tisdag 11 januari 2011

Jag har sagt det förut...


En människa kan aldrig lastas för sina föräldras handlande, det gäller vem det vara må, alltså också drottning Silvia.
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt och styrelseledamot i World Childhood Foundation försvarar i dag det enda rätta: Drottning Silvia har inget att skämmas för, det är ett medialt övergrepp att utmåla drottningen som okänslig för mänskligt lidande.
Nu får hon inte skyddsställning, professorn, för nu har hon trampat på en farlig och öm tå. Rättshaveristen Jan Scherman kommer nu iskallt och målmedvetet spottande och fräsande att försöka leta rätt på en massa kontroversiella åsikter, att anklaga och förfölja Leijonhufvud för i sin kanals Kalla Fakta, i underhållningsintervjuer och diverse talk shows.
Fast i Leijonhufvuds fall finns det en risk att det faktiskt är sant.

Aftonbladet

14 kommentarer:

  1. Det borde väl varje förstå som läser din blogg,Carian..Har vid tillfälle nämnt just ens gener,och har då fått på huden av bla.Thorsten.Men att en så riktad aktion mot vårt kungahus,kan engagera sååå många,är och förblir en gåta ?? Liknande kampanjer,mot bl.a oss som väljer SD,har ju visat sig helt utsiktslösa..Nu är det kanske på tiden man söker finna ett nytt motiv att klanka ner...Något elände måste till,för att fylla spalterna mellan de islamistiska anslagen....Kanske just en debatt om våra olika gener ????

    SvaraRadera
  2. Vad menar du med din sista mening? Brukar Leijonhufvud komma dragandes med falska historier?

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Re:Öbon
    Nej,att just generna har försummats länge nog !!!

    SvaraRadera
  4. Lars: min kommentar gällde Carinas inlägg. jag såg inte din kommentar när jag skrev min.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-01-11 13:48

    Vad menar Du med:
    "Fast i Leijonhufvuds fall finns det en risk att det faktiskt är sant."
    Vet Du något om lik i hennes garderob? Hon är väl en aktningsvärd person?
    Och jag fatter inte Lars, hur kommer generna in i det här?

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertén2011-01-11 13:49

    Vad har Jan Scherman skrivit om professor Leijonhuvud? Professorn uttrycker väl egentligen ganska självklara saker om hon skriver att jag inte kan lastas för vad min pappa gjorde för 50 år sedan .

    SvaraRadera
  7. Nä, att Scherman har en chans att faktiskt hitta något kontroversiellt i alla uppmärksammade rallarsvingar som Leijonhuvud delat ut till höger och vänster, att fabulera om.
    Sorry om jag uttryckt mig obegripligt.

    SvaraRadera
  8. Nä, Ulf, min fantasi skenade...
    Såg för mig hur Scherman nu skulle vilja angripa Leijonhufvud för att hon ställer sig på drottningens sida i en sak som han har tagit definitivt motsatt åsikt i.
    Professor Leijonhufvud och jag är mycket eniga just i denna saken.

    SvaraRadera
  9. Thorsten,arvsanlagen skulle man också kunna utrycka det som.. Du vet ju att just dina landsmän sedan l940-talet,ideliggen är utsatta för förakt,just p.g.a sin härkomst,vilket jag anser orättvist.Som svensk har jag t.ex också ofta placerat min badhandduk,på någon liggstol innan de andra vaknat....Att det retat en del.är väl deras eget fel !!!

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-01-11 14:25

    Det är förvisso sant att folk från olika länder har olika vanor och att tyskar ofta har den att platsmarkera tydligt på stranden. Men beteendeskillnader av denna art är inlärda, knappast ärvda.
    Och jag retar mig också över ett ofta slentrianmässigt förakt mot tyskar, om skurken i filme inte bryter på ryska, så gör han det på tyska. Men jag ser att fördomar mot tyskarna gradvis krymper, tiden läker även historiska sår.

    SvaraRadera
  11. Nej, Drottning Silvia har inget att skämmas för, och kan inte lastas för föräldrarnas agerande. Däremot har hon ett ansvar i att inte försöka förfalska eller skönmåla historien.

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2011-01-18 14:18

    Spiksoppan kokas igen:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4297610#srcomments

    SvaraRadera
  13. Börjar fundera på om jag ska gäspa bort det, Och hoppas att vår drottning kan börja göra samma sak!

    SvaraRadera
  14. Hej

    En sak som man kanske också skall komma ihåg är att bra många av de nazistiska krigsförbrytarna (och nu talar vi om riktigt stora skurkar, även med nazistiska mått mätt!)
    i nazitidens Tyskland faktiskt var gifta och hade barn.

    Stora barnkullar uppmuntrades av nazisterna om inte annat.

    Även om de flesta av dessa krigsförbrytare efter kriget fick välförtjänt hårda domar (i många fall t o m dödsstraff) så har det i Tyskland sällan (läs: näst intill aldrig) varit tal om att kritisera/skuldbelägga deras anhöriga; vare sig strikt juridiskt eller offentligt i media.
    (Vare sig fruar eller barn)

    Det perspektivet saknar jag totalt i den svenska debatten.

    Många av dessa barn till krigsförbrytarna lever fortfarande, och har/har haft betydelsefulla ämbeten i Tyskland (Även om de kanske inte har blivit drottningar …)

    Kort sagt, Aftonbladets granskning är bra, men ofullständig ty de borde verkligen ha tagit upp det tyska perspektivet som beskrevs ovan!

    Gör om, gör rätt! Utan det tyska perspektivet (Läs: "Nazismen på hemmaplan") så blir artikeln som jag sa minst sagt ofullständig!

    Trevlig helg!
    Johan

    SvaraRadera