lördag 1 januari 2011

då ärat ditt namn flög över jorden


En svensk kvinna gripen i Uganda misstänkt för terrorism. Hon och två andra kvinnor greps på en buss som var på väg till Kampala.
- Polisen har fått information om att de skulle plantera bomber i Kampala, säger en källa till tidningen Daily Monitor.
Stoltare var jag när Sverige var känt i världen för ABBA, Björn Borg, Ikea och Hennes och Mautitz.

Aftonbladet
Expressen SvD DN

12 kommentarer:

  1. Reinfeldts tystnad säger mer än tusen ord...Vi får vänta och se,förklarar en av de många regeringskanslisterna..Hur många ytterligare "svenskor o."svenskar" är ute på terroristuppdrag ??? Skall han vänta ut dåden från dem alla först?För att därpå ge en samlad bild av vårt nya samhälle ??? I och för sig inte helt fel,eftersom dessa nu visar sitt rätta ansikte... nästan dagligen.

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-01-02 09:02

    Du har säkert varit ute en del i världen och dina nära och kära också. Alla har ni nog varit goda ambassadörer för Sverige liksom de allra allra flesta av de miljoner svenskar som rör sig över "världens olika torg". Tänk om massmedia skulle börja skriva om dem lite mera.Hur skulle det se ut om man bedömde ett land efter de svarta rubrikerna som några enstaka medborgare ger upphov till.

    SvaraRadera
  3. De svarta rubrikerna i världen ger eko, inte godheten. Titta på Österrike och Fritzl. USA och Bush, jag minns passagerare som nästan bad om ursäkt när de kom ombord, för att de var amerikaner.

    SvaraRadera
  4. Ulf dina tankar är som mestadels goda...Men kan du ge mig EN förklaring,varför ett litet undanskymt land,längst upp på norra halvklotet, har en sådan dragningskraft ????Varför finns nu dessa "terrorister" samlade i framför allt,Sverige och norra delarna av Tyskland ?? De sistnämnda har med tanke på historien,svårare att neka dem uppehåll.Men varför sker en sådan koncentration till vårt land ?? Är det så att "vår" öppenhet,gränsande till naivitet sväljer allt och alla.Att man till c:a 90 % tar emot "flyktingar" som anländer utan pappper,att man i Sverige har egna moraliska lager,gentemot Europeiska länder som Grekland,Malta etc..Utgör vi kanske en elit,i motsats till andra länder,eller vad vill man bevisa ??? För mig bådar detta på sikt inte gott,för kommande yngre generationer...Tänker på det senaste blodbadet i Egypten,där kristna fick sätta livet till efter Nyårsbönen...När kommer detta att ske i Skandinavien ?? Och framför allt hur skall det hela därefter stävjas ??? Ja, min fråga blev flera,men de hör ju i slutändan samman !!!

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-01-02 11:02

    En enda förklaring finns naturligtvis inte. Men på näthinnan finns ett antal berättelser från människor som sökt tryggheten här upp i denna kalla nord. Vi har byggt ett samhälle som få i världen mäktat med och det skimrar för många med vidriga levnadsförhållanden. Trots nedbrytande influenser ex. av internationell ekonomisk brottslighet och annan grov kriminalitet hotas detta. Vi är ett litet land och vi kan naturligtvis i längden inte skydda oss mot det grövsta. Därför måste vi också förlita oss på samarbete över gränserna och göra vad vi kan i EU och FN. Vi kan nog tycka att vi borde få vara ifred här uppe i vår lilla del av världen. Men så länge det finns starka nedbrytande krafter i olika sammanhang får vi nog räkna med att ta itu med det som också är obehagligt.

    SvaraRadera
  6. Min åttaåring säger att Sverige är världens bästa land, för här får alla barn gå i skolan och de får mat varje dag. Hon vet redan att det inte är självklart. Vi har en lokal förening som arbetar HELT ideellt med barnhem i ett sydasiatiskt land och den drivande kraften, själv flykting från andra världskrigets fasor, brukar åka ut till alla skolor och berätta om hur det kan vara utanför Sveriges gränser.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Re:Öbon
    I min tankevärld ett lysande exempel på hur hjälp kan ske.Genom att hjälpa dessa lidande i deras hemländer,kan man också hjälpa åtskilliga fler,och dessutom måste de inte ryckas upp ur sin egna miljö..Och allt detta för samma kostnad som nu uppstår...Men som nu,ett antal fråcka, knuffar sig "före i kön" och åtnjuter..inom våra gränser..Obs! undantagna de VERKLIGA flyktingarna,som behöver skydd i utlanden ...

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-01-02 18:29

    VERKLIGA flyktingarna, det är t ex förföljda kristna från Irak, som Sverige skickar tillbaka till helvetet...

    SvaraRadera
  9. Bl.a Thorsten..Men samtidigt måste de som anländer kunna påvisa förföljelsen eller att fara för dem förekommer..Att anlända med flygplan till Sverige/Tyskland med el.utan förfalskade pass,skall/bör kanske inte automatiskt betyda beviljat uppehåll.F.ö hörde jag nyheterna från Berlin ikväll.Det lär finnas 10 % kristna i Egypten (c:a 8 miljoner) vill du att dessa skall umsiedlas till oss ??? F.ö vet jag inte om FN:s tolkning av flyktingar,omfattar alla som anser sig var i dödsfara p.g.a sin tro...I så fall kan vi snart vara över 50 miljoner "svenskar"

    SvaraRadera
  10. Ulf Hjertén2011-01-03 09:03

    Lars! Att det finns miljontals flyktingar i världen är en anledning för oss att ta emot några. Det är väl ingen som tror att vi blir 50 miljoner i Sverige. Det är den sortens överdrifter som gör att debatten om flyktingar går snett och att vi hamnar i hopplöst låsta positioner. Vad vi behöver ägna tid åt är hur vi på bästa sätt tar hand om den rännil som når vårt land. Och hur vi på ett humant sätt hjälper dem tillbaka som efter genomgången prövning inte har tillräckliga skäl för uppehållstillstånd.

    SvaraRadera
  11. Ja, Ulf, det finns miljoner flyktingar i t ex Sudan, Uganda, Kenya ... som inte brukar räknas som världens topp tio-länder när det gäller ekonomiska resurser.

    Lars, att barnen på min ö stöder barnhem i ett annat land, betyder inte att ALL humanitär hjälp ska ske just där.

    Hur var det nu John Donne sa, "ingen är en ö".

    /Öbon

    SvaraRadera