torsdag 27 januari 2011

Ungdomarna i arabländerna gör äntligen uppror mot diktatur.


Det är unga mänmniskor och oppositionsledarna tillsammans som protesterar mot de slutna samhällena, med hjälp av modern amerikansk teknologiutveckling och kommunikationsutrustning. Tack USA!

Nu efter Tunisien och Egypten är det tusentals Yemeniter som demonstrerar i fyra delar av huvudstaden Sanaa inklusive Sanaa Universitetet. De ropar antiregeringsslagord, kräver slut på korruptionen och att Ali Abdullah Saleh, deras president i mer än trettio år, ska avgå. Polisen svarar med vattenkanoner och tårgas.

Just nu är jag totalt uppdaterad på dessa världsnyheter via BBC, annat är det för er därhemma. SvD toppar nu med Maud Olofsson och en artikel och sponsring. DN har just fört in nyheterna om Yemen, en halv dag efter oss här i Thailand.

Lite statistik, för er därhemma för att se vad allt handlar om:
Algeriet har 34.5 miljoner invånare, medelåldern¨är 27.1 år, 9.9% är arbetslösa, 23% lever under existensminimum och 4.7% använder internet.

Egypten har 80.5 miljoner invånare, medelåldern är 24 år, 9.6% är arbetslösa, 24%lever under existensminimum och 20% använder internet.


Jordanien har 6.4 miljoner invånare, medelåldern är 21.8 år, 13.4% är arbetslösa,14.2% lever under existensminimum och 1.6% använder internet.

Libanon har 4.09 miljoner invånare, medelåldern är 29.4 år, ? % arbetslösa, 28% lever under existensminimum och 1% använder internet.

Libyen har 6.4 miljoner människor, medelåldern är 24.2 år, 30% är arbetslösa, 33% lever under existensminimum och 0.35% använder internet.

MarocKo har 31.6 miljoner invånare ,medelåldern är26.5 år,9.8% är arbetslösa, 15% lever under existensminimum och 13.2¤% använder internet.

Saudi-Arabien har 25.7 miljoner invånare, medelåldern är 24.9 år, 10.8% är arbetslösa, ? % lever under existensminimum och 9.6% använder internet.

Syrien har 22.1 miljoner invånare, medelåldern är 21.5 år, 8.3% är arbetslösa,
11.9 % lever under existensminimum, och 4.4% använder internet.


Tunisien har 10.5 miljoner invånare, medelåldern är 29.5 år, 14% är arbetslösa,3.8% lever under existensminimum och 3.5% använder internet.

Yemen har 23.4 miljoner invånare, medelåldern är 17.89 år, 35 % är arbetslösa, 45.2% lever under existensminimum, och 2.2% använder internet

Västbanken och Gasa har 2.5 miljoner invånare, medelåldern är 20.9 år, 16.5% är arbetslösa, 46% lever under existensminimum och 1.3 % använder internet.

Så många miljoner människor i förtryck.
Res er - ta tillbaka det en galen person har tillskansat sig på er bekostnad - ni är många och starka tillsammans!

SPRID INTERNET - OCH LÄNGE LEVE DOMINOEFFEKTEN!!!!




BBC
DN DN CNN Expressen

15 kommentarer:

  1. hahahahah
    islamistisk diktaturer?
    Du borde väl läsa lite mer!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-01-27 20:24

    Islamistisk diktatur- det gäller några få av dessa länder, såsom Saudiarabien. I det flesta är det snarast sekulära diktaturer och oppositionen har starka inslag av politisk islam, moderat sådan och islamistisk sådan. Problemet vid alla revolutioner är detsamma, hur lyckas man stanna i mitten av vägen och inte kana i det andra diket? Revolutionen äter sina barn som oftast och kappvändarna flyter ovanpå, som vanligt.

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Återigen, när det var uppror i Tunisien skrev du att man gjorde uppror mot islamisk diktatur. Nu skriver du detsamma. Fastän som Thorsten här påpekar så är de sekulära och (de flesta) allierade till Väst (USA+EU)!
    Förstår ni nu varför befolkningarna i Mellanöstern har en, låt oss säga, negativ inställning till Väst (USA+EU), jo för att Väst stödjer dessa diktaturerna som förtrycker sina egna befolkningar. Titta tex. på Tunisien, Egypten, Yemen, Jordanien osv.. stödjer inte Väst de?!?

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-27 21:10

    Ja, USA spelar ett dubbelspel, man stödjer både sekulära diktaturer (som i Egypten och Tunisien) som islamistiska (som i Saudiarabien), bara de beter sig "väl". Se även:
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/27/revolutionen-i-tunisien-r-b-rjan-p-slutet-p-usas-inflytandet-i-arabv-rlden
    Det finns ett exempel som förskräcker: Iran, där USA stödde shahens diktatur, där var hatkänslorna mot USA så våldsamma att ayatollorna skickligt utnyttjade den folkliga vreden mot USA för att ta över makten efter de demokratiska och sekulära krafterna som först regerade efter shahen. Det är därför mycket svårt för väst att stödja moderata krafterna i oppositionen, gör man det för tydligt diskrediteras den då i befolkningens ögon som västländerna lakejer. Det är priset väst nu betalar för att man köpte sig fri oljeimport mm genom att stödja korrupta diktaturer!

    SvaraRadera
  5. Nån kommentar om medelåldern i länderna i NordAfrika? Nån kommentar om USAs teknologi- och kommunikationsmedel i befrielserörelsen? Nån kommentar om antal procent som lever under existensminimum? Nån som har nåt nytt, spännande att tillföra om utvecklingen därborta?

    SvaraRadera
  6. They want to bring foreign thinking to this country…..

    Intressant kartläggning av teknologi och kommunikation i arabvärlden.

    Det mest obehagliga i sammanhanget är väl ändå dessa länders religion.

    Det publiceras sällan nyheter som dessa i svenska media…

    ”Stoned to death with her lover: Horrific execution of girl, 19, killed by Afghan Taliban for running away from arranged marriage.”
    Taliban spokesman: 'Anyone who knows about Islam knows that stoning is in the Koran, and that it is Islamic law. There are people who call it inhuman - but in doing so they insult the Prophet. They want to bring foreign thinking to this country'
    Läs mer: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1350945/Horrific-video-emerges-Taliban-fighters-stoning-couple-death-adultery.html

    SvaraRadera
  7. Tack anonym, har observerat samma sak.

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-01-28 13:51

    Stening finns också i gamla testamentet.
    Ålderssammansättning och hög andel arbetslösa unga män är förstås en explosiv blandning. Och Internet mm: Det underlättar kommunikationen och kan påskynda processen, men kan även stängas av (som i Egypten nu).

    SvaraRadera
  9. Carina-Fina:
    Befarar att detta kan vara gnistan som tänder hela arabvärlden...Tråkigt men sant,dessa omvälvningar kan leda till en katastrof,med miljoner döda.Förhoppningsvis utan att kärnvapen sättes in från Israelisk sida.
    Denna profetia har jag tidigare anfört,efter att ha hört de som verkligen känner till hur den s.k västliga "demokratien" sökes pådyvla dessa pro-muslimska majoriteter.Inga ljusa framtider,och ytterligare flycktvågor !!!

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-01-28 14:06

    Det arabvärlden beöver nu är det som Hans-Magnus Enzensberger kallade för "övergångens hjältar" som Gorbatjov i Sovjet eller Kung Juan Carlos i Spanien. Hjältar, som utan ambitionen att klamra sig fast vid makten ser till att övergången sker utan eller med så lite blodspillan som möjligt.

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-01-28 14:17

    Om internetstrypningen:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-forsvann-90-procent-av-egyptens-internet

    SvaraRadera
  12. Thorsten:
    Det är mer komplicerat än så...Libanon med en nyinsatt premiärminister (marionett från Hizbolla och Iran),Saudi Arabien som riskerar att dragas in p.g.a islamska skäl,Egypten som varit vågmästare mellan islam och judarna,riskerar nu att kantra,Algeriet har stora svårigheter med pro-islamska grupper/terrorister sedan årtionden,Yemen skall vi inte glömma,liksom Somalia där oron pågått lika länge och ren anarki råder...Ja,den som ser några ljuspunkter här gratulerar jag....

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-01-28 14:34

    Jag säger inte att det är enkelt och full av ljuspunkter, men just det här svåra läget kräver "återtågets hjältar" (ej övergångens, nu blev det rätt). Frågan är också hur vi i väst, som genom främst USAs och Isreals agerande har diskrediterats i den muslimska världen, kan stödja förnuftets krafter utan att vi gör dem en björntjänst, att utsätta dem för risken att enkelt kunna avfärdas som västs lakejer.

    SvaraRadera
  14. Thorsten:
    Dina förslag att stödja "förnuftets krafter" tillintegjorde,CIA,Busch och USA när man angrep Irak,som var buffert mellan extrema Iran och andra östliga islamländer...Hur en minoritet skall kunna göra sig gällande,enligt dina visioner,är för mig en utopi..Har upplevt alltför mycket i dessa regioner med egna ögon, för att ändra åsikt...Men skulle det inte lugna ned sig i Egypten,befarar jag som tidigare en ren katastrof....Eftersom detta land trots allt är det som kommit längst,vad gäller människorätt.

    SvaraRadera
  15. Thorsten Schütte2011-01-28 15:07

    Ja, det är sorgligt, vi får nu skörda frukerna av draksådden kolonialism, oljeegoism och "mina fienders fiende är min vän"-tänkandet!

    SvaraRadera