fredag 21 januari 2011

Tomelilla vill göra en makeover.


Det har snart gått två veckor sedan de första artiklarna om Malyum Salah Hashi från Somalia publicerades. Kvinnan som utsattes för högstadieelevers stenkastning när hon skulle hämta sitt barn vid ett dagis i Tomelilla. Torsdagskvällens manifestation var för tolerans och gemenskap,

Det är verkligen underbart att se hur många unga vi har som snabbt tar på sig rollen som demonstrationsarrangörer, uppropare och sammankallare via Facebook och andra medier. Det måste vara så förbluffande och häftigt att sätta en sån snöboll i rullning. Vilket resultat - och hur snabbt det går!

Tänk om man lika snabbt kunde få oss svenskar att gripa in, reagera och visa civilkurage där och då, när saker händer mitt framför ögonen på oss?
Det finns nog många, många, många i Tomelilla, som hade kunnat gripa in och hjälpa kvinnan direkt, innan saken gick överstyr.
Var fanns personer som såg eller fanns i närheten, som borde ta ansvar? Rektorer, lärare, kamrater, promenerande, affärsinnehavare?
Satt och väntade på att göra en polisanmälan.

Ystads allehanda Sydsvenskan
Skånskan

34 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-21 08:35

    Dessa stenkaastande slyngel har inte växt upp i ett vakuum. Sina värderingar som ledde till kasta stenar mot kvinnan från Somalia måste de ha fått någonstans ifrån...

    SvaraRadera
  2. Skulle vara kul att se en likadan manifestation mot stenkastning mot poliser och brandmän. Varför är inte "demonstrationsarrangörer, uppropare och sammankallare" lika snabba då. Javisst ja! Då är det ju Svenskar som drabbas, tänkte inte på det.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-21 12:30

    Bäst att göra både och!

    SvaraRadera
  4. Undrar också ifall stenkastarna i ghettona är uppväxta i ett vacuum eller det är sankionerade ifrån de vuxna??? det borde ju rimligtvis finnas vuxna så det räcker att stoppa stenkastandet både i T-lilla och R-gård, eller? Skrämmande är ändå denna utveckling...."tillbaka till medeltiden"

    /HellBoy

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-01-21 13:38

    Våld är språket hos den maktlösa som inte har möjligheten att begagna ordet i stället, ett mycket bättre och mera kraftfullt vapen. Och det gäller både invandrare i invandrartäta bostadsområden som kastar sten på brandmän som "svennar" som framför TVn svär över invandrare, barnen lyssnar och kastar sten på invandrare. I båda fallen har de vuxna abdikerat från sina roller som förebilder, lika illa!

    SvaraRadera
  6. Lite som frågor man kanske bör ställa sig..

    Finns det ens några vittnen till händelsen som den somaliska kvinna beskrivet?

    Varför anordnas inga manifestationer när svenskar trakasseras, rånas och våldtas av ”minoriteter”?

    Varför är det alltid tyst i media om deras övergrep?

    /mvh Malmöbo

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-01-21 15:07

    Malmöbo. Om du skulle skaffa en tio - femton dagstidningar en vanlig dag och räkna upp alla reportage i dessa tidningar om människor som farit illa på ett eller annat sätt, bla.a blivit våldtagna, rånade, lurade, hamnat i drogmissbruk m.m så skulle du finna att merparten har blivit utsatta av vanliga "svennar". Ett föraktfullt ord i för sig men det används ju flitigt numera. När du skriver som du gör så är väl andemeningen att nedvärdera invandrare. Beklagligt. Vill vi ett bra samhälle måste man vara ärlig och ta i alla de problem som finns. Ibland verkar det som om bara invandringen stryps så blir samhället problemfritt. Heliga enfald! Lurendrejare och kvinnomisshandlare, fuskare och bedragare skulle det finnas gott om även om vi sände tillbaka varenda invandrare. Givetvis ska alla brott beivras. Invandrare har självklart inte några "frisedlar". Inte heller de svenskar som slinker igenom maskorna.

    SvaraRadera
  8. Ulf:
    Men att importera våld,som skett under flera årtionden,kan väl inte hellre vara det rätta ???
    Styrker detta i motsatts till dina uppgifter ovan,eftersom våra fängelser är fyllda till 70 % av utlandsfödda...Inte stämmer väl denna siffra överens med vårt lands fördelning av inhemskt födda contra...!!!Dessutom vet jag inte om du som jag,utgår från att det är en invandrare som är brottslingen,när det inte klart framgår att det är en etnisk svensk !!Men du har rätt i att dagens nyhetsorgan,ser ut som den tidigt insomnade "Kriminaljournalen".Till slut borde som du skriver fler öppnade sina ögon,då kanske eländet minskade på sikt..I varje fall skulle en skärpt lagstiftning var en gåva...och efter avtjänat straff,som i Schweiz utvisning....

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-01-21 17:39

    JAG ÄR INVANDRARE.JAG ÄR INTE BROTTSLING. JAG HAR UNDER 30 ÅR I SVERIGE FÅTT 2 PARKERINGSBÖTER OCH EN FORTKÖRNINGSBOT, DET ÄR ALLT. JAG KÄNNER MIG SÅRAD OCH MISSTÄNKLIGGJORD!

    SvaraRadera
  10. Thorsten,jag vet att du gärna vill framstå som en "flykting" !!!Men likväl hävdar jag,att du som jag "var",endast bosatt i ett grannland och inte jämförbar med "barnsoldater" som mördar och terroriserar i "vårt" land.F.ö är du nog ensam om att betrackta dig som invandrare,bland alla övriga från Norge,Finland och Danmark...och Tyskland.Därför bör du inte känna dig sårad och misstänkliggjord.Men du kan tacka vårt eftersatta rättsystem för att inte som i ditt hemland få punkter i Flensburg...för fortkörningen...Men det är ju inte precis dina brott,som renderat dessa 70 % utlandsfödda,till boende i våra fängelser !!!!Kom igen Thorsten,du är fullt ut accepterad,även om du stammar från Nordhessen !!!

    SvaraRadera
  11. Här i Göteborg så verkar det enl dom (vänsterinriktade) fritidsledarna vara "samhällets" fel att vissa ungdomar kastar sten på brandbilar och spårvagnar samt bränner bilar.Verkar vara arvet efter Olof Palme- då ingen behövde ta ansvar för någonting./Petter

    SvaraRadera
  12. Petter:
    Inte bara i Göteborg,men med tanke på den rasant ökade brottsligheten i din stad,förstår jag dig.Var tror du den namngivne ovan,hämtat sina ideer från...Orsaken,ja den varierar i olika delar av landet.Vissa kallar det för "utanförskap",ett modernt ord för kriminalitet...Det tråkiga är,att det lär gå många solår,innan det sker en bättring !!

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2011-01-21 18:39

    Jag vill inte bli "tröstad" med att jag är invandrad från "rätt" land, då gör man skillnad mellan människa och människa. Jag är förvisso inte flykting, men fick sväva i ovisshet om jag fick stanna i Sverige under fyra år, trots att jag mycket snabbt slog rot här och aldrig haft så många riktiga vänner som här. Så jag känner mycket med flyktingar som kämpar för att få uppehållstillstånd och jag får fysisk ångest vid radio- och TV-program om utvisningar, då är jag tvungen att stänga av eller byta kanal för att kontrollera min ångest!

    SvaraRadera
  14. Thorsten:
    Är övertygad om att du uthärdar,annars måste jag ge dig samma recept,som du gav mig..när det gällde vår vänsterpress..Undvik att titta på "vår" Stats-TV,skaffa en parabol(Astra) och tag hem bilder från hela Europa..Dessutom får du en annan bild av ditt "nya" hemland,än vad man här uppe målar ut...Framför allt finns inte samma omskrivningar av saker och ting...M.a.o en sannare bild AV VERKLIGHETEN !!! Men jag vet hur det kändes på den tid jag tittade på SVT..Fysisk ånger var ordet...och därtill en förtvivlan över landets förfall.

    SvaraRadera
  15. Thorsten Schütte2011-01-21 18:58

    Lars: Du förstår inte poängen: mina egna erfarenheter är, som för alla människor, den klangbotten som nyheterna resonera i. Det är smärtsamt nog med nyheter om utvisningar o dyl i enligt Din mening invandrarvänliga medier. Samma nyheter i invandrarfientliga medier skulle vara ännu mera sårande och ångestskapande för mig, varför ska jag exponera mig för detta? Den här bloggdiskussionen är mera än nog, mera pallar jag helt enkelt inte!

    SvaraRadera
  16. Lars:Tror att Palme mest var angelägen om att invandrarna skulle rösta på "rätt" parti(när dom blev svenska medborgare).Om dom verkligen var riktiga flyktingar brydde han sig nog inte om.Thorsten:Idag hade det väl inte varit något problem för dig att få uppehållstillstånd,men du kanske flyttade hit långt innan det här med EU blev aktuellt.Förr var det ju bara från övriga Norden som det gick utan problem att flytta hit./Petter

    SvaraRadera
  17. Thorsten:
    Men du måste väl ändå medge,att bloggen ger en möjlighet,att som vi två trots olika synsätt,kan utbyta åsikter.I andra medien hade ju annars enbart du fått komma till orda..Eftersom jag klassas som "oliktänkande"Jo,Thorsten jag förstår dig,du är inte den enda Deusche,jag har kontakt med.Det märkliga är,att det finns många som liksom du ser enbart det positiva,och blundar för det motsatta..Men visst är Sverige naturskönt...på sommaren.

    SvaraRadera
  18. Thorsten Schütte2011-01-21 19:22

    När jag kom till Sverige från Västtyskland på 80-talet hade jag, trots svensk mormor, samma status som om jag kommit hit från, låt oss säga, Madagaskar. Bara rådigt ingripande från min mors kusin, som i sitt yrke som socialsekreterare har blivit kunnig i dessa frågor räddade mitt tillfälliga uppehållstillstånd som forskningsstuderande och en förståndig arbetsgivare (ASEA i salig åminnelse) kämpade hårt för att få dispens för att anställa mig efter disputationen, då fick jag äntligen PUT. Att det varit enklare i dag som EU-medborgare släcker ju inte de spår min kamp då har för gott ristat in i min själ. Men jag vänder det till en fördel genom att kunna känna äkta empati med människor som i dag befinner sig i jämförbara situationer!

    SvaraRadera
  19. Thorsten Schütte2011-01-21 19:26

    Lars: Visst ska vi fortsätta utbyta åsikter. Men åsikter finns inte i ett vakuum, de berör och väcker minnen. Därför ska man vara varsam med orden.

    SvaraRadera
  20. Visst är det så Lars -tanken med en blogg är att personer med olika åsikter ska kunna diskutera sakligt med varandra.Om alla skulle tycka helt lika om allting så försvinner ju vitsen med denna-och andra bloggar./Petter

    SvaraRadera
  21. Varför blev det inga manifestationer mot stenkastandet i Göteborg 2001? Där kastade man GATSTEN och riskerade liv och lem för barn och oskyldiga.

    SvaraRadera
  22. Re:Anonym
    De resande yrkesdemonstranterna,fanns nog på plats även 2001...Men hade fullt upp med andra uppgifter än att manifestera...Därför !!!Men till Stats-TV en eloge,eftersom man tvingades visa upp förödelsen...

    SvaraRadera
  23. Thorsten Schütte2011-01-21 21:02

    Anonym: Om polisen hade låtit bli att under förödmjukande former fängsla hundratals helt oskyldiga ungdomar på bl a Hvitfeldska Skolan under vidriga förhållanden, då hade inte uppmärksamheten splittrats utan helt kunna riktats på huligandemonstranternas härjningar!

    SvaraRadera
  24. Ulf Hjertén2011-01-22 11:26

    Har just läst Eva Dahlgrens essä "Min farfar var rasbiolog". En essä som sedan utvecklats till en bok med samma namn. Hennes skildringar av forskningen i Carolinska Institutets källare och andra rasbiologiska källarsamlingar är skakande. Jag borde inte ha blivit överraskad. Sverige var under 20-30-och 40-talet en av världsledarna i rasbiologisk forskning. Men ändå: Jag känner iskalla vindar svepa genom rummet. Negrer, samer, kvinnor på institution efter våldtäckter som gett dem stämpeln lössläppta, judar, kriminella. Listan kan göras lång på alla dem som inte duger. Som är lägre stående. Verkliga grundskott mot deklarationen om alla människors lika värde. Och jag undrar: är det dessa tankar som ligger någonstans i botten och skvalpar i samtidsdebatten om invandringen?

    SvaraRadera
  25. Thorsten Schütte2011-01-22 16:26

    Dessa tankar skvalpar i hela världen, hos var och en, eftersom vi är sociala flockdjur med en instinkt att hålla ihop med de som vi tycker står oss närmast. Men vi har även förstånd och empati för att kunna lyfta oss över detta!

    SvaraRadera
  26. Det konstiga med Tomelillafallet är att polisen ber om ursäkt och tar tag i fallet. Annars är det vanligaste att polis och åklagarmyndighet avskriver. Det har jag och min familj råkat ut för flera gånger när det gäller rån, misshandel av invandrarungdom. Signalen är att man är inte viktig om man är svensk och det gäller även media man är luft för dem. Varför?
    vänligen, Eva-Marie Malmö

    SvaraRadera
  27. Thorsten Schütte2011-01-23 10:16

    Eva-Marie!
    Det är lika fel att de fall Du nämner avskrivs som det är rätt att Tomelillafallet återupptas. Att en viss grupp favoriseras/missgynnas kan man som enskild knappast avgöra, det som berör en mest lägger man märke till, de andra inte. Här behövs en neutral statistisk säkerställd granskning och utvärdering.
    Att ärenden avskrivs när inga spaningsupplag föreligger är i och för sig OK, men då ska polisen först ha försökt att få in uppslag och ge tid för tips att komma in. Tidsluckan ska stå öppen tillräckligt länge!
    Sedan är det ett oskick att de ofta behövs massmedial tryck för att påverka myndighetsbeslut åt det bättra. Har själv varit med att få ett för familjen ekonomiskt viktigt beslut ändrat genom att gå till lokaltidningen. Så ska det inte vara, det ska inte behövas Janne Josefsson ringande på dörren för att få fart på maskineriet!

    SvaraRadera
  28. Eva-Marie.
    Skulle alla eller enbart en %-del,av av de brott som begås av invandrare,leda till straff...Ja,då skulle det behövas enorm mängd nya fängelseplatser,som Kriminalvårdens ansvarige chef,uttalade för en tid sedan.Kanske är det rent av så,att påbud utgått till landets åklagare,att i första hand lägga ned ärenden som berör icke svenskar..(och därmed möjligheten,att få utdömt vite)Hur som haver,anarkin sprider sig med vinden över Sverige.De som får lida över det hela,är den exemplariska delen...

    SvaraRadera
  29. Oj, här har det pratats mycket sedan jag var inne senast.

    Ang Göteborg 2001. Har en bekant som var (ja, han är fortfarande) polis och inblandad i händelserna med de gatstenskastande ungdomarna. Han fick en av stenarna på sig och blev skadad, trots skyddsutrustning. Han var sjukskriven under en längre tid pga att han mådde själsligt mycket dåligt. Han var då inte många år äldre än de som kastade de där stenarna.

    Det blir så ofta så i Sverige att antingen har man helt rätt eller så har man helt fel, och eftersom ett antal ickestenskastande ungdomar hade blivit instängda på Hvitfeldtska av poliser, så måste ju alla poliser ha gjort fel, överallt och hela tiden.
    Några nyanser fanns inte.

    /Öbon

    SvaraRadera
  30. Thorsten Schütte2011-01-24 11:55

    Just det, eländet på ett ställe skymmer ofta eländet på en andra. En utmaning för nyhetsrapporteringen! Och instängda på Hvitfeldtska är väl snarast en eufemism för att sitta eller ligga bakbunden på marken i regn i flera timmar!

    SvaraRadera
  31. Ja, du har rätt, Thorsten, de fick inte ens komma in under tak.

    /Öbon

    SvaraRadera
  32. Thorsten Schütte2011-01-24 12:37

    ... och blev kissnödiga! Att få tillbaka förtroendet till samhället/polisen måste för dessa ungdomar ha varit en lika stor uppförsbacke som för de stackars svenska jägarturisterna häromsisten att få tillbaka förtroendet till tunisierna!

    SvaraRadera
  33. Nedtsående länkar skriver om hur verkligheten ser ut i Sverige vilket inte reflekteras i de stora media. De skriver ärligt om massvåldet, invandrarvåldet och de negativa konsekvenserna av den okontrollerade massinvandringen. De talar om vilka som ligger bakom det mesta av massvåldet, de ljuger inte som de stora tidningarna gör. De stora media vill inte spida sanningen om hur Sverige ser ut och tidningarna bedriver därmed en utstuderad politisk censur. Därför är det viktigt att sprida information om hur Sverige verkligen ser ut, skillnaden är skrämmande. Fakta och viktig information finns nedan då regimtrogen undanhåller avsiktigt nästan all viktig information. Den som inte följer nedstående länkar, som är störst i Sverige vet ingenting om situationen i Sverige. Dessa har nästa lika många läsare som de största tidningarna online. Under tiden som du läser den här signaturen blir din syster våldtagen, din mormor nedslagen & rånad medans din lillebror lär sig att injicera heroin.. Välkommen till mångkulturens Sverige! KOPIERA OCH SPRID VIDARE!


    www.politisktinkorrekt.info
    www.frianyheter.nu
    www.friatider.se
    www.nationell.nu
    www.realisten.se
    www.info14.com
    www.radioislam.org
    www.skrivkonst.net
    www.jewwatch.com

    SvaraRadera
  34. Thorsten Schütte2011-01-26 11:41

    www.jewwatch.com
    antisemitisk!!!

    SvaraRadera