tisdag 11 januari 2011

To give or not to give....


Sida ger Haiti 100 nya miljoner

Eller är det Haitis regering som får 100 nya miljoner.
Det är det som är den stora frågan för oss svenska givare.

DN

10 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-11 12:57

    Jag tror att man får högst verkningsgrad för biståndspengarna om dom slussas till kyrkliga organisationer såsom Diakonia och Lutherhjälpen!

    SvaraRadera
  2. Eller SOS barnbyar. Eller Läkare utan gränser. T ex

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Ja, de och Svenska Afghanistankommitén. Men Sida.......Känns det som om de har koll?????

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-11 13:51

    I de flesta fall är det ju så att frivilligorganisationer samla in ett viss belopp och SIDA plussar på med en faktor, sedan sköter frivilligorganisationer användandet av både insamlade och av SIDA tillförda pengar. En bra lösning eftersom frivilligorganisationer oftast har bäst kläm på den lokala situationen.

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-01-11 13:59

    Biståndsverksamhet i den storleksordning vi som land kan ge kan inte Hela Världen (kyrkans samlade namn för mission, Lutherhjälp m.m) Diakonia, Läkare utan gränser m.m administrera. Det är inte ett försvar för den slapphet som präglat SIDA under några decennier. Korrupta mottagare får vi nog alltid dessvärre räkna med finns och dessa måste på allt sätt identifieras. Det vet också alla hjälporganisationer. T.o.m inne i organisationerna grinar då och då girigheten med sitt fula tryne.

    SvaraRadera
  6. Ulf,anspelar du på en tidigare svensk "politiker",vars namn börjar med ett W ??I varje fall har denna man,förstört mycket för det tidigare välrenommerade Röds Korset !!!Men om nu heeella sanningen skall fram,försvinner en stor del av gåvorna på vägen,i form "av administration"

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-01-11 15:15

    Jag anspelade inte på någon bestämd person men jag förstår att du menar Bengt Westerberg. Ja, hans ordf. arvode var och är en black om foten för RK. Men det finns mängder av andra exempel. Byråkrati är svårt. Det smyger sig så lätt in en känsla av att man är så betydelsefull att man måste förstärka. Organisationsskisserna på skrivborden sväller lätt. Det har inte hjälporganisationer råd med. Stater drabbas lätt av vad jag kallar "Italienska sjukan". Där det finns mer tjänstemän är det finns skrivbord till varför några alltid måste vara någonannanstans. Så fick ni del av den fördomen om Italien.

    SvaraRadera
  8. Jaha, då ska staten skänka bort ytterligare 296 miljoner av våra skattepengar... Ingen har lyckats förklara för mig varför. Om jag vill skänka pengar till Haiti så kan jag väl göra det själv, liksom alla andra i Sverige borde få bestämma hur mycket de vill skicka och till vilken organisation. Lägg ner SIDA och ge tillbaka pengarna till medborgarna så kan vi själva bestämma vad vi ska göra med pengarna.

    SvaraRadera
  9. Anonym, mycket bra förslag som dessvärre kommer att infrias. De som tagit på sig att hantera våra biståndspengar är lätt och generöst rundhänta. Oftast utan konsekvenser.

    SvaraRadera
  10. Som desvärre ALDRIG kommer att infrias ska de stå.

    SvaraRadera