onsdag 12 januari 2011

Snön faller och vi med den.


Hur sjuk är 61-årige Ulf Lundell? Frågan dominerar musik-Sverige sedan rockveteranen meddelat att han ställer in hela vårturnén med totalt 23 spelningar, bara en dryg månad kvar till premiären.
Det måste varaett svårt beslut – att ställa in hela den stora turnén på grund av sjukdom.Det är många musiker, tekniker och en stor publik som drabbas.

Ulf Lundell är min nu levande störste svenska konstnär och av himlen sänd. Älskad och sedd. Han har skrivit många härliga och sensuella böcker, talande dikter, musik som jag älskar och som aldrig dör, och skapat spännande bildkonst.
Klart man blir orolig.
Klart man vill veta.
Själv tänker jag med illande skär hysterisk panik: cancer.
Bara för att jag själv är så rädd, så rädd.
Och googlar jag på de mest obskyra sajterna på nätet, så är vilda spekulationer igång. De flesta tycks övertygade om att Ulf Lundell gått på flaskan igen.
En nykter alkoholist som 2007 var fri från spritjävulen efter en tuff match, började plötsligt unna sig vin. Men fick massor med kritik för det, expertisen varnade:
- Det är både omoraliskt och oetiskt att säga att alkoholister kan lära sig att dricka igen. Det är farligt att tro att det går. Folk dör av det här.
Såg Ahlands dokumentär igårkväll om Cornelis, och tänker att de fick en chans, silver och guld, och en stund på jorden. Underbart.

Må lysande stjärnor göra dig frisk igen.
Må du snart vara ute på vägen igen.
Så jag blir glad igen.


GP Sydsvenskan Nyhetskanalen Vasabladet Dalarnas tidning allehanda Expressen Aftonbladet

12 kommentarer:

  1. Det hoppas jag också, skulle gärna gått och lyssnat på honom. Så många minnen jag har med hans musik; Blir alltid glad av "Oh la la jag vill ha dig" och lite melankolisk till "Snart kommer änglarna att landa".
    Charlotta

    SvaraRadera
  2. Den och När jag kysser havet, de är makalösa partyhöjare, jag blir lika glad som du, Charlotta!

    SvaraRadera
  3. Lundell är inte en av mina favoriter, men jag vet ju hur många som verkligen uppskattar honom. Mycket ledsamt att han ställer in konserterna.

    Huruvida det beror på alkoholismen eller ej, vet förstås inte jag, men jag vet hur det är att älska och vara gift med en alkoholist. Det är stor kris nu, men viljan (och kärleken) till en fortsättning finns och vi tar en dag i sänder.
    Hans sjukdom botas inte av att jag själv tar ett helvitt år, men jag tog det beslutet vid nyår i alla fall. Hans sjukdom har fått mig fixerad vid missbruk, kanske ser jag spritspöken där inga finns, men det är väldigt lätt att själv avstå.

    Vi får se hur det går med oss.

    SvaraRadera
  4. Men Öbon! Det du skriver griper tag och ruskar om hela mig! Tack för att du delar, jag vet hur livsviktigt det är att få pysa av sig när det blir för tungt. Ibland är det t.o.m lite lättare när man kan vara helt anonym.
    Tänkte mycket på det här igår efter Cornelis-dokumentären, det är ju så gott och trevligt på fredagkvällen med ett glas vin eller två. Och för mycket är bara vidrigt, äckligt och dåligt för dig - ändå finns det dom av oss som hela tiden väljer/vill/tvångsmässigt måste utsätta sig för de negativa sidorna av flaskan. Så sorgligt att vara just den som inte kan. Vad det nu är som avgör det. För en som inte är insatt går det inte att begripa.
    Men jag har ju lidit av matmissbruk i hela mitt liv, och när ätstörningsläkaren förklarade för mig att, då, när själva anfallet kommer, är det lika möjligt att stoppa som en tsunami. Man måste på nåt vis lära sig att stoppa INNAN tsunamin. Det är tydligen det som är konsten.
    Kära Öbon, vi känner inte varandra, men kan jag göra nåt på distans?
    Att du tar ett vitt år är starkt och ett väldigt stort steg av dig för att hjälpa.
    Allt gott i världen vill jag er!

    SvaraRadera
  5. Måste bara få tycka..Tycker Ulfs sjukdom är hans egna problem och att alla spekulationer är osmakliga!
    Han är säkert kapabel att själv välja om han vill informera media om orsaken, vilket han tydligen redan gjort.
    Att vara sjuk oavsett vad man lider av Är en privat angelägenhet.Mår illa av alla spekulationer!

    SvaraRadera
  6. Hmmmm, anonym. Det har ett pris att vara "kändis". Idag vet vi tom vad de har för kalsonger och vilka de sov med för en kvart sen.
    Om detta må man tycka vad man vill, t.o.m känna avsky och må illa.
    När en av Sveriges största artister hastigt ställer in en hel turné så skapas mediehysteri, det är som ångan när man kokar vatten, ofrånkomligt.
    I det här fallet, dock, tror jag ärligt att det finns en stor kärlek, omsorg och oro i botten.
    Och att hysterin och spekulationerna inte på nåt vis kommer som en överraskning för en artist på 61 år, av Ulfs kaliber.
    Han hade nog blivit förvånad om ingen brydde sig.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-01-13 14:06

    Jag lämnar Ulf därhän och ber en stilla förbön för Öbon + make + familj!
    Och Carina har en poäng, egentligen är alla typ av missbruk, beroende, tvångsbeteenden mycket nära besläktade!

    SvaraRadera
  8. Tack snälla, snälla Carina och Thorsten för de orden! Jag blir alldeles varm och mjuk (och lite blöt i ögonen) när jag läser vad ni skrivit.

    Jag måste precis nu iväg, det är "firning" med kaffe och tårta på vårt hittills största projekt om en stund och jag ska köpa blommor till kunden. Jag återkommer snart.

    SvaraRadera
  9. Härligt. Mitt i allt jobbigt blir det fest och tårta och firning. Sånt är livet vi vandrar, uppförsbacke, nerförbacke, uppförsbacke, nerförsbacke, det kan vara bra att komma ihåg när det är som nattsvartast.
    Gläd dig i stunden, den ger kraft tills du behöver den, storkramen!

    SvaraRadera
  10. Tack! Tårtan och kaffet var toppen, ännu bättre att se kundens rosiga kinder och glittrande ögon :-)
    Är oerhört stolt över vad vi åstadkommit det senaste halvåret.

    Kommer inte skriva om alkoholproblem i min egen blogg, alltför många lokala som vet vem jag är(åttaåringens lärare t ex) läser den och jag vill inte lämna ut make och barn.

    Men jag är tacksam över att även om vi inte träffats irl och troligen inte kommer göra det heller, att jag känner ett stöd från er.



    /Öbon

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-01-13 17:38

    Det gör Du rätt i Öbön, i sådana frågor är det viktigt att hålla på integriteten. Jag tänker på Dig och håller tummarna!

    SvaraRadera
  12. Din blogg är din borg. No worry!

    SvaraRadera