torsdag 27 januari 2011

Frys ute el-leverantörerna och politikerna!


Eldirektörernas förmögenheter ökar när elpriserna chockhöjs
På tio år säkradestatliga Vattenfalls vd Lars G Josefsson 145 miljoner kronor i lön, bonus och pension.
Och bara under 2009 håvade Fortums vd in över tio miljoner i lön och bonus. Samtidigt som många kunder går på knä gör elkoncernerna miljardvinster. Vattenfall ökade vinsten för tredje kvartalet 2010 med 65,4 procent.

Går du på knäna av din skyhöga elräkningar i vinter?
Då kommer två handfasta råd från Maud Olofsson (C): Tilläggsisolera och sätt in treglasfönster.

Genom att beskäftigt komma med praktiska hemmafixartips till konsumenterna och väljarna, undviker näringsministern att ta upp de egentliga problemen.

Mitt tips till Maud är att vi alla stänger av strömmen helt och hållet i ren protest.
Åtminstone på regeringskansliet.
Ni är inte våra ELsklingar.


Aftonbladet
SvD Aftonbladet

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-27 20:18

    Vi har redan bytt till energiglas och satt insats i brasan för att elda för oss och inte för kråkorna i stugan. Maud kan ta sig i brasan med sin beskäftighet. Hela prissättningssystemet med marginalprissättning är sjukt, där priset för hela elen sätts som toppriset för den sista kWh (gasturbin, oljekondens, importerad kolkraft) i stället för medelkostnaden där sedan länge avskriven gammal nästan gratis vattenkraft är stommen!

    SvaraRadera
  2. I det här läget är jag tacksam för jag hyr lägenhet vars hyra höjts relativt lite för detta år- värmen ingår i hyran.Betalar alltså endast för hushållsel.Men det kan väl bli problem med mögel odyl om man isolerar sitt hus för mycket,detta är vad jag har hört ett problem med hus byggda på 70-talet./Petter

    SvaraRadera
  3. Har inget uppvärmingssystem, då vi bor i ett passivhus, som är extremt välisolerat och tätt. Huset värms upp av oss själva. Tappvattnet värmer vi genom solfångare från början av mars till slutet av oktober, resten av året eldar vi i den vattenmantlade kakelugnen. Dessutom har vi gasolspis, jag använder aldrig torktumlaren, som är tänkt att användas i sällsynta nödfall. Vi har ett kallskafferi som är tänkt att fungera även för mjölk- och köttvaror vintertid (då kan jag stänga av kylen).
    Jag önskar mig solceller samt en liten vindsnurra.

    Så mycket kan göras av den enskilda konsumenten.

    Men jag håller verkligen med om att komma med småfjuttiga tips, som näringsministern gör, är bakvänt, när det handlar om ett större strukturfel.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Ö-bon:Det måste vara en dröm för många att ha en bostad med minimala uppvärmningskostnader som ert hus.Bara det funkar och inte blir problem med mögel odyl.Kostar det mycker mer att köpa/bygga ett sådant hus?Det är nog det enda sättet att så långt det är möjligt ge elbolagen "en knäpp på näsan"./Petter

    SvaraRadera
  5. En vanlig tanke med passivhus är att risken för mögel är större än för vanliga hus. Så är det inte, det ser man till med ventilation och att använda sunda material.
    Jag hänvisar till Passivhuscentrum i Alingsås, eller titta på deras sida här:
    http://www.passivhuscentrum.se för mer fakta.

    Det kostar lite mer per kvm att bygga "passivt", det går ju åt mer isoleringsmaterial, men man slipper alla arrangemang för bergsvärme, eller radiatorer osv. Förutom att man slipper de löpande uppvärmningskostnaderna.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Tack för informationen angående passivhus öbon.Man kan nog tjäna in den ökade byggkostnaden med väsentligt lägre kostnader för uppvärmning.För energi kommer aldrig att bli billigare snarare tvärtom./Petter

    SvaraRadera
  7. Väl bekomme, Petter!

    /Öbon

    SvaraRadera