessutom RUT och ROT när de behöver "hjälp med att klara sin vardag" medan de andra som har varken lön, sänkt skatt och därmed inte heller råd med RUT och Rot, de blir utförsäkrade för att de är sjuka. Regeringen mobbar de sjuka!!! Mobbarna är i majoritet och därför har i ett mobbarsamhälle på samhällets alla nivåer: dagis, skola, arbete - och regering. Är det detta som är det sanna Sverige - eller finns det ett annat, ett bättre Sverige, någon annanstans? I Småland? I Dalarna? I Thailand?

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-03-31 08:32

    Nej, jag skulle inte ställa upp som minister i en regering som står för dessa utförsäkringsregler.

    SvaraRadera
  8. Inte jag heller Ulf,aldrig i min dar, men så slipper vi också att bära hundhuvudet, som socialförsäkringsministern måste göra.

    SvaraRadera