tisdag 1 mars 2011

Bevis, eller spekulation, om en tragedi?


TV4nyheterna:s granskning ikväll om dödsskjutningarna av tre soldater i FS18 i Afghanistan, gör mig erfarenhetsmässigt misstänksam på TV4as syfte.
Vad vill Johan Fredriksson och TV4, vad är målet med deras grävande i redan begravet. Är det ett häftigt och läckert scoop de är ute efter, Stora Journalistpriset?
På så många inblandades bekostnad i form av salt i öppna sår, svår ångest och livslidande.
The truth, the whole truth, and nothing but the truth.
Finns den, kommer den nånsin att finnas?

Eller bara TV4:s sanning med hjälp av sin egen utredning, en gammal mordutredare och en pensionerad rättsläkare som båda enbart verkat i fred.

En som var där i FS18 vittnar om att elden besvarades av de egna först efter att Johan Palmlöv, Gunnar Andersson och deras tolk låg ner. Något som TV4 inte tar några hänsyn till.

Jag är ständig sanningssökare.
Men.
I det här fallet, så här långt efteråt, måste jag fråga mig själv om sanningssökandet är värt konsekvenserna.
Speciellt om syftet är att sätta dit försvarsmakten, eller är en kamp för att bevisa att Johan Fredriksson har/ har haft/ och kommer att få rätt.
De kommer inte att ge sig.
Fortsättning i morgonkväll.
Arma inblandade.

TV4nyheterna Aftonbladet Expressen

9 kommentarer:

  1. Ja man kan ju fråga sig vad dessa journalister är ute efter.Att framhäva sig själva på bekostnad av dom anhöriga?"Sanningssökande" journalister ska man se upp med,dom är bara på jakt efter att berika sig själva.Men deras sk granskningar är ju perfekta för den sorts människor som bara "ser det dom vill se"./Petter

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-03-02 08:27

    För anhöriga är det antagligen inte vare sig till tröst eller ytterligare sorg om man nu får veta huruvida skotten avlossats av svenska vapen eller afgahnska. Deras nära och kära är tragiskt borta. Därför kan jag väl hålla med om att det är ett onödigt "sanningssökande" som bara river i svåra sår. Däremot kan man ju undra varför försvarsmakten mörkat för riksdagens försvarsutskott. Där kunde man ha rensat bort spekulationerna. Det är ju uppenbart att både förundersökningsledaren och försvarsmakten inte utesluter att det kan ha varit svenska vapen som i förvirringen stått för de dödande skotten. Det är nu som upplagt för "sanningsivrarna", märk situationstecknen.

    SvaraRadera
  3. Visst, Ulf, försvarsmakten har inte betett sig rakryggat. Om vi får tro TV4as bild av det hela.

    Men, i hela saken finns det faktiskt mycket mer att önska av ansvariga i försvarsmakten, de MÅSTE agera. Och göra det trovärdigt. Visa att vi, inte minst Johans och Gunnars drabbade familjer och alla vi alla från FS18, kan lita på deras ord.

    Med egen erfarenhet från tsunamin vet jag också som anhörig att varje gång det dyker upp så väcker det smärtan. I det här fallet ännu mer eftersom det kommer med misstänkliggöranden och tvivelaktiga utpekanden.

    SvaraRadera
  4. Folk brukar väl vilja veta hur deras anhöriga har gått bort?

    Att det var svenska kulor som dödade svenskarna och tolken är dock inget nytt, der rapporterades ju för ett år sedan efter polisens undersökning. Det var kulor i kaliber 5,56 som hade dödat dem och några kulor satt dessutom kvar i deras skyddsvästar. Det "nya" är väl möjligen att de anklagar försvarsmakten för att ha mörkat hur de dog, men även detta var ju uppe för ett år sedan iom att åklagaren klagade på att försvarsmakten höll inne bevis.

    Jag tycker väl däremot att det är jäkligt märkligt att den lätta (el. medeltunga, finns ingen definition i Sverige) kulsprutan kallas för en tung kulspruta i försvarsmaktens pressmeddelande med anledning av TV4:as "avslöjande".

    Jag vet inte riktigt vad försvarsmakten har för anledning att mörka. Men en kan ju vara att av de fem svenskar som dött i Afghanistan (0,05% per år) så har två dödats av sina egna och en dött för att han glömde sätta på sig säkerhetsbältet. När dödligheten i utlandsstyrkan är lika låg som på ett svenskat dagis så låter ju allt amerikaniserat snack om att riskera livet för andras säkerhet lite larvigt.

    SvaraRadera
  5. I normala fall är det självklart att vilja veta, var när och hur, för att få lugn.
    I det här fallet mördades Gunnar och Johan och deras tolk vid en fientlig attack under utlandsmission.
    Det räcker.
    Att riva upp eländessår genom spekulationer skapar bara nya frågetecken, och känslor av svek och förräderi och nya hur- och varför-frågor.
    I detta vidriga krigskaos kommer de anhöriga och inblandade aldrig att berikas med nån nu vattentät sanning, eller klarhet i exakt vem som är skyldig till vart och ett av morden, så lägg ner!
    För allas bästa.
    Utom TV4nyheternas.
    Vi får se fortsättning ikväll.

    SvaraRadera
  6. Nu är dom igång igen....såren rivs upp och jag tänker på min käre son, som var med. Han miste sina befäl den dagen och dom som var kvar, fick åka tillbaka till CNL utan sina kamrater. Där fick dom dödsbudet att deras kamrater var döda och även tolken. Han har berättat hur det kändes. Han har även berättat hur det kändes när dom blev beskjutna. Undrar hur nämde journalist skulle känt sej i samma situation.....
    Låt de anhöriga till Johan och Gunnar och deras plutonskamrater i FS18 få ro.
    Vad vill Af uppnå?
    /B-M

    SvaraRadera
  7. Tänker mycket på er, B-M!

    SvaraRadera
  8. Tack Carina! Jag får en klump i magen när jag läser pressen.
    Allt detta för att komma fram till och få "syndabockar" för Sveriges deltagande i Afghanistan.
    /B-M

    SvaraRadera
  9. Jag kommer nu att ta bort en anonyms kommentarer. För att han medvetet sårar och gör ont i en av mina läsare.

    SvaraRadera