tisdag 1 mars 2011

Rasrent i skräddarsydda äldreboenden i Sverige.


ULf the legend, Nilsson skriver:"Bli inte gammal i Sverige. Då tar dig djävulen.
Man kan vara jude eller grek, vilket är bra, och svart eller vit, vilket är bra. Men, men akta dig för att bli gammal."
___________________________________________

"Nyligen fick jag mejl om en åldring som kördes hem i nattlinne och utan skor och - hur i helvete kunde det hända? - med fel nyckel till hemmet.
En annan, vårdad i hemmet, fick besked om att "i dag blir det ingen bäddning". Ingen tid.
Jag kunde fortsätta ur min egen inkorg nästan hur länge som helst, men det viktiga är att förstå bakgrunden."

Nyss var det invigning på Persikan, äldreboendet med persisk profil, vattenpipa, te-stunder och vitlöksdoftande grytor.
Och idag öppnade Sveriges första äldreboende för araber i Stockholmsförorten Tensta. Förutom språket ska den arabiska kulturen genomsyra boendet i allt från inredning till mat och traditioner.

Äldre människor med rötter i andra länder skapar nya utmaningar för äldrevården i Sverige.Jag lyssnade på ett radioprogram som berättade om en kvinna som efter 15 år i Sverige inte kunde tala ett enda ord svenska, och när hennes man dog hänvisades kvinnan till ett vanligt svenskt äldreboende.
Detta var som en isoleringscell, tyckte kvinnan, som nu fått flytta till det nybyggda Persikan istället. Fast kvinnan var ändå inte nöjd, det svenska sättet att bli undanskyfflad på som gammal, motsvarade inte alls det åldrande som traditionen bjuder i hennes kultur.
Mångkulturen gör inte alla lyckliga. Vi står inför stora massiv av megautmaningar.

Min bedömning är att skattefinancierade specialdesignade ålderdomshem måste gälla alla Sveriges gamla.
Detta för att inte skapa onödiga rasmotsättningar.


Expressen

8 kommentarer:

  1. Ja du Carina, det verkar bli små paralellsamhällen även i åldringsvården.

    Av en händelse hamnade jag på denna blogg som visar lite av misären i sjukvården som redan nu drabbar många av oss men kanske mest de äldre.

    http://www.dagensmedicin.se/dagenssjukskoterska/blogg/sandra_eliasson/

    Politikernas onda andar svävar över svensk sjukvård. Dom sitter själva vid överfulla köttgrytor.Vi andra, särskilt vi äldre, får nöja oss med skulorna som blir över.

    Stackars läkare, sjuksköterskor och andra inom vården som vill så starkt ge oss alla en bra och trygg sjukvård men som ständigt blir slagna i ansiktet med nya sparkrav och som jag hörde nyligen sjuksköterskor på Danderyd tvingas gå ner i lön men ändå jobba skiten ur sig. Vart är vi på väg..?

    Peter

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-03-02 08:39

    Vi kan säkert bli överens om att äldreomsorgen och vården behöver resursförstärkningar. Både ekonomiskt, personellt och innehållsmässigt. Knäckfrågan är finansieringen. Ingen vill betala eller göra omprioteringar som innebär att egna förmåner något beskärs. Behöver vi alla bandyhallar för en så snäv hobby? Behöver div.4 lagen i Nyköping 2 nya konstgräsplaner? Så skulle vi kunna hålla på och räkna upp det ena efter det andra. För säkerhets skull: Jag tycker om bandy. En härlig vinterdag med lite varm glögg i portföljen.

    SvaraRadera
  3. Peter och Ulf, just igår såg vi vår finansminister stråla ikapp med solen över Sveriges enormt positiva tillväxttakt. Hur rikt är vårt land? Hur fantastiskt är det att "Sverige går så bra"?
    Om det inte märks överhuvudtaget där det behövs som mest.
    Jag förtvivlar.

    SvaraRadera
  4. Ja, vart tar alla pengarna vägen???? någon som vet, då kaffet ransoneras och äggen halveras på våra äldreboende kan det inte finnas så mycket i kassakistan,eller?
    Nu går drevet i Varberg igen....en SD-representant har på Facebook länkat till en mycket vettig artikel ang. övergreppen på badhuset häromveckan. Problemet? författaren är tydligen nationalist och möjligtvis mer därtill.Hur tidningen lyckas få det till att Erik "hyllar" artikelförfattaren är för mig en gåta.
    http://www.varbergsposten.se/news2.asp?idNews=1495

    /HellBoy

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-03-03 17:37

    Den vanligaste äldrevården för ickesvenskspråkiga är den finskspråkiga. När finnarna som kom hit för att jobbar häcken av sig blir gamla tappar de ofta andraspråket svenska, så de finska ålderdomshemmen är en välsignelse för dem. Samma sak gäller då även andra språkgrupper, tänk hur hemskt att vara på hemmet och inte kunna göra sig förstådd...

    SvaraRadera
  6. Det konstiga är ändå att media inte på något sätt ifrågasätter hur en person kan bo femton år i Sverige utan att lära sig svenska eller bidra till sitt eget uppehälle.

    Om det inte passar att bli gammal i Sverige går det bra att åka tillbaka till landet du kom ifrån, där kulturen och språket kanske passar bättre.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-03-08 09:10

    För många äldre invandrare, som har lärt sig svenska och fungerar i vardagen, inträffar ett fenomen att när dom blir skröpliga, kanske i början av senilitet också, att det sent lärda spräket lämnar dem igen och de bara kan göra sig förstådda på modersmålet. Tänk själv, vara på ett äldreboense och inte kunna kommunicera sina behov till personalen. Det kan bli missförstånd, felbehandlingar, sämre allmänntillstånd mm som konsekvens. Utöver lidande även en samhällskostnad som mycket väl kan uppväga merkostnaden för att ha ett språk till på hemmet.

    SvaraRadera
  8. Hjärtat på rätta stället, som vanligt. Men om alla vi från alla våra egna hörn i världen ska få bo på ett specialanpassat hem, där vi blir förstådda och inte felbehandlade. Hur tänker du då?
    När nuvarande hem inte ens kan erbjuda tid att lufta, kissa med och överhuvudtaget tala med?
    Ser du denna växande efterfråganspyramid? Vem ska betala? Var ska pengarna tas?

    SvaraRadera